Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! :) Farsz meksykański: 500-600 g piersi kurczaka 2 cebule (białe lub czerwone) 2 ząbki czosnku 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego(...)łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy ją w paski, a następnie w kostkę. Papryczki jalapeno kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, pozbywamy
Cooking Monsterazjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu
Ze smakiem i z pasjąZrobiłam sobie ostatnio do pracy – taki eksperyment, przy którym nie musiałam stać długo przy garnkach. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bo warto spróbować. Do przygotowania potrzebujemy: 2 papryki (dowolne 2 kolory) 1/2 średniej cebuli 2 dymki (u mnie to były takie raczej łodygi z dużą ilością szczypioru) 2-3 łyżeczki masła orzechowego odrobina tłuszczu do smażenia trochę wody(...)sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieWraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru(...)kostkę 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii 1 łyżeczka płatków chilli 3 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej, jeśli zupa będzie zbyt gęsta) 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 garści szpinaku Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej 2 łyżeczki oleju i włóż kiełbasę wraz z wieprzowiną. Smaż do ładnego zarumienienia z każdej
karmelowypuszki 1 cebula łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku (lub 1-2 ząbki świeżego) pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kuminu Składniki na sos: 2 puszki pomidorów 4-6 papryk w zależności od ich wielkości 1 cebula 3-5 ogórków kiszonych kostka wędzonego tofu łyżeczka pieprzu łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)czyli pokrój cebulę w półplasterki i podsmaż ja na złoto w dużej głębokiej patelni lub garnku, po czym dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż razem 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj gęste mleko kokosowe i w tym momencie możesz dodać
greenscarfprzygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio Smaczniewodzie – mięso, u mnie bażant (świetnie sprawdzą się resztki indyka czy kurczaka) – pomidorki koktajlowe – 2 małe lub jeden duży ogórek – garść suszonej żurawiny – 2 papryki – 1 cebula czerwona – cukier Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i po ok 10 minutach odsączyć. Cebulę drobno posiekać a paprykę obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni(...)marchew obrać – wkroić do sałatki i zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać. Sałatę nakładać do miseczek, posypać żurawiną i ułożyć mięso (może być gorące). Na wierzchu kłaść karmelizowaną paprykę i cebulę
Szybko Tanio Smaczniepodjadałam przez kilka dni. Wiem, że będę to powtarzać i urozmaicać różnymi przyprawami :) Składniki : pestki świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać w oleju(...)stopni C. W trakcie pieczenia wymieszać pestki raz lub dwa razy, by pestki równo się upiekły na ładny pomarańczowo-brązowy kolor. Po upieczeniu posypać pestki solą i ostrą papryką w proszku. Wymieszać. Tak przygotowane pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu. Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku
Weekendy w domu i ogrodziestudiach. Zawsze się sprawdzała. Minimum składników i pyszny smak. Czasem nie trzeba nic więcej. Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie(...)twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy
Słodkie okruszkiSkładniki: 60 g cienkich kabanosów; 200 g sera żółtego w kawałku (u mnie edamski); 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 średniej, zielonej papryki; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g); Pęczek szczypiorku; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kabanosy pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać(...)kabanosów. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać. Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać
Gospodyni Miejskawszystko do połączenia się składników. Sos odstawiamy na bok. Pozostałe składniki: 2 piersi z kurczaka - ok. 500 g 2 łyżki oleju sezamowego (oryginał - słonecznikowy) 1 średnia cebula 2 papryki - czerwone, zielone, żółte wg uznania 225 g kasztanów wodnych (nie dodałam, można dodać np. pędy bambusa) 2 ząbki czosnku 25 g świeżego imbiru sól i pieprz Pierś z kurczaka myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek oraz tłuszczu. Kroimy ją na kawałki średniej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy na 12 łódeczek, papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o boku ok. 3 cm. Pędy bambusa odsączamy lub jeśli używamy kasztanów wodnych to odcedzamy je i przekrawamy na pół w poprzek. Czosnek przeciskamy przez praskę
Cooking Monstertłuszczach i poprawisz w ten sposób jego wchłanianie. Składniki na draculowego drinka: 200 ml soku pomidorowego sok z cytryny czarny pieprz łyżeczka oleju granulowany czosnek maleńka szczypta soli szczypta papryki + do ozdoby brzegów szklanki 3 kostki lodu - opcjonalnie Wykonanie: brzeg szklanki delikatnie posmarować olejem. Na talerzyk wsypać paprykę i obracając szklankę obtoczyć brzeg w papryce rozlać sok do szklanek, doprawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesienny obiad. Mięso rozpływajęce się w ustach i esencjonalny, aromatyczny sos pomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne. Polecam! Składniki na 4 porcje: 8 cienkich plastrów schabu 2 mięsiste, czerwone papryki 4-5 pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku smalec/olej 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego oregano suszone i świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić(...)nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć razem przez kilka minut do sosu można użyć pomidorów z puszki lub przygotować je samodzielnie. Pomidory naciąć od góry na krzyż, umieścić w misce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Leczo..robię je od czasu do czasu i zajadamy się ze smakiem. 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 papryka 2-3 pomidory 2 cebule 1-2 ogórki kiszone 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 dkg kiełbasy sól, pieprz listek, ziele słodka wędzona papryka Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w pióra cebule i podsmażyć(...)cebula się zeszkli.Podsmażoną kiełbasę z cebulą przełożyć do garnka, dodać przyprawy i pokrojoną paprykę, ogórka kiszonego i smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojone cukinie i pomidory i koncentrat.Dusić do miękkości warzyw, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI 250 g piersi z kurczaka 50 g kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 2 jaja 2 łyżki m ą ki suszone oregano natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di petto di pollo 50 g di mais 1/2 di peperone rosso 2 uova 2 cucchiai di farina origano secco prezzemolo sale(...)pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka i mąkę dokładnie roztrzepujemy, możemy również zmiksować. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, oregano i pokrojoną drobno natką pietruszki. Dodajemy pierś z kurczaka, paprykę i kukurydzę. Całość dokładnie
La grande e la piccola cuoca