papryka - 32566 przepisów (strona:372/2172)

Zapiekane jajko 334

kilka razy powiedziała, że jest pyszne, co mnie bardzo ucieszyło.   Składniki: - 15 dag makaronu; - 3 plasterki wędliny; - 3 plasterki żółtego sera; - 4 jajka; - kawałek żółtej, zielonej i czerwonej papryki; - sól Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Wędlinę, ser i papryki kroimy w cienkie paseczki. Ja stworzyłam z folii aluminiowej większe foremki do jajek. Można wysmarować je lekko olejem(...)Wykładamy makaron. Na makaron wbijamy jajka, solimy. Paprykę, wędlinę i ser żółty układamy zgodnie z upodobaniami. Ja starałam się stworzyć taką, jakby pisankę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Zapiekamy wszystko 10-15 minut, w zależności od tego jak mocno ścięte białko lubimy. A tak wyglądało przed zapieczeniem: Wpis ten bierze udział w konkursie na kolorowe śniadanie wielkanocne. ” Współorganizatorem konkursu

dom-agi.pl
polędwiczki w miodzie i warzywach 266

Składniki: na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy(...)imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu

Luźna Kuchnia
polędwiczki w miodzie i warzywach 217

Składniki: na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato lub Classico 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek(...)imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu

Luźna Kuchnia
Hummus z harissą 165

dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki nasion kminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre(...)nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki  Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej więcej na 25 minut, aż będzie bardzo przypalona z wierzchu i miękka w środku. Od czasu do czasu obracamy paprykę na drugą

Smakowity Blog Kulinarny
Szaszłyki z kurczaka i indyka 375

środku zimy także można zjeść pysznego szaszłyka, ja zdecydowałam się na dwa rodzaje drobiu: kurczaka i indyka. Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka i indyka 2 duże papryki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule oliwa z oliwek/olej natka pietruszki majeranek oregano chili/pieprz cayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy(...)osobnych miskach i przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach. I zabieramy się za nakłuwanie ;) Ja robiłam to w następującej kolejności: mięso papryka pieczarka cebula itd. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplam oliwą i posypuję niewielką ilością natki pietruszki. Piekę w piekarniku przez około 30-35 min w temp

Kolejny blog o gotowaniu
„Chude” leczo 145

Porcja dla 4 osób 2 małe kabaczki 3 papryki 3 pomidory 3 cebule tabasco 2 szklanki wody pieprz, sól Z papryki  i kabaczka wyciągamy gniazda nasion i kroimy w dużą kostkę. Pomidory sparzamy, ściągamy skórę i kroimy na dużą kostkę. Cebule kroimy w plastry.  Kabaczki, cebulę i paprykę wrzucamy do garnka  z 1 szklanką wody i gotujemy

Humanistka w kuchni
Sałatka z colą 303

pół świeżej  (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w półplastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sos z coli.  sos z coli: ½ szklanki coli 4 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Składniki mieszamy i wylewamy na sałatkę

Humanistka w kuchni
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 444

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską , a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili(...)czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy

Ostra na Słodko
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO 404

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko
KURCZAK Z ORZECHAMI NA OSTRO 308

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko
Biała kiełbasa pieczona w piwie 134

kiełbasę pieczoną w piwie. Skorzystałam z wcześniej zrobionych zapasów domowej kiełbasy .           Składniki: - 6 szt. kiełbasy białej (850g) - 2 cebule białe - 2 cebule różowe - 1 papryka słodka Ramiro - 1 mała główka czosnku - 1 szklanka piwa (jakie lubicie) - sól morska - świeżo mielony pieprz - majeranek otarty - 3-4 łyżki oleju arachidowego (może być rzepakowy)     Surową kiełbasę(...)sparzamy wrzątkiem (zalewamy na 30 min., pod przykryciem). Obrane i umyte cebule kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy z nasion, płuczemy i kroimy w paski. Czosnek również kroimy w paski. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość skrapiamy olejem, polewamy piwem, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º

mojewypiekiinietylko
Burrito 196

Burrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość(...)mocno lecz nie na rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając

Mechanik w kuchni
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 161

pyszny obiad gotowy.     Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików Składniki: (na 3 duże słoiki) 8-10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula średnia cukinia po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 1/2 główki czosnku 2 kolby kukurydzy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko Przygotowanie: Kukurydzę ugotować we wrzątku(...)pół piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około

Pyry na Gaz
Leczo z zielonych ogórków - najlepsze 181

dodajemy ani kropli wody. Zapisałam dokładnie krok po kroku jak to robi Andrzej i podaję dalej ;-) Składniki: 2 długie ogórki 3 cebule 4 pomidory 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3 papryki różnokolorowe, po jednej z każdego koloru, czyli czerwona, żółta i zielona 30 dag pokrojonej kiełbasy 1 kostka rosołowa Sos sojowy Sól Odrobinę papryki w proszku ½ łyżeczki majeranku 2 liście laurowe(...)kulki ziela angielskiego Olej.   Sposób wykonania: W garnku dusimy pokrojoną cebulę na oleju, gdy cebula będzie w miarę miękka, dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i dalej dusimy. Gdy w garnku zrobi się w sucho dodajemy mokre warzywa: Pokrojone pomidory i obrane i pokrojone w kostkę ogórki.   Doprawiamy przyprawami: dodajemy kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól

Na słodko lub wytrawnie
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 349

czosnku 2 łyżki masła garść świeżej kolendry ok. 6 papryczek suszonych papryczek pili pili ok. 4 cm świeżej czerwonej papryczki chilli 1, 5 czubatej łyżeczki wędzonej pikantnej hiszpańskiej mielonej papryki pimento 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1,5 łyżki wędzonej łagodnej hiszpańskiej mielonej papryki pimento oliwa z oliwek sól WYKONANIE Czyścimy krewetki; osuszamy je przy pomocy ręcznika papierowego(...)świeżą chilli; na samym końcu krótko smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Zwiększamy ogień i od razu dorzucamy krewetki uważając przy tym by czosnek się nie zrumienił. Zawartość patelni posypujemy papryką pimenton – ostrą i łagodną oraz kuminem. Po 2 minutach przekręcamy krewetki na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty na dużym ogniu. Zdejmujemy krewetki wraz z oliwą do gorącego naczynia

OstryKęs