cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku 1½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść ostrzem noża. Rozetrzeć razem(...)cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne 2 kolby świeżej kukurydzy 1 większa lub 2 mniejsze papryki czerwone 2 cukinie zielone 1 cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach
Pełny talerzmielone. Składniki dla 4 osób: 500 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 jaja 4-6 łyżek zimnej wody 3 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami mąki (do panierowania) Nadzienie: 150 g sera(...)typu feta 12 czarnych oliwek ½ żółtej papryki 8 połówek suszonych pomidorów ½ łyżeczki suszonego oregano 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory, pokroić w niewielkie kawałki. Dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso
Pełny talerzpęczek koperku pęczek pietruszki garść szczypiorku łyżeczka kuminu 3 płaskie łyżeczki soli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku łyżeczka sody oczyszczonej sok wyciśnięty z jednej cytryny 4 łyżki mąki ryżowej bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą(...)wyciśnięty z 1 cytryny a także posiekaną pietruszkę, koperek oraz szczypiorek, całość dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę doprawić do smaku pieprzem oraz dodać słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki
Krakowskie smaki Animięsem". Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania. Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sosu pomidorowego (bądź koncentratu) sól, pieprz suszona bazylia(...)papryka ostra 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek pokroić w bardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary
UgotowaćSzaszłyki drobiowe (z udek kurczaka) z warzywami są naprawdę pyszne. Połączenie cebuli, papryki, ogórka i cukinii, a także soczystego mięsa z udek kurczaka - jest wyśmienite. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: mięso z wyluzowanych udek kurczaka papryka kremowa cukinia ogórek konserwowy cebula sól, pieprz przyprawa do kurczaka przyprawa do grilla Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dosyć duże kostki(...)kurczaka. Wymieszać i na chwilę wstawić do lodówki. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w talarki i posolić. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w dosyć grube plasterki. Paprykę umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i delikatnie posypać przyprawą do grilla. Na patyki szaszłykowe nabijać na przemian warzywa i mięso
Ugotowaćkolację. I uwierzcie mi - surowy kalafior jest naprawdę smaczny. Dzięki niemu sałatka jest chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku. Składniki: 1 mały kalafior 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 200 g sera żółtego (ja użyłam radamera) świeży koperek sól, pieprz 2 łyżki majonezu Kalafiora pozbawić liści, odciąć głąb i za pomocą noża wyciąć małe różyczki. Im mniejsze - tym lepiej(...)Przygotowanego kalafiora wsypać na durszlak, umyć a na sam koniec przelać wrzącą wodą. Paprykę umyć, przeciąć na pół, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce (na średnich oczkach). Do miski wsypać kalafiora, dodać kukurydzę z puszki (bez zalewy), paprykę i starty żółty ser. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Jeżeli
Ugotowaćpaluszkami krabowymi to możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem . Składniki: opakowanie paluszków surimi 2-3 garście rukoli opakowanie papieru ryżowego pół długiego ogórka 1 czerwona papryka makaron chiński sos do namaczania, np. słodkie chili bądź domowy Ogórka umyć, pozbawić skórki, przekroić na pół i pokroić w dosyć cienkie paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również(...)około 15 sekund). Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić rukolę, paprykę, ogórka i 1 paluszka krabowego. Następnie papier ryżowy zawinąć, tj. najpierw dół do góry, później boki i delikatnie zawinąć w rulonik. Podczas przygotowywania spring rolls'ów - gotowe przykryć folią
Ugotowaćużyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik papryki konserwowej pół duże słoika ogórków konserwowych 2-3 małe cebule olej do smażenia ciasto 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody sól, pieprz zalewa 2 szklanki wody(...)żaroodpornego. W międzyczasie przygotować zalewę: do małego rondelka wlać olej, wodę, ocet, ketchup i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy zalewa zacznie wrzeć - gotować ją kilka minut. Ogórki, paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie lubicie surowej cebuli to po pokrojeniu radzę ją przesmażyć na patelni. Na upieczone filety z dorsza układać cebulę, paprykę oraz ogórki. Całość
Ugotowaćaromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków. Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego 2 płaskie łyżeczki curry 1 szklanka sosu(...)naczynia do zapiekania. Czapeczki również zachowaj, natomiast miąższ pokrój w drobną kostkę. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, skróć jednak czas gotowania o około 5 minut. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. W dużej patelni lub rondlu rozgrzej kilka łyżek wody lub bulionu. Kiedy zacznie „tańczyć” po powierzchni, dodaj cebulę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty, aż zmięknie
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek(...)czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1 małej cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 100 gram sera mozzarella, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżki octu winnego białego, 4 łyżek oliwy, 6 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pomidorowego, który powinien wystygnąć przed posmarowaniem nim ciasta. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem
Wyprawy kulinarnejwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej przygotowywać ją w sezonie, jednak pasta cieszy się dużym uznaniem wśród domowników i często znika z półek spiżarni w zawrotnym tempie. Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez(...)można sobie do produkować potrzebną ilość ;). Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk, 2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chili, 1 puszka pomidorów bez skóry, 130 ml oliwy, 40 ml białego
SzczyptaSmaQsosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę. Składniki : 12 szt większych pieczarek 100 g mięsa mielonego 50 g kaszy jęczmiennej cebula pół papryki (lub po ćwiartce w dwóch kolorach) sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie oliwa szczypiorek Przygotowanie : Kaszę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażam drobno pokrojoną(...)cebulę, po chwili dodając również drobno pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaję mięso mielone razem z przyprawami i całość podsmażam. Oczyszczone kapelusze pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję oliwą. Kiedy mięso na patelni jest już "ścięte" a jeszcze nie gotowe dodaję kaszę i wszystko mieszam jeszcze raz smakując. Gotowy farsz wkładam do pieczarek z lekką górką
Mechanik w kuchniszybkie, zdrowe i pożywne śniadanie lub kolacje ta pasta sprawdzi się idealnie! Delikatna, wypełniona ziołami i chrupiącą papryką. Świetna również dla tych, którzy nie przebadają za awokado albo myślą, że nie przepadają. SKŁADNIKI 1/2 szt. awokado 1/2 szt. czerwonej papryki 100 g serka typu Twój Smak, Mój Ulubiony itp. bazylia sok z cytryny – do skropienia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Awokado(...)wydrążyć, rozgnieść widelcem i skropić cytryną. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do awokado. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Całość połączyć z twarożkiem. PORCJE
zabawa smakiemmnie lepsze byłyby troszkę mniejsze Pasta z awokado: 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 10 dag sera sałatkowego/ewentualnie fety 1 łyżka majonezu kawałeczek papryki czerwonej kawałeczek czerwonej cebuli 3 kawałki pomidorów suszonych z zalewy 1 gotowane jajko garść oliwek przyprawy: u mnie sól, pieprz, ostra papryka 1. Awokado i czosnek obrać, drobno pokroić. Dodać(...)cytryny, ser i majonez. Dokładnie utrzeć blenderem na gładką pastę. 2. Paprykę, cebulkę i jajko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pastą. Wyłożyć do babeczek (ja to zrobiłam za pomocą grubszego woreczka foliowego z odciętym rogiem). 3. Oliwki pokroić na plasterki, położyć na wierzch babeczek. Można dodatkowo udekorować kawałeczkami cebulki i listeczkami bazylii. Inspiracja: Przepisy Mikołaja
Kto ugości moich gości?sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka, szybka i pełna smaków. SKŁADNIKI: główka sałaty masłowej pól słoiczka suszonych pomidorów + oliwa ½ czerwonej papryki 2 gałązki selera naciowego czerwona cebula 10-12 małych pieczarek oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, czarnuszka WYKONANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Studzimy. Suszone pomidory odsączamy z oliwy na sitku. Oliwę zachowujemy. Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy , seler kroimy w plasterki, paprykę w drobna kostkę, a cebule w cienkie plasterki. Na talerze nakładamy sałatę. Na nią wykładamy paprykę, seler naciowy, krążki cebuli i cale kawałki suszonych pomidorów. Na wierzch dodajemy kawałki przesmażonych pieczarek
Pyry na Gaz