papryka - 32566 przepisów (strona:353/2172)

Twaróg czosnkowy z papryką 127

Składniki: około 0,5 kg białego półtłustego sera 30 dag śmietany 18% pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 małe słodkie jabłko 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ser biały rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy śmietanę. Paprykę kroimy w bardzo małą kostkę, jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy solą

Qchnia po prostu
Papryka marynowana 88

zalewa na ok 2 kg papryki 2¼ szkl wody 10 dkg cukru 1 dkg soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę celem sparzenia. Zagotować krótko i wyjąć paprykę z zalewy, najlepiej robić to partiami. Nałożyć do słoików,  dodać gorczycę i ziarenko ziela angielskiego, zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować

Gotowanie jest łatwe
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 157

Dawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu  sól, pieprz  masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach

Moje domowe kucharzenie
Duszony schab na warzywnej pierzynce 251

Kruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym(...)oleju przez około 2 minuty z każdej strony (do zarumienienia). Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule posiekane w piórka. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy

Pyry na Gaz
Pulpety w sosie warzywnym 142

Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki

IMPRESJA SMAKU
Ziemniaki pieczone "jak z ogniska" 602

piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce. Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu.  Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania! Składniki: około 600 g średnich ziemniaków 2 łyżki(...)mąki 2 płaskie łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli wędzonej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z patisona. 154

takim samym zaciekawieniem wyczekiwali kolejnego hasła i z radością przystępowali do wymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego 1 łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć(...)szczypty soli przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski),  groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.  Zalać pomidorami z puszki i dodać

zadanie-gotowanie
Domowa wędlina - surowa, długo dojrzewająca 165

Już myślę o wędlinie ze schabu! Składniki: karczek - 1 kg 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli+ 1 łyżka soli peklowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu pończocha Przygotowanie: mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowyn ręcznikiem. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryć(...)cukru. Osuszyć, następnie obtoczyć w soli. Wstawić, przykryte folią na 36 godzin do lodówki wodę odlać, mięso wypłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami (obrane, rozgniecione ząbki czosnku wymieszane z majerankiem, papryką i pieprzem) i odstawić, przykryte folią do lodówki na następne 36 godzin mięso przełożyć do pończochy i zawiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Moja wędlina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 262

podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego topionego 1 łyżka przyprawy(...)minut do  lodówki aby naszło przyprawą. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz bulionem i dusić  pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać  topiony serek, doprawić  do smaku solą oraz pieprzem

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem i warzywami 121

kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut. Składniki: 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry) 2 małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia 2 szklanki bulionu Duża łyżka maki pszennej 500g razowego makaronu Sposób wykonania: Kukurydzę(...)Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy. Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku. Cebule kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli

Pyry na Gaz
Sałatka grecka 148

przepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej. Jednym z nich jest sałatka grecka - połączenie pomidorów, ogórków, papryki (zwykle zielonej), oliwek, oliwy, oregano i sera feta. Nie ma w niej sałaty (!), którą serwują nam różne restauracje chyba jako tani wypełniacz talerza. Ogórki i pomidory w tej sałatce(...)jeśli otrzyma fetę w grubych kawałkach, łatwiej jest ją odłożyć). Składniki (na 2 porcje): 1-2 ogórki 5 pomidorów (u mnie mieszanka odmian czerwonych i czarnych, zwanych również czekoladowymi) papryka (u mnie pomarańczowa dla koloru) czerwona cebula (pomijam, gdy robię tę sałatkę do pracy) dwie garści oliwek (użyłam zielonych i czarnych, choć zwykle w Grecji używa się ciemnych

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z cukinii, pycha 150

wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić również w kostkę. Papryki umyć, rozciąć,wyciąć nasionka oraz błonki i pociąć w plasterki (5 cm) Pomidory umyć i pociąć na duże kawałeczki, można sparzyć i zdjąć skórkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na dużej patelni(...)wrzucić do dużego garnka.Wlać trochę wody około 1/2 szklanki. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Teraz już można dodać do garnka cukinię i papryki,pomidory wymieszać i gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek, koncentrat,paprykę słodką w proszku i ostrą,wymieszać. Leczo gotuje się bardzo szybko, ale trzeba przy tym stać

Kuchnia Pokoleń
Pasta z pieczonego kurczaka 176

dysponujemy pieczonym kurczakiem :), ale takie braki łatwo nadrobić. Pasta nadaje się idealnie jako dodatek do kanapek jak i do zajadania jej z surowymi warzywami (ogórek, cukinia, marchewka, papryka pozbawione pestek i pokrojone w słupki) lub krakersami. Proporcje na około 300ml pasty, idealna porcja na mecz piłki nożnej z dogrywką. 1 pieczona pierś z kurczaka 1 marynowana papryka (bez pestek(...)serka do kanapek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry Kurczaka podzielić na kawałki i przetrzeć w miarę możliwości blenderem z jedną łyżką serka. Dodać paprykę i przyprawy i przecierać dalej, aż uzyska się jednolitą masę. Dodać resztę serka i krótko przetrzeć, tylko do połączenia składników. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce co najmniej

Czerwony Gupik
Sałatka ” Gniotka” z cukinii na zimę 181

połączyły , a warzywa zmiękły . Mój syn widząc ,że masakruję coś w misce , spytał ” co za gniotka , mama robisz ?” i tak już zostało Gniotek, najlepiej smakuje z białą papryką , jest ona nieco inna w smaku od czerwonej i nie tak gruba co fajnie wplata się w resztę składników . Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)małych cukinii (takie,żeby nie miały komór nasiennych- wielkości dużego ogórka szklarniowego) 2 duże cebule 5-6 białych papryk 2 czubate łyżki gorczycy 1 szklanka cukru ( niepełna) 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 1/2 l oleju słonecznikowego Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Cukinię także obieramy ze skórki , ścieramy na szatkownicy , na jak najcieńsze plastry . Paprykę, pozbawiamy nasion , kroimy

Ogrodnik w podróży
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 146

kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie(...)pokrywkę i zostawiamy kaszę do przestudzenia. Zimną lekko solimy i spulchniamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę ), wkładamy do miski lub rondelka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1-2 minuty, wyjmujemy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania