najważniejsze przygotowanie zajmuje 20 minut! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 200 - 300g chudej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 papryczka chilii z pestkami 1 czerwona papryka 1 papaja 1 czerwona cebula 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sezam czarny i biały świeża kolendra makaron ryżowy/ chiński/ shirataki/ noodle sos sojowy 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca(...)dymienia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Chilli pokroić w cieniutkie plasterki. Mięso i papryczkę wymieszać razem z sosem sojowym i ostrygowym, odstawić na kilka minut. 2. Paprykę pokroić w cieniutkie słupki, a cebulę w piórka. Czosnek i imbir pokroić w cieniutkie plasterki. 3. Papaję przekroić na pół, usunąć pestki. Pokroic w paski i oddzielić miąższ
DefinicjaSmaku500g ( można użyć też schabu środkowego, albo polędwicy wołowej) 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej ( można pominąć) 1 kopiasta łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki świeżozmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie obsypać ja cukrem ze wszystkich stron. zamknąć w szczelnym pojemniku(...)lodówki na 24h. Po tym czasie mięso należy wyjąć z pojemnika wylać wodę i opłukać mięso. Opłukane i osuszone mięso obtaczamy w wymieszanych przyprawach - majeranku, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce oraz przeciśniętym przez praskę czosnku. Przyprawy należy dokładnie wetrzeć w polędwiczkę, następnie włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie mięso razem z przyprawami
DefinicjaSmakuPyszny i prosty dodatek do obiadu, który po prostu uwielbiam :) Malutkie młode ziemniaczki zamarynowane w papryce i posypane bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować! SKŁADNIKI 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne(...)ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Ziemniaki są dobre kiedy
DefinicjaSmakuudek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi. Składniki ( 4porcje ): mięso z udek kurczaka - 80dag pieczarki - 20dag imbir - 2cm czosnek - 3ząbki sos sojowy - 5łyżek sos chili słodko-pikantny - 4łyżki papryka czerwona - 1szt żółta papryka - 1szt cebula - 2szt pędy bambusa - 1słoik pieprz olej Sposób przygotowania: Mięso myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami(...)dokładnie mieszamy - najlepiej ręcznie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki ( większe w półplasterki ). Rozgrzewamy olej w woku ( można również na patelni ) i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy
Bazylia kontra Rozmarynsmaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa+ząbek przeciśniętego przez(...)praskę czosnku zioła prowanslaskie PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, papryki w cienkie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy. Cukinię wcześniej solimy. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Fetę odsączamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze. Dodajemy fetę do warzyw
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowania potrzebne są: 4 duże, kolorowe papryki 1 duża biała cebula 1 duża fioletowa cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera(...)wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć
Jemy Pijemycała moja rodzina :) a ja sama jestem jego wielką fanką od wielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup(...)pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli
Jemy PijemySmaczne, szybkie, zdrowe i wegetariańskie curry :) Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1/2 bakłażana 1 małe opakowanie tofu 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać(...)zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ), cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli
Jemy Pijemypoprzednim poście podałam przepis na curry dla wegetarian. Tutaj curry z kurczakiem, wszak ja lubię mięsko :) Smaczne, szybkie, zdrowe i wegetariańskie curry :) Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1/2 bakłażana 4 pałki z kurczaka 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu(...)Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ), cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać
Jemy Pijemymoże :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek suszonej słodkiej papryki(...)chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych części i poszarpany na mniejsze kawałki jarmuż. Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu do czasu podlewać wywarem i zamieszać. Na sam koniec dodać posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Dusić jeszcze około 15 min. W sumie około
Jemy Pijemybyła WIELKA ;) Powstały mini steki i wyszły bardzo smaczne. Moja potrzeba została zdecydowanie zaspokojona :) Składniki 440 g mięsa wołowego gulaszowego ( najlepiej wybrać takie kawałki bez żył ) gruby kawałek zielonej papryki gruby kawałek czerwonej papryki 1/2 cebuli 2-3 łyżki oliwy z tymiankowej ( LIDL ) 1 łyżeczka masła 2 cl wódki 1/2 kg mrożonych brokułów sól morska czarny pieprz Brokuły ugotować(...)wysmażone ) na oliwie tymiankowej. Podlać wódką bądź czymś mocniejszym ( patent od znajomej kucharki - dzięki temu mięso jest miększe. Uwaga może się zapalić :) Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie dodać paprykę i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę. Warzywa mają być lekko chrupiące. Na talerzu dodać na wszystko odrobinę masła ( może być czosnkowe ) i posolić solą morską. Może nie jest to mega
Jemy Pijemysmakuję, ale doskonale pasuje też do potraw z grilla. Udanego i smacznego weekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany sok z połowy cytryny 1 łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę(...)siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej salaterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem na 15 min. przed podaniem. Świetnie komponuję się z mięsami z grilla
Miksturownikkilka minut. Lubię smak i zapach grillowanego mięsa oraz warzyw, więc te szaszłyki bardzo przypadły mi do gustu. Składniki: białe cienkie kiełbaski (300 g) kilka sztuk szalotek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 100 g boczku wędzonego 100 g żółtego sera w plasterkach patyki szaszłykowe sól, pieprz Kiełbaski przekroić na 2 części. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Plasterki boczku i sera przekroić na dwie części. Białe kiełbaski owinąć serem i boczkiem. Następnie wszystko nabić na patyki szaszłykowe w następującej kolejności: biała kiełbaska, papryka, szalotka, biała kiełbasa itp. Przed grillowaniem całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Najlepiej grillować na aluminiowych tackach
Ugotowaćniesamowicie tania propozycja obiadowa - za wszystkie warzywa wystarczające na ok. 6 porcji zapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie(...)przemyślał sobie swoją przeszłość. Po tym czasie powinien wyrzucić z siebie całą gorycz i szaleństwo ;) Wystarczy teraz wypłukać go z soli, osuszyć ręcznikiem i pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy jak lubimy - u mnie były paski. Cukinię w zależności od rozmiaru w plasterki lub półplasterki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde elementy
Kulinarne zapędy KokosaDuszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia(...)TUTAJ 3 uda z kurczaka pół papryki czerwonej 1 duża marchew 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos) dwie łyżki oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy na niego oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną
MamaOskarka