ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, posypać(...)octem winnym, wymieszać. Odstawić. Z mąki sera i jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości moreli. otoczyć mąką i odłożyć. Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę. W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn. W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać paprykę
Gotowanie jest łatwełyżka masła 100 g sera feta lub kanapkowego typu feta pół szkl mleka 2 jajka 4 łyżki śmietany sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano opcjonalnie hyzop bazylia 1 biała papryka 1 cebula kawałeczek papryczki chili Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty. Boczniaka podusić na maśle ok 15 min , wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić na krążki(...)mleko, śmietanę, jajka i przyprawy wraz z czosnkiem włożyć do kubka blendera i zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 st. Podpiec spód ok 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć boczniaka, paprykę i cebulę , zalać serowo-jajeczną zalewą, posypać szczyptą bazylii i drobniutko posiekaną chili. Wstawić na ok 20 -25 min do piekarnika i piec z termoobiegiem
Gotowanie jest łatwepomidorów 1,5 kg cukinii 2-3 papryki 3 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chili sól pieprz cukier (do smaku) czubrica czerwona bazylia oregano papryka czerwona w razie potrzeby pieprz cayenne lub chili Pomidory obrać ze skórki (uprzednio polać wrzątkiem) Przekroić na połówki lub ćwiartki. Paprykę pokroić na kawałki, cukinii obrać i zetrzeć na tarce, gniazda nasienne
Gotowanie jest łatweSkładniki: 0 ,5 litra bulionu drobiowego 2 czerwone papryki kubek puree z dyni pęczek marchewki 2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta cynamonu bazylia oregano czosnek niedźwiedzi 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 ale szalotki 0 ,5 kubka słodkiej śmietany 0 ,5 kubka startego parmezanu Przygotowanie: do gotującego się bulionu wrzuca(...)pokrojona w m niejsze kawałki marchewkę gotujemy paprykę filetuje m y podsmażamy na oliwie dodaje my poszatkowane szalotki czerwona cebule oraz czosnek doprawia my sola pieprze m i cyna mone m dolewa my miód całość dokładamy do garnka z ugotowan ą marchewk ą dodajemy pure z dyni wywar gotuje my jeszcze 5 minut aby s maki się połączyły
Luźna Kuchniawłaściwie w pomidorach i papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%? żadne inne mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom. Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut(...)osób, które nie posiadają szybkowaru czas przygotowania wydłuży się do 2 godzin. Szczerze polecam. - 1kg królika ( preferowane: comber, skoki) - 2 średnie papryki - 3 średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - sól, pieprz - 3 łyżki oleju Mięso umyć, oczyścić z większych błonek. Comber podzielić na 2 części. Oprószyć solą
kawawszklancepołówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego kalafiora, żółtej cukinii czy romanesco, po prostu zróbcie je z tego co macie :) Składniki : 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej kilka pomidorków koktajlowych kilka różyczek romanesco kilka różyczek fioletowego kalafiora marchewka żółta marchewka fioletowa 1/2 cukinii żółtej 1/2 cukinii(...)zielonej sok z 1/2 cytryny natka pietruszki 6 patyczków do szaszłyków Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Nadziewamy warzywa na patyczki, skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy pieprzem i ziołami. Układamy w parowarze na folii aluminiowej i włączamy
Parowar Facetasałatki to właśnie śmieciuszka, którą dzisiaj Wam pokazuje. Wystarczy kilka dodatków i sałatka staje się zupełnie inna. Lubicie takie połączenia smaków? Składniki: Puszka ananasa puszka słodkiej kukurydzy duża czerwona papryka pęczek szczypiorku po d wójna pierś z kurczaka pęczek natki pietruszki duża czerwona cebula 2-3 łyżki śmietany pieprz, sól przyprawa do kurczaka Przygotowanie(...)kurczaka z każ dej strony. Ananasa wyjmujemy z puszki, o dsączamy. Kroimy na ósemki. Po przestu dzeniu kurczaka, wkła damy go razem z ananasem do miseczki. Kukurydzę odcedzamy, paprykę ze szczypiorkiem myjemy. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Z papryki usuwamy środek i kroimy w paski, przecinając je następnie na pół. Cebulę obieramy i kroimy w plastry (przecinamy
ChilliJemyugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 2 jajka 4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 papryka 1-2 cebule 10 dag wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę. Cebulę i paprykę drobno pokroić, lekko posolić, zeszklić na maśle i poddusić do miękkości. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę i odsączoną kukurydzę, smażyć razem przez chwilę. 2. Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. 3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść
Kto ugości moich gości?stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,pieczarki pokrojone w plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania(...)można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę w proszku, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ostrą paprykę w proszku, słodką paprykę w proszku, kurkumę w proszku, majeranek. Zamknąć naczynie i bardzo wolno gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Ja gotowałam 2,5 godziny
Kuchnia PokoleńMając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę - jest pyszna, rozgrzewająca, w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day , z moimi modyfikcjami. 6 czerwonych papryk(...)pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku bazylia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry. Polać
Codzienne Gotowaniemieliśmy zrobić dowolne danie z nachosami. Wraz ze mną wyzwania podjęli się: Malwinna , Maggie i Mirabelka . Składniki: 1 duża cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 1 puszka kukurydzy 1 litr bulionu warzywnego 1 ostra papryczka chili drobno posiekana 0,25 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego(...)kurkumy olej do smażenia sól, pieprz garść nachosów czerwona papryczka chili i świeża kolendra do przybrania Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodać paprykę i papryczkę chili, chwilę smażyć, następnie wrzucić kukurydzę, razem z zalewą. Zamieszać, chwilę dusić, wlać bulion, przykryć i dusić przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami, solą
Codzienne Gotowanieciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy i wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem(...)pół godziny. Odcedzamy, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem . Gotujemy 20 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki, myjemy je i kroimy w plastry. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i dzielimy na pół. Delikatnie solimy warzywa. Cebulkę delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki wrzucamy do soczewicy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do zupy razem z pomidorami. Doprawiamy koncentratem i przyprawami. Gotujemy na niedużym
ChilliJemytrafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili(...)przez praskę czosnkiem smażymy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki: puree, masło orzechowe, mleczko i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Paprykę kroimy w kosteczkę i wraz z dyniowo-orzechowym sosem przekładamy na patelnię do smażącej się cebuli z czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy do sosu ugotowaną kaszę jęczmienną
Be Fit Be Strongdomu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem(...)czajnika, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut. Przelewamy na sitku zimną wodą i zostawiamy do wystudzenia. Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i bardzo drobno kroimy, trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Dymki drobno kroimy. Soczewicę wkładamy do miski. Dodajemy warzywa: marchewki, dymki oraz paprykę. Wyciskamy dwa ząbki
Poezja smakutwaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - kubeczek jogurtu naturalnego - sól - pieprz - papryka ostra - olej słonecznikowy do smażenia I oczywiście najważniejszy składnik- makaron. U mnie są to Makarony Polskie- duże rurki . Gotuję(...)będzie on jeszcze zapiekany w piekarniku (zalecany czas producenta to 12-14 minut, ja gotuję przez ok. 10 minut). Makaron przelewam zimną wodą. Sos- wykonanie: Pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażam na oleju na niewielkim ogniu. Podsmażam przez ok. 7 minut, po czym przekładam do ziemniaków. Delikatnie blenderuję ze sobą, dodając stopniowo jogurt oraz posypując przyprawami. Wszystko dokładnie ze sobą
Wielopokoleniowo