byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych modyfikacji. Do wrzątku, w którym się gotowała dodałam kilka ziarenek pieprzu czarnego, ze dwa ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Natarłam natomiast pastą powstałą poprzez połączenie 2 łyżek miodu, 2 łyżeczek musztardy (łagodnej i chrzanowej) oraz odrobiny brązowego cukru. Z pewnością jednak jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis. Następnym razem jednak pominę
blog.moje-pasje.infobiałego i czarnego pieprzu, 2 łyżki pieprzu Cayenne, łyżkę granulowanego czosnku, łyżeczkę ziaren gorczycy, po 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu oraz łyżkę tymianku. CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw i ryb. W moździerzu rozgnieć 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą
JejKuchniawędzonego łososia, 135 g serka śmietankowego, pęczek koperku, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Serek mieszam z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Pastę nakładam na plastry łososia, zwijam w roladkę i kroję na mniejsze kawałki
JejKuchniadekoracji. Przygotowanie: Jajka gotuję n a twardo. Wydrążam żółtka, miksuję na gładką masę z musztardą, masłem i pietruszką, następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka faszeruję pastą , dekoruję kiełkami oraz kawałkami rzodkiewki
JejKuchniaśmietaną, musztardą, majonezem i serem żółtym. Do masy dodaję po łyżce posiekanych ziół (łyżkę rzeżuchy zostawiam do dekoracji). Doprawiam solą i pieprzem wg własnego smaku. Gotową pastą faszeruję jajka. Całość posypuję rzeżuchą
JejKuchniatwardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka. Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę z rozdrobnionymi żółtkami, zieleniną, oliwą i majonezem. Doprawiam do smaku. Przygoto waną pastą faszeruję jajka
JejKuchniaKolejny szybki przepis w mojej kolekcji. Dzisiaj dla odmiany po wegetariańsku. Mam cały słoik domowych suszonych pomidorów z Sycylii… Do tego wystarczyło dodać kilka innych
kuchniabellissima.wordpress.comrumienić, podlać odrobiną wody i udusić do pełnej miękkości pod przykryciem. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać oliwę i całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i cukrem. Gorąca pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, a słoiczek odstawić do góry dnem. Gdyby słoiki nie zamknęły się można je pasteryzować przez kilka minut. Przepis dodaje do naszej wspólnej akcji "Błyskawiczne
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka ostrej pasty ajwar 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią pieprz szczypta soli szafranowej Przygotowanie: Czosnek obrać … Czytaj dalej Zapiekany filet z kurczaka
czarrna od kuchnimakrelą (można krótko zblednować). Dodać 5-6 łyżeczek oleju z zalewy makreli. Cebulę i paprykę drobno posiekać w blenderze. Dodać do makreli. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem. Jajka nadziać pastą i udekorować świeżą bazylia lub pietruszką
Ze smakiem i z pasjądobrą” formę cholesterolu. Czarna fasola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego 💓 Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli. U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego. Rewelacyjne zestawienie, proste składniki, polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy
Walijskie PichcenieDziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo poleca takie śniadanie! Jadła aż jej się uszy trzęsły. Nie spodziewałam się takiego wielkiego entuzjazmu i zachwytu
Jeść, by żyć w zdrowiutwardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior 3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min 4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli
Słodki Kompromiswrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni 4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy upieczone pomidory, oprószamy płatkami parmezanu
Słodki Kompromispestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy * 2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół
Słodki Kompromis