pasta - 17303 przepisów (strona:776/1154)

Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 163

których tak bardzo wokół brakuje. Polska kuchnia naprawdę ma się czym poszczycić i uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł.  Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową  Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski

Food Square
Jak wyczyścić piekarnik? - przepis na domowy środek do czyszczenia 108

brudny piekarnik? Podzielcie się swoimi radam i w komentarzu. Składniki: 1/4 szklanki soli 4 łyżki sody oczyszczonej 2 łyżki boraksu kilka łyżek ciepłej wody (w zależności czy wolimy pastę czy bardziej płyn) Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski, a następnie zalać wodą i wymieszać. Pokryć zabrudzoną powierzchnię i odczekać 15 minut. Wyszorować gąbką i  zmyć obficie wodą. Podana porcja

Mania Wypiekania
Roladki z wędzonego łososia. 213

pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonane: Szczypiorek drobno posiekać. Serek wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem orazdoprawić solą i pieprzem. Na brzegu plastra łososia nałożyć łyżeczkę pasty serowej i zwinąć w roladkę. Lekko docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić farsz

zadanie-gotowanie
Najlepszy przepis na gofry 506

bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie. Potrzebujemy: 4 jajka – białka oddzielone od żółtek ½ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 1 łyżkę pasty waniliowej szczyptę soli 4 łyżki oleju łyżeczkę proszku do pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie

ladykitchen
Spaghetti siciliana czyli alla Norma 160

Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem i kaparami. Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą. Zachęcam do spróbowania. Spaghetti siciliana czyli alla Norma. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 159

miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu      Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy widelcem na gładką pastę.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę

Rozpustne gotowanie
Strucla orzechowa 134

wymieszać łyżką i odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać je do masy orzechowe, najlepiej w 2-3 turach. Nadzienie orzechowe powinno konsystencją przypominać pastę. Nie może być zbyt suche ani zbyt wodniste. W razie potrzeby, gdyby było za suche dolać odrobiny mleka. I analogiczne- jeśli jest zbyt wodniste, dosypać zmielonych orzechów.   Wyrośnięte ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 125

daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska

kruche babeczki
Jajka faszerowane łososiem wędzonym 125

pokroić, wymieszać z żółtkami i tym nafaszerować jajka. • Białka, które pozostały po ścięciu wierzchów, pokroić drobno i wymieszać z resztą masy żółtkowej. Używać jako pasty do kanapek

To co kocham
Kopytka z bobu 124

sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka listków bazylii

To co kocham
Pasta z czerwonej fasoli 93

Czasami zamiast tradycyjnej szynki i sera żółtego warto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: • 1 puszka fasoli czerwonej • sok z 1/2 cytryny • 1 ząbek czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Fasolę odcedzić

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 148

przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa

To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 178

kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: • 1 większy brokuł • 1 mały owoc granatu • 200 g sera

To co kocham
Cupcake z malinami i białą czekoladą 168

minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Babeczki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) 2 szt. jajek 100 g masła (rozpuszczonego) 1 szklanka maślanki 200 g malin (mrożone lub świeże) 1 szt. pomarańczy (otartej skórki i wyciśniętego soku) Polewa

Wypieki i Rumieńce
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 138

suszone pomidory, czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan, chilli, sól oraz listki ziół jeśli używasz. Zmiksuj pulsacyjnie do rozdrobnienia składników. Na końcu dodaj olej i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody. Pieczarki pokrój na plasterki. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. W piekarniku umieść przystosowaną do piekarnika patelnię, patelnię do paelli

Chilli Czosnek i Oliwa