papryka - 32566 przepisów (strona:346/2172)

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 233

zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako dodatek do dań głównych. Ja podałam je z pysznymi udkami z kaczki pieczonymi w miodzie(...)English Gulasz z boczniaków ( 6 porcji) Składniki: 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół olej roślinny do smażenia 1 ząbek czosnku, posiekany 1 cebula, pokrojona w piórka 2 papryki czerwone, pokrojona w paski 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej

karmelowy
Panierowane stripsy 165

złoto. Zapraszam do zapoznania się z daniem, które przypomina znane i lubiane danie z sieciówki fast food. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzy cayenne Sól Słodka papryka 1 jajko Mąka pszenna 1/4 szklanki mleka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski(...)tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę. Do miski w mięsem wlewamy przygotowane

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka gyros 136

Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę i wrzucamy mięso do miski. Do tego dodajemy również przyprawę gyros i mieszamy ręką(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka gyros 219

Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę i wrzucamy mięso do miski. Do tego dodajemy również przyprawę gyros i mieszamy ręką(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Panierowane stripsy 320

złoto. Zapraszam do zapoznania się z daniem, które przypomina znane i lubiane danie z sieciówki fast food. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzy cayenne Sól Słodka papryka 1 jajko Mąka pszenna 1/4 szklanki mleka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski(...)tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę. Do miski w mięsem wlewamy przygotowane

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa warzywna z selerem naciowym i papryką 172

Idealna dla tych co chcą zrzucić nieco kilogramów.  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera  1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy warzywnej 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody(...)posiekany czosnek i starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15  minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając by nie rozgotować selera i papryki.  Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka ryżowa z wędzonym kurczakiem 384

Bardzo pyszna zapiekanka. Trudno nie sięgnąć po dokładkę. Ma bardzo ciekawy smak za sprawą wędzonego kurczaka i konserwowych warzyw, takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-) SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 300 g ryżu 1 słoik czerwonej papryki konserwowej 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 duża (330 g) kwaśna śmietana(...)temperatury 200 ° C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryż ugotować na miękko z odrobiną soli, przełożyć do dużej miski. Dodać obrane mięso z kurczaka, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pokrojone ogórki, odcedzony z zalewy groszek, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce i również wmieszać w pozostałe składniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego

Passions hobbies life
Pikantna zupa paprykowa 120

Przepyszna, rozgrzewająca zupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty(...)marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty kroimy w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego

Kucharzyca
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 166

Pyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka tarta Składniki na bigos: 250 g pieczarek 4 średnie cebule 4-5 kawałków papryki konserwowej 4-5 ogórków konserwowych pół szklanki ketchupu pół szklanki wody zioła prowansalskie, oregano, bazylia sól, pieprz Przygotowanie Na wieczór(...)Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, podsmażamy. Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodajemy keczup, rozcieńczony

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) 354

hejty są zbędne. Sałatkę zrobiłam z połowy proporcji składników i wyszła mi naprawdę spora micha (3 x większa niż ta na zdjęciu).   800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) (*) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (**) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz(...)Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę

Di gotuje
Karkówka w ketchupie z pieczarkami 306

polecam ten przepis.  Tak przyrządzona karkówka bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 kg karkówki ok.700 g pieczarek 300 g ketchupu pikantnego ulubiona przyprawa do mięsa np. Delicat 2 papryki Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy np. Delicatem. Następnie karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na zakładkę). Pieczarki kroimy na 4 części, zaś paprykę w kostkę. Warzywa dusimy(...)patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody. W między czasie pieczarki z papryką solimy i pieprzymy. Jak warzywa zmiękną odlewamy od nich wodę i dodajemy ketchup. smażymy jeszcze 2 min. i wykładamy na karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa

IMPRESJA SMAKU
Karmelowy żółty ser z papryką 174

białego półtłustego lub tłustego sera 1 litr 3% mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sproszkowana słodka papryka sól morska Przygotowanie. 1. Ser z mlekiem. W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić(...)sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając. Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Doprawić 2 łyżeczkami czerwonej papryki. Na końcu dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa serowa urośnie i zrobi się bardziej puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, przechowywać w lodówce. Karmelowy żółty

Pij soki wyciskane
Pstrąg z imbirem 148

imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka 1 por 2 pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa. Tak przygotowane warzywa przesyp do naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby

KuchniaWeDwoje.pl
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 161

Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam co począć. Zapraszam na wegeteriańską ucztę smaków! Składniki na 4 porcje: 2 bataty 1/2 małej dynii Hokkaido 1/2 małego ananasa 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 puszka mleka kokoswego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowegp sok z 1/2 cytryny/limonki sól, pieprz(...)zielenina: kolendra/pietruszka dodatkowo: 250 g czerwonego ryżu Wykonanie: dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić w kostkę rozgrzać olej kokosowy i zeszkllić posiekaną cebulę. Dodać pastę curry, wymieszać. Na patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata, dynię i paprykę, przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować 10 minut dołożyć ananasa (jeśli groszek mrożony, to teraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu" 144

wielu sklepach mijający tydzień upływał pod znakiem kuchni azjatyckiej. A mnie natchnęło na wykorzystanie tych smaków u siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku kolendra w nasionach 2 łyżki(...)sosu ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, imbir - w słupki. W garnku rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę, paprykę i imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania