rumienić, podlać odrobiną wody i udusić do pełnej miękkości pod przykryciem. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać oliwę i całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i cukrem. Gorąca pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, a słoiczek odstawić do góry dnem. Gdyby słoiki nie zamknęły się można je pasteryzować przez kilka minut. Przepis dodaje do naszej wspólnej akcji "Błyskawiczne
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka ostrej pasty ajwar 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią pieprz szczypta soli szafranowej Przygotowanie: Czosnek obrać … Czytaj dalej Zapiekany filet z kurczaka
czarrna od kuchnimakrelą (można krótko zblednować). Dodać 5-6 łyżeczek oleju z zalewy makreli. Cebulę i paprykę drobno posiekać w blenderze. Dodać do makreli. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem. Jajka nadziać pastą i udekorować świeżą bazylia lub pietruszką
Ze smakiem i z pasjądobrą” formę cholesterolu. Czarna fasola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego 💓 Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli. U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego. Rewelacyjne zestawienie, proste składniki, polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy
Walijskie PichcenieDziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo poleca takie śniadanie! Jadła aż jej się uszy trzęsły. Nie spodziewałam się takiego wielkiego entuzjazmu i zachwytu
Jeść, by żyć w zdrowiutwardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior 3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min 4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli
Słodki Kompromiswrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni 4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy upieczone pomidory, oprószamy płatkami parmezanu
Słodki Kompromispestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy * 2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół
Słodki Kompromissokiem z cytryny, można skropić dodatkowo oliwą, oprószamy parmezanem 6. Bób z pangrattato świetnie smakuje jako dodatek do dania głównego, ale sprawdza się również na kanapce na z pastą z bobu i awokado (przepis
Słodki Kompromisodświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromisliście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin 2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, obsmażamy mięso
Słodki Kompromisczęści, żeby łatwiej miksować, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni 3. Do pojemnika blendera dodajemy nać, słonecznik, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej lniany, całość miksujemy na pastę, w razie konieczności dolewamy oleju, na koniec doprawiamy solą i pieprzem 4. Na suchej patelni prażymy nasiona lnu, wsypujemy do moździerza i ucieramy z dużą szczyptą soli, część
Słodki Kompromisprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h w ciepłe miejsce 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni 4. Pesto - wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ucieramy na pastę, doprawiamy solą i pieprzem 5. Jarmuż myjemy i osuszamy, zalewamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i dłonią wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki
Słodki KompromisPasta zrobiona z łososia pieczonego, bardzo szybka i prosta do zrobienia.Można ją zrobić z innych ryb też, na przykład jak nam zostanie od obiadu. 2 dzwonka łososia 2 jajka 3 pomidory suszone 1 łyżka majonezu sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Łososia
wesoła kuchniagofrownicę. Przepis na gofry z grilla Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki waniliowej pasty Czekoladowa mieszanka 500 ml gorącego mleka 1 łyżka skrobii kukurydzianej 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Rozpuść masło. Wymieszaj suche składniki w misce. Wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj
codojedzenia