Dobrze przeczytaliście tytuł, właśnie na papryce gdyż tutaj papryka użyta została jako miseczka, pyszna chrupiąca miseczka. Sałatka jest szybka w wykonaniu a użyłam tutaj dorsza z puszki w oliwie i znakomicie się tutaj sprawdził. Polecam serdecznie, sałatka jest smakowita. Sałatka z dorsza na papryce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePodobno każdy, nawet taka Mimi potrafiłaby to zrobić. No cóż, Mimi jeszcze nie próbowała, ale za to WY możecie się popisać! Macie pełną dowolność. Tu akurat jest cukinia i papryka, ale z dodatkiem pomidorów też by było dobrze. Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie! :) A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka żółta 1/2 cebuli(...)małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoprzepis mojej mamy na leczo. Gęste i pełne przepysznych warzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :) SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego sól Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić(...)ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę a gdy się zeszkli dodać pomidory, paprykę i cukinię. Po 10 minutach doprawić solą i cukrem i gotować jeszcze przez chwilę. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików i zakręcić
Złote przepisySkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 marchewki 0.5 kg cebuli zalewa 4 szklanki wody 2.5 szklanki octu 1.5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżki soli 8-10 ziarenek ziela angielskiego 4-5 liść laurowy 2 łyżki gorczycy Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka, a paprykę
magiczna kuchnia Kasidelikatnej kaszy kuskus. Polecam serdecznie zjeść w miłym rodzinnym gronie :) Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 100g kuskus 2 marchewki 50g fasolki szparagowej zielonej pół puszki kukurydzy papryka pół główki brokuła 2 duże cebule przyprawa gyros sól, pieprz bazylia, papryka słodka/ostra, oregano, zioła prowansalskie 3 łyzki koncentratu pomidorowego 20dag sera mozzarella (wiórki) Przygotowanie: Warzywa(...)osolonej wrzącej na 5 minut. Odcedzić. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na patelnie, posypując przyprawa do kurczaka. Smażymy z obu stron do zarumienienia i dorzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. W małej miseczce kasze kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Warzywa łączymy na patelni z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez
ChilliJemywszelkich podań pomidory stały się popularne w zachodniej Europie dopiero za czasów Kolumba. Lasagne 1 opakowanie płatków makaronowych do Lasagne 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 papryka 2 ogórki konserwowe 1 duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę(...)namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki. W kosteczkę pokroić też paprykę, ogórki i cebulę. Pomidory wrzucić do rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym
Przepysznik - BLW i nie tylkomamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g mozarelli 3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić (szpinak może być zarówno mrożony, jak i świeży(...)dodać zmiażdżone ząbki czosnku. W tym czasie rozkroić mięso tak, by tworzyło jeden wielki płat, rozbić je nieco i posypać przyprawami według uznania. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki, paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki farszu i wyłożyć je na mięso. Zawinąć i mocno obwiązać szpagatem, żeby się nie rozeszło. Są dwie opcje pieczenia, roladę można
Przepysznik - BLW i nie tylkodanie węgierskie. Potrawa jest bardzo prosta, czasochłonna ale za to rezultat naszego wysiłku wyszedł zniewalająco smakowity. Gulasz najczęściej jest przygotowywany z łopatki wieprzowej. Najważniejszym składnikiem w gulaszu jest papryka w proszku w dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami(...)wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obrać
Smaczne Potrawyboczniaki właśnie były :) Przygotowane z intensywnym sosem paprykowym mogą być dodatkiem do mięsnego obiadu lub skonsumowane z pieczywem. SKŁADNIKI: 3 ząbki czosnku 2 cebule 300g boczniaków 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz czarny olej rzepakowy Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem z koncentratem pomidorowym. Trochę dorzuciłam soli i pieprzu. Na patelni(...)minut. W razie konieczności można podlać bulionem lub wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z grzybami , Obiad , Obiad na szybko Tagged: boczniaki , papryka
https:KKuchniaMniamMniej kaloryczna, przy czym nadal smaczna tarta z brokułem, papryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-) Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty(...)masła szczypta soli 1 jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 mały brokuł (lub niecały duży) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej) kilka plasterków szynki 2 jajka 400 g śmietany 18 % 100 g żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Zimne masło
Passions hobbies liferuszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka oregano łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka ziół prowansalskich po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól, pieprz tymianek przyprawa(...)szorujemy pod wodą i kroimy w łódeczki. Do dużego naczynia wlewamy oliwę i wszystkie przyprawy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
ChilliJemySkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około minut. Podajemy
Qchnia po prostuSkładniki: 4 kg pomidorów, 1,50 kg kolorowej papryki, 2 kg cukinii, 0,80 dag cebuli, 4 łyżki oleju, 5 łyżek oregano, 2 łyżki chilli, 2 łyżki soli. Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Pozbywamy się ich twardych części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w średniej długości paski a cukinię(...)większą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po 5 minutach dorzucamy cukinię, po następnych 2 minutach dokładamy paprykę. Smażymy wszystko przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory, chilli, sól i oregano. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do czasu aż pomidory się rozpadną ok. 30 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut
Pobite gary Barbaryzapiekanka to dobry sposób na zużycie wędlin zalegających w lodówce. Składniki: 250 g makaronu świderki 250 g wędliny (kiełbasy, szynki, boczku itp.) garść oliwek zielonych papryka czerwona puszka kukurydzy 200 ml jogurtu jajko 150 g sera żółtego papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy
e-PrzepisyKulinarne