szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii Fasolkę ugotuj(...)osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz. *Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia, ale należy sprawdzać w trakcie gotowania czy fasolka jest
Corner With Recipesmnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - suszona bazylia, papryka słodka, po łyżce, chili cayenne - kilka szczypt, szczypta(...)natłuść i ułóż w nich porcje makaronu, formując z nich rękoma koszyczki. Piecz ok. 10-15 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć przyprawy. Po chwili dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe składniki. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je przecierem
Corner With RecipesSkładniki: 6 małych tortilli (średnica 20 cm) 2 filety z kurczaka pół cukinii 4 paski papryki marynowanej 100 g sera żółtego, startego 6 łyżek pasty ajvar sól, pieprz oregano olej Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i oregano. Usmażyć na odrobinie oleju. Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową, żeby kurczak nie wysechł i nie wystygł. Na tą samą patelnię(...)włożyć pokrojoną w paski cukinię i podsmażyć. Paprykę pokroić. Tortille pogrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce, będzie podatna na zwijanie. Na ciepłej tortilli rozsmarować łyżkę ajvaru, dać kurczaka, paprykę i cukinie. Posypać serem żółtym. Zwinąć w kwadrat. Pogrzać na patelni grillowej bądź zwykłej. Inspiracja
Moja Galeria Smakukaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej (quinoa) 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano sól, pieprz Cukinię, bakłażana i papryki pokroić w kostkę. Na blachę do pieczenia
Moja Galeria SmakuSkładniki: 250 g kalafiora 400 g ziemniaków 1 czerwona papryka 100 g śmietany 30% 2 plastry sera żółtego 1 łyżka bulionu warzywnego suszony lubczyk suszony majeranek pieprz Ziemniaki pokroić na plastry. Włożyć wraz z kalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym
Moja Galeria Smakuprzygotowuje się szybko, więc jest idealne kiedy mamy mało czasu. Składniki na 2 porcje: ze strony Kwesia Smaku 100 g makaronu Chow Mein 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet(...)kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i smażyć około 30 sekund. Dodać filet z kurczaka i smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę, paprykę, szczypiorek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać makaron, sos sojowy, olej sezamowy oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać, smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Smacznego
Moja Galeria SmakuSurówka z rzodkiewek, żółtej papryki i marchewki. Doprawiona koperkiem i sosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce
Moja Galeria Smakupomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki
Moja Galeria Smakułyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta kilka pieczarek 1 kulka mozzarelli kawałek żółtego sera 1. Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże, cukier. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce(...)puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem
Moja Galeria Smakuobiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko do gotowania(...)Cebule i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około
Pyry na Gazsmakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego kilka liści świeżej bazylii i oregano (można dodać suszoną) do smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie(...)kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać również fasolkę szparagową, to należy ją umyć i przeciąć na pół (ewentualnie można złamać na pół, jest
Passions hobbies lifepiekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej wg upodobań Wykonanie: piekarnik nagrzać do 220`C obrane ząbki czosnku posiekać i rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać z papryką i olejem obrane lub pozostawione w łupinach(...)SMACZNEGO ! inspiracja :"Prawdziwa kuchnia polska" Hanna Szymanderska Uwagi : w orginale zamiast papryki w proszku - 1 łyżeczka sosu tabasco
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii. 2. Wbić(...)gotować 2,5 do 3 min. Przełożyć do naczynia z zimną wodą i obrać. 6. Na talerzu położyć odrobinę sosu, następnie placek, na niego dużą łyżkę sosu, plaster łososia, paprykę, całość przykryć kolejnym plackiem. Na wierzchu położyć łyżkę sosu, udekorować przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym, papryką i czarnym sezamem. Smacznego
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 opakowanie makaronu shirataki 250 g pulled pork z tego przepisu lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz(...)SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika) 2. Paprykę i bakłażana pokroić w cienkie słupki o jednakowej wielkości. 3. Papryczkę jalapeno i czosnek drobno posiekać. 4. W woku ( jeśli nie mamy, może być zwykła patelnia) rozgrzać olej kokosowy, wrzucić paprykę i czosnek. Po 2-3 minutach
DefinicjaSmakukolendry lub pietruszki sól i pieprz do smaku mąka olej do smażenia warzywa w słodko-kwaśnym sosie (na 3-4 porcje) 1 mała puszka pędów z bambusa 1 czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki) 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli(...)dużego orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron, aż kuleczki się zarumienią i nie będą w środku surowe (3-4 minuty z każdej strony). 2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, pokroić w cienkie słupki. Ananasa pokroić w nieduże kawałki. Bambus odlać z zalewy. Na patelni rozgrać olej. Wrzucić paprykę oraz papryczkę chilli, po kilku
DefinicjaSmaku