700g. dokładnie oczyszczonego mięsa wieprzowego z łopatki 230g. pęczaku 6 szt. czerwonej papryki 1 szt mozarelli w kulce 2 niewielkie ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, rozmaryn, cukier, odrobina czili w płatkach Pęczak ugotować na pół-miękko. Dokładnie oczyszczone (z tłuszczu i włókien) mięso zmielić przez maszynkę. Wymieszać mięso z kaszą, doprawiając szczyptą soli i pieprzu, oraz przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem. Z papryk usunąć gniazda nasienne, nałożyć farsz a na koniec położyć plasterek serka. Do garnka wlać pomidory i ok. szklanki wody, doprowadzić do wrzenia,dodać szczyptę rozmarynu, doprawić solą, cukrem i odrobinką czili w płatkach. delikatnie włożyć papryki, przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu
Lubię to gotujęSmaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie, a przepis znajdziesz tutaj . Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 1 pętko chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka olej do smażenia kawałek imbiru mała paryczka chili szczypiorek Wykonanie: obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu. Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę(...)pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo. Na końcu wlać pomidory z puszki. Dusić około 10-15 minut aż papryka będzie miękka na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i poddusić razem, by smaki potrawy się połączyły podawać z bagietką. Posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!portugalskiej knajpie, ale smakują bardzo dobrze. Bardzo polecam! składniki 2 indycze golonki 5 - 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka pokrojona w plasterki 100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski 1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków papryki sól i pieprz do smaku(...)wszystkich stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie
Stare Garyzapraszam do gotowania Na około 4-5 porcji potrzeba: kość na zupę lub bulion 100 g marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego i zielonego 3-4 liście laurowe, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 garści(...)które gotują się najdłużej : marchewka – gotuję do miękkości 10- 15 minut, następnie batat, który gotuję do 10 minut. W trakcie gotowania dobrze jest skontrolować czy batat jest miękki. Paprykę pokrojoną w około 1 cm kawałki – gotuję najkrócej, ok. 5 minut. Na koniec soczewica. Całość doprawiam pieprzem cytrynowym i natką pietruszki. Zupę podaję z chlebem
Niebieski kubek z kawaDziś zapraszam na soczyste kotlety schabowe nadziane żółtym serem, borowikami, cebulą i papryką. Cienkie kawałki mięsa idealnie komponują się ze smakiem nadzienia, które dzięki dodatkowi żółtego sera jest spójne i kremowe. Idealne nie tylko na niedzielny obiad ;) Składniki na kotlety schabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie(...)borowiki 1/3 papryki czerwonej 3 plastry sera żółtego 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz szczypta rozmarynu Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość około 3 mm), solimy i pieprzymy, Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone borowiki, pokrojoną paprykę i smażymy do miękkości, na końcu doprawiamy solą, pieprzem
Rozpustne gotowanieProsta surówka z białej kapusty z papryką, kukurydzą, natką pietruszki i jogurtem naturalnym. Kolorowa dawka witamin do obiadu Składniki: 1/3 małej główki białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy (około 120 g) 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu około 1 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Kapustę cienko(...)poszatkować, lekko posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Dodać kukurydzę (odsączoną!), pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć jogurt naturalny, majonez, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły i ponownie wymieszać. Smacznego
Oryginalny smakHummus paprykowy Składniki: pół szklanki ciecierzycy 1 czerwona papryka pół awokado olej lniany olej rzepakowy oliwa z oliwek sól Ciecierzycę moczyłam w wodzie, całą noc....tak tak, wiem to długo ale można to zaplanować, warto! Wymoczoną ciecierzycę ugotowałam do miękkości. Paprykę piekłam w temp. 160° C przez 15 min. Następnie do ciecierzycy dodałam paprykę, awokado, sól, mieszankę olejów
nietadietaMakaron z kiełków fasoli mung( tzw. Vermicelli) * smażony z łososiem, jajkiem, brukselką i słodką papryką. Doprawiony olejem sezamowym oraz świeżym imbirem i czosnkiem. Przed podaniem posypany świeżą lub suszoną kolendrą i prażonymi ziarnami białego sezamu. Koniecznie podany z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Fantastyczny efekt osiągamy(...)ryżowego SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu z łososia 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki
cool and mintynajlepszych zapiekankach z pieczarkami przyszedł czas na najlepsze zapiekanki z tuńczykiem ;) Najlepiej smakują na chrupiącej bagietce z dodatkiem dobrych oliwek i słodkiej czerwonej papryki. SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 niedużej bagietki albo 2 małe bułki paluchy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 4-6 czarnych oliwek kawałek czerwonej papryki 1/2 małej cebulki cukrowej 1/2 ząbka czosnku 2 gałązki świeżego(...)żółty ser lub mozarella 1 łyżka majonezu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bułki kroimy na pół i nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce łączymy odsączonego tuńczyka, pokrojone dość drobno oliwki, cebulkę oraz paprykę. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do reszty farszu. Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki
DefinicjaSmakujajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka mąki łyżka mleka sól(...)pieprz, oregano Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą
Pyry na Gazpotrafią wzbogacić każde danie bez wyrazu. A robi się go w minutę! Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szczypty soli 1 łyżeczka ostrej papryki Solidna szczypta bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Dietetyczny sos pikantny'; listonic_content='Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szczypty soli 1 łyżeczka(...)ostrej papryki Solidna szczypta bazylii'; document.write(" "); Przekładamy wszystkie produkty do jednej miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest błyskawiczny i skuteczny. Reguła Pareto mówi, że 20% pracy pozwala osiągnąć 80% efektu, pozostałych 80% pracy zaś odpowiada jedynie za 20% efektu. Podobnie jest z tym sosem – przygotowuje się go w minutę, a potrafi
Proste-przepisy.plfrytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa(...)zostawiamy na ok. 30 minut. 2. Paprykę, cebulę, ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. 4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: mięso, polewamy je ketchupem, paprykę, cebulę, ogórki konserwowe, polewamy
Kuchnia smakówuronicie tak wielu łez wzruszenia na jej widok;) 8 ząbków czosnku - siekamy w kosteczkę 2 łyżki soli (dałam płaskie) 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 3 - 4 czerwone papryki - kroimy w kostkę 3 łyżeczki oregano 3 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki Maggi 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżeczki natki pietruszki (nie dałam - dodam po otwarciu słoika) Pomidory(...)dusimy na ogniu z papryką, tak, żeby się troszeczkę rozgotowały. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, wlewamy olej i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Przesmażamy, aż cebula się zeszkli. 2 kostki bulionu dodajcie do pomidorów jak już się trochę rozgotują. Przesmażoną cebulę z przyprawami dodajcie do naszych gwiazdeczek - pomidorów. Całość gotujcie jeszcze godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając
Kuchnia smakówdrożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy Farsz: 300 g mięsa mielonego (wołowina, drób, mix) 3 cebule - pokroić w kostkę 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona - pokroić w kostkę 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 5 łyżek przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku I. Do mąki dodać sól. Drożdże(...)Odstawiamy na 1-1,5 h w ciepłe miejsce. II. W tym czasie robimy farsz: Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę. III. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy
Kuchnia smaków