papryka - 32566 przepisów (strona:373/2172)

Sałatka gyros inaczej 4172

miałam ochotę właśnie na sałatkę gyros ale do jej zrobienia zabrakło mi kapusty pekińskiej. W lodówce leżała za to sałata lodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie!  Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę!   SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków(...)konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzch Pierś kurczaka pokroić i usmażyć w przyprawie gyros. Ogórki, paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę. Sałatę lodową porwać palcami. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać keczup rozbełtany z majonezem, wymieszać razem

1001 Sałatek
K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 379

mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy wg wskazówek(...)1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę odsączamy i wszystko dodajemy na patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ponownie mieszamy i trzymamy na małym ogniu. Nie zdajecie

Kitchens Alphabet
Sałatka śródziemnomorska 1871

sami jaka mi wyszła świetna sałatka śródziemnomorska w dodatku bez soli i bez majonezu. Składniki : 150 g makaronu penne 50 g oliwek zielonych 1 nieduża czerwona cebula pół czerwonej papryki  garść rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory z zalewy łyżeczka siekanego koperku płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron gotuję(...)dente i każdą rurkę dzielę ukośnie na 3 na tzw. krótkie penne. Oliwki przecinam na pół, cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone w kostkę. Wszystko mieszam dodając oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, koperek i doprawiłem odrobiną pieprzu. Pomysł z przygotowaniem tej sałatki dzień wcześniej okazał się bardzo trafny bo smaki się nieco przegryzły

Mechanik w kuchni
Karnawałowy ring 306

łyżek ciepłej wody szczypta soli farsz 100 g mięsa mielonego wołowego 50 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki,  chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko(...)Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto

Niezły Młynek
Tempura z warzywmi i krewetkami 139

pochodzi z Japonii  ale przywędrowała do niej z Portugalii,  wbrew drugiemu przekonaniu wcale ni jest daniem trudnym do przyrządzenia:)Do swojej tempury wybrałam tym razem czerwoną paprykę, cukinię, cebulę, zielone szparagi i na specjalne życzenie Pana M. krewetki bałtyckie.Sładniki:100 gram mąki pszennej100 ml lodowatej wody100 ml lodowatej wody gazowanejząbek czosnkuszczypta soliczerwonej paprykicukinia12 szparagów2 spore cebule12 krewetek(...)Olej Przygotowanie:Paprykę i cukinię (cukinię przekrawam w połowie aby kawałki nie były za długie) kroję na 12 grubych pasków wzdłuż, cebulę na 12 grubszych plastrów, szparagi przycinam w połowie, krewetki obieram i płuczę. Wszystkie składniki dokładnie osuszam papierowymi ręcznikami aby ciasto dobrze się trzymało a olej nie pryskał pod sufit w trakcie smażenia. Krewetki obtaczam w mące.Z maki

Magiczna kuchnia Darii
Kolacja na ciepło - zapiekana grahamka z serkiem wiejskim i papryką 218

sycącej kolacji na ciepło. Zapiekana grahamka - pyszna, chrupiąca, z ciągnącym się w środku serkiem wiejskim. U mnie dodatkowo posypana szczypiorkiem. Składniki:-bułka grahamka-1/2 opakowania serka wiejskiego-papryka-koncentrat pomidorowy/ketchup-masło-papryka-ząbek czosnku (opcjonalnie, ale zdecydowanie poprawia smak)-pieprz Nagrzać opiekacz do pieczywa. Bułkę natrzeć z obu stron czosnkiem, posmarować koncentratem/ketchupem/masłem, nałożyć serek wiejski (wcześniej(...)rozgnieciony na twarożek), ułożyć kawałki papryki, ew. doprawić pieprzem. Zapiekać przez ok. 5-10 minut. Smacznego

Kuchnia Ellie
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 189

szklanka)- 400 g twarogu półtłustego (2 kostki) + odrobina śmietany/jogurtu- ser żółty (do posypania wierzchu zapiekanki)- 3 duże jajka- 2 łyżki oleju- po łyżce koncentratu i ketchupu- cebula- papryka- kilka pieczarek (ok. 300 g)- sól, pieprz, papryka w proszku+ tłuszcz do wysmarowania naczyniaPrzygotowanie: Kaszę gotuję na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną(...)kostkę cebulę, paprykę i pieczarki, doprawiam, podlewam odrobiną wody i dodaję po łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut. Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy

Kuchnia Ellie
Naleśnikowe roladki - idealne na imprezę! 1173

idealna przekąska na sylwestrową imprezę. Do przygotowania w wielu wariancjach smakowych. U mnie pierwsza połowa- z serkiem, sałatą, szynką i serem, a druga - z czosnkiem, koncentratem, twarogiem i papryką. Składniki:- ok.  5-6 dużych placków naleśnikowych (u mnie pól na pól z mąki pełnoziarnistej i tortowej)na pierwsze nadzienie- serek kremowy (np. Almette)- sałata lodowa- szynka(...)drugie nadzienie- ok. 200 g białego sera- koncentrat pomidorowy- 2 ząbki czosnku - kawałki papryki czerwonej +wykałaczkiPrzygotowanie:Pierwsze nadzienie -  połowę naleśników posmarować kremowym serkiem, nałożyć liście sałaty, kawałki sera oraz szynki, zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na wykałaczki. Drugie nadzienie - pozostałe naleśniki posmarować koncentratem i drobno posiekanym czosnkiem. Twaróg zmiażdżyć widelcem z mlekiem/jogurtem

Kuchnia Ellie
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 215

Totalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej- ok. 200 g mrożonego szpinaku- 50 g sera koziego- pół papryki czerwonej- kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana)- łyżka zielonego pesto- jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku-sól, pieprz, ostra papryka- nasiona słonecznikaPrzygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu

Kuchnia Ellie
Ratatouille i Rachel Khoo 167

sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy

W kuchni wieczorem
Przekąska sylwestrowa z parowaru 221

puszka groszku zielonego konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 mała cukinia 10 plasterków ogonówki brandenburskiej sok z 1/2 cytryny  1/2 papryki czerwonejPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut.Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie(...)groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy cytryny i wstawiamy na lodówki.Po kilku godzinach, myjemy paprykę, oczyszczamy środek i kroimy na małe kawałki, cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i zawijamy.Na tacce z folii aluminiowej wstawiamy wszystko do parowaru na 7 minut.Po tym czasie nadziewamy cukinię

Parowar Faceta
Ryż z warzywami 213

składniki* 2/3 szklanki ryżu* 3 cebulki czosnkowe lub 2 małe zwykłe* 1 marchewka* 1/2 dużej pietruszki* kawałek selera* 1/2 młodej cukinii* 1/2 czerwonej papryki* pęczek natki pietruszki* suszona natka pietruszki i lubczyk* sól, pieprz* 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaCebulkę obrać i drobno pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić lub poszatkować,  w cienkie(...)słupki, cukinię również, ale nie obierać, jedynie umyć, paprykę pokroić w nieduże paski.W niedużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, następnie dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szklisty cały czas mieszając.Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć.Podsmażone warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu

Mix smaku
Leczo na koniec lata 150

składniki* 1 kg młodej cukinii* 40 dag fasolki szparagowej* 3 czerwone papryki + 1 żółta* 50 dag kiełbasy cienkiej* 1-2 średnie cebulki* 2 średnie dojrzałe pomidory* sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra, * można dać kostkę bulionowąSposób wykonaniaKiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać do kiełbasy(...)ósemki w zależności od wielkości cukinii (młodej nie trzeba obierać ze skóry ani usuwać pestek, wystarczy tylko starannie umyć). Po ok. 15 min gotowania na delikatnym ogniu dodać paprykę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 3-4 cm kawałki, kostkę bulionową, sól oraz po trochu reszty przypraw, uzupełnić wodę tak aby sięgała do wysokości warzyw, doprowadzić do wrzenia

Mix smaku
Proste danie z kurczakiem, papryką i pieczarkami 250

składniki* 3 pojedyncze filety z kurczaka* 1 średnia czerwona papryka* 20 dag małych pieczarek* 5-6 łyżek śmietany* kostka knorr paprykowa i pieprzowa* sól* oliwa do smażenia* kuskusSposób wykonaniaKuskus (można zastąpić  makaronem lub ryżem) przygotować według przepisu na opakowaniu.Filety pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.Na patelni rozgrzać(...)nieco oliwy i podsmażyć mięso, dodać pieczarki i podsmażać.Na   koniec dodać paprykę i wszystko razem jeszcze podsmażyć.Następnie dodać kostki smakowe, wlać nieco wody i dusić ok. 10 min. uzupełniając wodę.Na koniec dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze dusić 2-3 min.Podawać z kuskusem, ryżem lub makaronem

Mix smaku
Jarski gulasz z pieczarkami 137

ogrom wspaniałych składników. Prawie każdy z osobna (oprócz przypraw) stwarza możliwość przygotowania różnych potraw. Połączone wszystkie razem komponują się w… jarski gulasz z pieczarkami.      Składniki: - 750g pieczarek brunatnych- 800g papryki Ramiro- 2 papryki (zielona i żółta)- 1 czerwona papryczka chili- 3-4 cebule- 4 ząbki czosnku- 2 owoce tamarillo- 2 pomidory- 2 białe części pora- 3 liście laurowe- kilka ziaren(...)pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz posiekany czosnek – posolić. Smażyć do odparowania wody – przełożyć do garnka z cebulą. Następnie, na patelnię po pieczarkach dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone papryki. Chwilę podsmażyć, przykryć pokrywką i dusić ok. 5 minut (mają być jędrne) – również przełożyć do garnka. Na patelnię dolać oleju arachidowego i wrzucić 3 połamane liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela

mojewypiekiinietylko