papryka - 32566 przepisów (strona:349/2172)

Zielony krem z papryki 131

wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój.  A żeby zbytnio się nie przemęczyć przy gotowaniu, polecam wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu krem warzywny z dodatkiem świeżej, aromatycznej papryki zielonej . Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Składniki na 4 solidne porcje: 1 litr wody 1 kostka bulionu rosołowego   3 ziemniaki - średnie 1 pietruszka - mała 1/2 brokuła - małego 1/2 cukinii - małej(...)puszki zielonego groszku 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 zielona papryka - duża 1 łyżka sosu sojowego sól cebulowa, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku groszek ptysiowy od BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Obrane ziemniaki, oskrobaną pietruszkę, cukinię wraz ze skórką oraz korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Z papryki wykroić gniazda nasienne

Grunt to przepis!
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 145

pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  ponadto: filet z piersi kurczaka (300-400g) 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju po pół czerwonej i żółtej papryki 150 g drobno pokrojonej mozzarelli  Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto(...)Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym.    Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów.   Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki.  Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut.   Podawać na ciepło z ulubionym sosem

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa Węgierska 193

idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli, tymianek - olej(...)surowe. Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli.  Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę, duszę pod przykryciem razem z cebulą. Gdy papryka będzie półtwarda dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i duszę jeszcze 5 minut.  Przerzucam warzywa do garnka.  Gotuję wszystko na małym

Cook&Love
Pieczone warzywa 127

ujmie :) Aha, do krojenia nie używamy w tym przypadku noża, a obieraczki. Do wszystkich warzyw poza cebulą.  Składniki: - 1 średni ziemniak - 1,5 małej cukinii - 3 małe marchewki - papryka żółta i czerwona - pół niedużej cebuli - sól czosnkowa - pieprz czarny - 3 łyżki oliwy z oliwek Marchewki i ziemniaka obieram, obieraczką kroję na płatki. Paprykę kroję na pół, wycinam gniazda nasienne(...)wąskie paseczki. Cukinię także kroję za pomocą obieraczki na cieniutkie plasterki. Cebulę nożem kroję w piórka. Każde z warzyw zwijam w rulonik i układam ciasno w naczyniu żaroodpornym. Paprykę biorę po kilka pasm, zwijam je ze sobą i układam pomiędzy pozostałymi warzywami.  Cebulę kroję w piórka i także wtykam pomiędzy warzywa. Posypuję solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą

Cook&Love
Burger CAMEMBERT 266

zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam(...)Przygotowanie: 1// Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, nagrzewamy patelnie z oliwą i zamarynowaną wcześniej polędwicę smażymy krótko z obu stron na małym ogniu. 2/ Skropione oliwą i doprawione talarki papryki wkładamy do piekarnika aż się zarumienią. Rozcinamy camembert na pół i wkładamy w niego kawałki polędwicy i zrumienioną paprykę. Zapiekamy w piekarniku aż ser się roztopi. 3// Przekładamy delikatnie łopatką

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z brokułem i fetą 191

braku pomysłu na kolację przyrządziłam na szybko sałatkę z brokuła, fety, ciecierzycy i papryki, polałam ją sosem czosnkowym z ziołami włoskimi. Wyszła bardzo smaczna, następnego dnia zabrałam ją do pracy. Składniki:   1 brokuł 100 gram sera typu feta 0,5 puszki ciecierzycy 1 duża papryka czerwona Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Sól  do smaku(...)przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Ser kroimy w kostkę, ciecierzycę odcedzamy z zalewy, oczyszczoną paprykę kroimy w paski. Składniki sałatki układamy na talerzu, polewamy sosem czosnkowym

Bajeczna Kuchnia
Miks sałat z dodatkami 129

miksów, wystarczy że użyjecie 1 rodzaj waszej ulubionej sałaty. :) Polecam... Przepis: Składniki: (dla 3 osób) 1. Miks sałat:  Sałata Lollo Rossa, Sałata Batawska i Sałata Rzymska 1 czerwona papryka 2 pomidorki 1 ogórek zielony 10 rzodkiewek 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego z bazylią i oregano 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy sól i pieprz Wykonanie: 1. Warzywa myjemy, ogórek(...)obieramy z papryki wydrążamy środek. 2. Sałatę rwiemy w rękach, ogórki, pomidorki paprykę i rzodkiewkę kroimy w kostkę.  3. Wszystko wrzucamy do salaterki.  4. Włoski sos sałatkowy mieszamy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. 5. Sos wlewamy do sałatki całość dokładnie mieszamy ewentualnie dodajemy troszkę soli i pieprzu.  Smacznego

Mój pomysł na
Warzywna potrawka z królika 178

zlewu) comber z królika (dodałam jeszcze mięso z okolic całego kręgosłupa po jego wcześniejszym obgotowaniu, by było łatwiej oderwać mięso od kości) spora cebula 5 ząbków czosnku czerwona papryka lampka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół łyżeczki cząbru łyżka domowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso(...)potem przełożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody (ok. pół szklanki). Dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w talarki.  Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cieniutkie paski długości ok. 2 cm. Na patelnię, na której smażony był wcześniej królik, wlać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek

Weekendy w domu i ogrodzie
Wrapy z dodatkami 145

łatwe       -CZAS: 1-30 min       -ILOŚĆ: ok. 20   Wrapy z dodatkami 3 placki wrapsów (tortilla) pół słoiczka (małego) marynowanej papryki 6-7 plasterków sera żółtego 6-7 plasterków szynki (dowolnej) natka pietruszki margaryna do posmarowania Wrapsy wyjąć z opakowania i posmarować margaryną. Następnie położyć na każdą połowę placka po kilka(...)listków sera i szynek. Paprykę marynowaną odcisnąć z zalewy i dać na każdy placek. Zamiast papryki można użyć pokrojonego pomidora. Każdy placek posypać poszatkowaną pietruszką. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki (w skos). Położyć na talerzu i włożyć na minutę do mikrofalówki. Podawać najlepiej ciepłe

Gotuję Testuję
Koszyczki tostowe z Bieluchem 175

TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: 30-60 min    -PORCJE: 12   Koszyczki tostowe z Bieluchem 12 kromek chleba tostowego 1 opakowanie serka Bielucha 1/3 słoiczka papryki czerwonej marynowanej 1/3 słoiczka papryki żółtej marynowanej 10 dag pieczarek pieprz, sól 7 jajek Kromki chleba tostowego wyjąć z opakowania i rozwałkować wałkiem. Każdą kromkę włożyć do foremki na muffinki, wcześniej wysmarowaną(...)margaryną. Do miski włożyć serek Bieluch, dodać pokrojoną marynowaną paprykę czerwoną i żółtą. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Następnie pieczarki poszatkować i podsmażyć na patelni. Letnie dodać do miski. Wszystko razem wymieszać, można dodać pieprz lub sól. Powstałą masę wkładać po trochu do chlebka tostowego. Jajka wbić do osobnej miseczki, roztrzepać widelcem i wlewać po trochu do chlebka tostowego. Piec

Gotuję Testuję
Leczo z cukinii i resztek wędlin. 218

trochę tego nazbiera odmrażam i gotuję na co jest sezon lub ochota. 2 młode cukinie 0,5 - 0,7 kg wędliny cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych pomidorów 2 papryki liść laurowy kilka kulek czarnego pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki płaska łyżeczka cukru łyżka skórki otartej z cytryny łyżka majeranku łyżka suszonej bazylii Najlepsza jest młoda(...)potrawy należy dobrać do własnych upodobań. Nam najlepiej smakuje pikantne, wyraziste i mocno pomidorowe. Jeśli ktoś lubi można dodać inne warzywa, jednak moim zdaniem nie ma dobrego leczo bez papryki i czosnku. W czym cukinia jest lepsza od kapusty? O wiele szybciej się gotuje i tak dobra jest tylko o tej porze roku, a więc korzystamy

Dieta moja pasja
Tortilla zapiekana podwójnie czyli poniedziałkowy recykling. 122

więc dzień resztkowy. Jak wiecie, można zrobić przeróżne fajne i smaczne rzeczy wykorzystując resztki z poprzedniego obiadu. Ja dziś chcę pokazać jak mięsem z rosołu nafaszerować tortille, dodać trochę papryki i tym sposobem stworzyć smaczny, wypasiony posiłek. 2 tortille mięso z rosołu papryka mała cebula 3 łyżki tartego sera kiszony ogórek łyżka oleju sól i pieprz do smaku Paprykę kroimy

Dieta moja pasja
Krokiety meksykańskie 179

Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! :) Farsz meksykański: 500-600 g piersi kurczaka 2 cebule (białe lub czerwone) 2 ząbki czosnku 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego(...)łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy ją w paski, a następnie w kostkę. Papryczki jalapeno kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, pozbywamy

Cooking Monster
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 279

azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu

Ze smakiem i z pasją
Papryki w sosie orzechowym 166

Zrobiłam sobie ostatnio do pracy – taki eksperyment, przy którym nie musiałam stać długo przy garnkach. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bo warto spróbować. Do przygotowania potrzebujemy: 2 papryki (dowolne 2 kolory) 1/2 średniej cebuli 2 dymki (u mnie to były takie raczej łodygi z dużą ilością szczypioru) 2-3 łyżeczki masła orzechowego odrobina tłuszczu do smażenia trochę wody(...)sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie