myślę o Liptowie, to przypomina mi się doskonały serial (czechosłowacki jeszcze) "Tysiącletnia pszczoła". Ktoś pamięta? Składniki: 120 g bryndzy 1 łyżka masła 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka posiekanych kaparów 1 łyżka posiekanej drobno cebuli 2 łyżki posiekanych korniszonów 1 łyżeczka ziarnistej musztardy sól i pieprz szczypiorek Wykonanie: Bryndzę rozetrzeć bardzo(...)dokładnie z masłem, śmietaną, papryką i kminkiem. Można zmiksować ręcznym blenderem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i pozostawić na 1/2 godziny w lodówce dla przeniknięcia się smaków. Pastę podawać na świeżym chlebie posypaną szczypiorkiem. Można również użyć jako farszu, np. do papryki
zadanie-gotowanieFocaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis pochodzi z książka "Cebula", wystarcza na blaszkę 25x40cm. 25 gram świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 500 gram cebuli 1 papryka 60 ml oliwy(...)dodać drożdże i wodę do uzyskania sprężystego ciasta. Wyrabiać je kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość). Cebulę pokroić w cienkie piórka, paprykę w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa z natką pietruszki. Dusić na małym ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlać małą ilością
Czerwony GupikUwielbiam pasty kanapkowe. Są idealne na śniadanie, jak i kolację. Dziś polecam Wam pastę kanapkową z papryką, pietruszką i musztardą bawarską, która idealne wzbogaca jej smak. Pastę robi się niezwykle szybko i… równie szybko znika. Mojej rodzinie takie połączenie bardzo smakowało, dlatego szczerze Wam je polecam. Do przygotowania pasty wykorzystałam musztardę bawarską firmy Develey. Przyznam Wam szczerze(...)Zaglądajcie na blog, niedługo kolejne przepisy i opinie o produktach widocznych na zdjęciu. A tym czasem zapraszam Was na pyszną pastę kanapkową. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 czerwonej papryki 3 łyżeczki musztardy bawarskiej (u mnie Develey) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie schładzamy, obieramy
Słodkie okruszkimnie w naczyniu żaroodpornym ]..efekt jest lepszy jak widoczne są warstwy sałatki. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 4-5 ogórków konserwowych 1-2 papryki[ u mnie 1 czerwona i 1 żółta] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ke tchup, majonez Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć(...)gorącym oleju.Kapustę poszatkować, paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Składniki układać warstwami w następującej kolejności : pierś z kurczaka ketchup ogórki cebula papryka kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzeniewersji solo . (10 sztuk) 10 kromek chleba tostowego 5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować(...)każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem
Di gotujepełne warzyw i pyszną kiełbaską. Można zrobić to leczo w wersji dla wegetarian po mijając kiełbasę i boczek. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulki obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, można sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, boczek wędzony pokroić w kostkę(...)samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka. Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewać wody podczas gotowania . Ilość
Kuchnia Pokoleńskładniki: 2000 g świeżych ogórków gruntowych 600 g papryki czerwonej 300 g cebuli 50 g soli wykonanie: Ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka a paprykę w paski. Wkładamy do garnka, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy
Domowy Smak Jedzeniasię one - w grafiku moich przetworów. Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza. Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy. Polecam! 6 kg buraków 11 papryk (dużych) 7 cebul Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natomiast(...)cebulę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut. Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Słoiki odstawić do góry dnem (do wystygnięcia
Di gotujespotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli pomidor czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni z odrobina masła lub kupić gotowe) sól, pieprz 4 listki bazylii papryka ostra i słodka(...)proszku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Mozzarellę, jajka oraz chorizo kroimy w plastry i razem z roszponką oraz warzywami wkładamy do miski. Oliwę razem z papryką słodką, ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem miksujemy i polewamy nią sałatkę. Podajemy z mini grzankami, które możemy wymieszać z sałatką. Smacznego
ChilliJemyDżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli sól pęczek natki pietruszki oliwa Wykonanie: Krewetki rozmrozić. Paprykę upiec, następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać(...)kostkę. Papryczkę chili posiekać. Cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na oliwie. Do cebuli i czosnku dodać papryczkę chili, smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę. Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut. Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą. Podawałam z makaronem
zadanie-gotowaniekolana w najlepszym tego słowa znaczeniu. Podpatrzyłam przepis u Olgi Smile bo wcześniej nie robiłam takiego specjału i zostanie teraz ze mną na zawsze, no ten makaron z papryką. Popróbuje teraz z żółtaą a nawet z zieloną papryką, chyba będzie pysznie. A tymczasem zapraszam na smakowite danie. Makaron z papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam
Gotowanie jest łatweKolejne słoiczki z przetworami trafiły na półkę w mojej spiżarni. Pyszne ogórki – koreczki w lekkiej słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem papryki i cebulki. Polecam. W zimie jak znalazł. Przepis dostałam od bratanicy z Warszawy. Kiedy pierwszy raz je jadłam, byłam tak zachwycona i smakiem i ich wyglądem, że po powrocie do domu od razu zabrałam się za zrobienie tych ogórków(...)zimę zawsze „wyjdą” do ostatniego słoiczka Składniki na 18 słoiczków (od 0,3 do 0,5 l): 4 kg małych ogórków 4 kolorowe papryki 0,5 kg małej cebuli Zalewa z soli: 13 szklanek przegotowanej wody 1 ¼ szklanki soli Zalewa octowa: 6 szklanek przegotowanej wody 1 l octu
Kuchnia u KrysiPróbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki(...)gałązki selera 2 szklanki soli (ja daję mniej) 18 szklanek wody Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu
Cukiernia Pychotkidzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie(...)czasie wstawiamy też do gotowania kaszę jaglaną - przelewamy ją najpierw wrzątkiem na sitku, a następnie gotujemy pod przykryciem. Ugotowaną kaszę dodajemy do miski z kapustą. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy na desce i również drobniej kroimy. Dodajemy do miski razem z przyprawami. Przed dodaniem mąki warto spróbować, czy masa jest wystarczająco słona - kapusta była wcześniej osolona
Bananowe Pole