przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :) Składniki : 100g ryżu jaśminowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej kilka różyczek romanesco kilka różyczek fioletowego kalafiora marchewka żółta marchewka fioletowa 1/2 cukinii żółtej 1/2 cukinii zielonej płatki kwiatów(...)układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym. Na 13 minut przed
Parowar Facetarozgrzewamy i smażymy ok. 30-40 sekund z każdej strony BEZ DODATKOWEGO TŁUSZCZU. Można je przechowywać w lodówce lub zamrażać. Składniki na Quesadillas na jedną sztukę : 1/2 czerwonej papryki 7 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub ketchupu 3 łyżki kukurydzy 1 ząbek czosnku 50 g sera mozzarella (najlepiej light) Kilka kropel oliwy z oliwek Oregano Czosnek granulowany Bazylia(...)Chilli Papryka słodka Przygotowanie: Warzywa dokładnie posiekać. Czosnek przecisnąć i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Dodać warzywa i przecier. Dosypać oregano, bazylię, chilli, paprykę słodką i czosnek granulowany. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na jedną część tortilli wyłożyć warzywa i posypać serem. Składać na pół. Wrzucić na patelnię i smażyć delikatnie obracając co jakiś czas, aż ser się ładnie
CzarnawisienkaJedna ze smaczniejszych sałatek jak ostatnio jadłam. Brokuły, pomidory, jajka i sos czosnkowy to bardzo dobre połączenie. Składniki: brokuł 2 pomidory 5 jajek papryka czerwona ok 80 g pestek słonecznika 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy są miękkie(...)nierozgotowane, odcedzamy je. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory i jajka kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy paski. Majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Brokuły, jajka, pomidory i paprykę wkładamy do dużej miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy słonecznikiem
e-PrzepisyKulinarnebardzo szybkich w wykonaniu. W sam raz na długie zimowe wieczory. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁAD - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 500 g Przecieru Pomidorowego ✔ 600 g Papryki Czerwonej ✔ 400 g Papryki Zielonej ✔ 600 g Papryki Żółtej ✔ 400 g Cebuli ✔ 300 g Ryżu ✔ 550 g Wody ✔ Chili, Sól, Pieprz - WARTOŚCI ODŻYWCZE LECZO - Kalorie 1341 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchnibiałko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym(...)kostkę 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę 350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę 2 papryczki chilli, posiekane 400 ml passaty pomidorowej 3 pomidory pokrojone w kostkę 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej 4 łyżki oliwy garść świeżego tymianku sól, pieprz
karmelowytwarogu (w domu miałam chudy) 100 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1/2 dużej cukinii dwie garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 papryka czerwona* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz ziołowy *ja użyłam podłużnej, lekko ostrej, ale może być zwykła Przygotowanie: Warzywa umyć, osuszyć i pokroić : cebulę w pióra, paprykę w cieniutkie paseczki(...)cukinię w półplasterki, a czosnek drobno posiekać. Makaron ugotować al dente z dodatkiem soli, pozostawiając niewielką ilość wody. Na oleju zeszklić czosnek, cebulę i paprykę. Następnie dodać cukinię. Podlać wodą pozostałą z gotowania makaronu. Doprawić. Wlać mleko. Dwie łyżki ,,sosu" wymieszać w kubeczku z mąką ziemniaczaną. Następnie wymieszać z zawartością patelni, zagotować. Dodać makaron, posiekane liście jarmużu i (chwilkę!) podgotować
Kuchnia Ellienajbardziej wskazane i do tego bogate aromaty obudzą nasze zmysły. Spróbujcie odrzucić nudę ze swoich stołów, bo tak nie wiele potrzeba do takiej pozytywnej zmiany. Składniki : 1 duża czerwona papryka 5-6 nie za dużych jajek kilka kromek chleba tostowego 2-3 średnie pomidory sól i pieprz zioła prowansalskie 1/2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przyrządzenia : paprykę myjemy, od góry(...)kroimy na połówki, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut razem z pomidorami możemy upiec również te części papryki, które nie zostały wykorzystane, oczywiście wcześniej smarując je oliwą z oliwek by się za bardzo nie przypaliły rozgrzewamy patelnię, dodajemy pół łyżki margaryny, układamy krążki, do których następnie wbijamy ostrożnie
zobacz ich smakpiersi z kurczaka zalewa 4 szklanki wody 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki cukru muscovado 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chilli ( można więcej) 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ostrej papryki 3 łyżki oleju o łagodnym smaku panierka 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka słodkiej papryki
DefinicjaSmakuLeczo to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Tym razem tradycyjny przepis zmodyfikowałam dodając boczek i ogórki konserwowe. Składniki: cukinia 2 papryki 250 g boczku wędzonego 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych puszka pomidorów sól, pieprz bazylia, oregano, papryka ostra Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę
e-PrzepisyKulinarnespecjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego. Zawiera też duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Fantastyczne ciasto plus dodatek grillowanego kurczaka oraz świeżych warzyw – papryki, pomidorów, oliwek ( moich ukochanych czarnych oliwek! ) oraz świeżej rukoli, tworzą pyszne danie dla 2 osób – idealne na obiad albo kolację na ciepło. Smacznie, dietetycznie i zdrowo – jest to posiłek(...)mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu – 150 g * pulpa pomidorowa lub koncentrat – ok. 100 g * grillowany filet z kurczaka – 100 g * warzywa: czarne oliwki , papryka czerwona, pomidor, rukola * sól, pieprz, bazylia, oregano, świeży czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z jogurtem greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem
Ostra na Słodkosuchej kaszy jaglanej 1 papryka 2 puszki łososia w oleju Graal 2 pomidory ćwierć cebuli ćwierć pęczka szczypiorku 2 łyżki usiekanej rzeżuchy ogrodowej 2 łyżki oliwy sól pieprz ziołowy szczypta cukru 1 łyżeczka octu winnego Kaszę ugotować w 400 ml osolonej wody, odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Następnie odkryć, zamieszać i wystudzić, Łososia osączyć z oleju, paprykę(...)wymieszać z octem, solą i pieprzem, doprawić sałatkę, wymieszać i schłodzić przed podaniem. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Tym razem postanowiłam przygotować Łososia z kazą jaglaną, do tego papryka zieleninka i znakomita sałatka wyszła. Łosoś w oleju doskonale nadaje się do takich dań . http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwegrzybów mrożonych (prawdziwki, podgrzybki) 1 duża czerwona papryka pół papryczki chili 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano natka pietruszki tłuszcz do smażenia 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła sezam do posypania Grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać grzyby(...)paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp
Gotowanie jest łatweziemniaków 500 g dyni 1 papryka czerwona sól pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżki oleju Dynię (użyłam mrożoną) i paprykę ugotować razem. Odcedzić na cedzaku. Ziemniaki ugotować osobno, Odcedzić, dodać dynię z papryką, przyprawy do smaku, olej i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę
Gotowanie jest łatweplacki tortilla 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 czerwona papryka pół puszki groszku sól pieprz 2-3 łyżki oleju szczypta bazylii szczypta oregano Pieczarki drobno posiekać, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż odparuje większość płynu. Pod koniec dodać groszek, przyprawić do smaku. Nadziewać tortille
Gotowanie jest łatwe