jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brukselkę(...)jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i por kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego
e-PrzepisyKulinarnelunch. Chociaż ja lubię frittatę także na kolację. ;) Składniki na 2 porcje: 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 100 g brokułu , podzielonego na drobne różyczki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka oleju po szczypcie suszonego tymianku i lubczyku 4 jajka 2 łyżki mleka sól i pieprz garść żółtego sera , u mnie ementaler posiekana natka pietruszki do posypania Piekarnik rozgrzać(...)200C. Fasolkę i brokuły obgotować przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Marchewkę pokroić na plasterki, paprykę w paski. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika* rozgrzać olej. Podsmażyć na nim marchewkę i paprykę przez 2 -3 minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez
Pełny talerzosób Ryba: 2 dzwonki z halibuta (500-600 g) 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kilka gałązek tymianku lub rozmarynu do dekoracji Warzywna salsa: 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 250 g pomidorków cherry 1/2 cytryny oliwa sól, świeżo mielony pieprz Ryż buraczany: 2 opakowania ryżu (2x100 g) 140 ml soku z kiszonych buraków WYKONANIE Ryba: Halibuta(...)przełożyć rybę. Smażyć z obu stron bardzo krótko. Rybę obracać delikatnie, bo szybko jest miękka. Salsa warzywna: Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na pół i przełożyć do miski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i biały miąższ, po czym pokroić w kostkę i również przełożyć do miski. Warzywa skropić delikatnie cytryną, oliwą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ryż: W wysokim garnku
Passions hobbies lifeDziś zapraszam Was na szybkie, pyszne danie pełne smaku. Osobiście uwielbiam ryż w każdej postaci. Dziś przygotowałam go w wersji smażonej. Taki smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką, to doskonała propozycja na lekki obiad lub sytą kolację. W kilka chwil można wyczarować coś naprawdę dobrego, pożywnego i zdrowego. Danie możecie modyfikować w zależności od posiadanych w domu składników(...)Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek ryżu parboiled z dzikim Risana 3 pieczarki 1/4 czerwonej papryki 3 garście fasolki ze słoika (z zalewy, u mnie zielona z żółtą) czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M 1-2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy
Słodkie okruszkiSwego czasu nie mogłam jeść papryki, a zwłaszcza surowej, na szczęście mi przeszło i teraz jest zawsze obecna w mojej lodówce, tak samo jak wędzone tofu. Ten obiad powstał spontanicznie, tj. nie miałam pomysłu ani chęci na zakupy, więc wyciągnęłam to co miałam w lodówce i to co należało już zjeść bo by samo wkrótce wyszło z lodówki(...)jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego tofu 50-100 g nerkowców (w zależności od tego ile tofu) 1-2 ząbki czosnku
greenscarfCiasto na naleśniki : 2 jajka 7 łyżek mąki 200 ml mleka (4/5 szklanki) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 parówki 2 ogórki konserwowe (60 g) 1 papryka konserwowa (70 g) 6 plasterków sera żółtego Panierka: 2 jajka bułka tarta sól Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i piec 6 naleśników. Ugotować(...)parówki. Pokroić ogórki, paprykę i ugotowane parówki w słupki o długości 10 cm. W naleśniki wyłożyć po plasterku sera, na ser ułożyć resztę składników i złożyć naleśnika w kopertę. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Piec z obu stron po kilka minut, aż do zarumienienia. Krok
KuchniaWeDwoje.plporcji: 2 Składniki: opakowanie krewetek mrożonych (130 g) 2 papryczki chilli 3 duże ząbki czosnku 40 g masła pęczek natki pietruszki 100 ml wytrawnego białego wina szczypta soli szczypta papryki w proszku ¼ soku z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: Papryki pokroić w cienkie plasterki, posiekać czosnek, wszystko smażyć przez około 5 minut na łyżce masła. Krewetki opłukać, pozbyć(...)Podawać z bagietką czosnkową. Krok po kroku: 1. Posiekać czosnek i pokroić papryczkę 2. Przygotować krewetki 3. Podsmażyć krewetki ma maśle z czosnkiem i papryką 4. Podlać krewetki winem 5. Pod koniec smażenia podać natkę pietruszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Krewetki na ostro Artykuł Krewetki na ostro pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.pldrugi dzień. Czas wykonania: 1h 15 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera żółtego 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub olejem wyłożyć połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z cebulą, papryką i pieczarkami i na górę kolejną warstwę ziemniaków. Wszystko polać sosem i piec 40-50 minut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni
KuchniaWeDwoje.plsezamowego, nadaje potrawie fantastycznego aromatu i smaku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: 200 g makaronu ryżowego 750 g mrożonek (brokuł, kalafior i marchew) 1 czerwona papryka olej sezamowy sos sojowy sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, włoszczyzna suszona, Wykonanie: 1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy(...)wkładamy mrożonki, i dusimy aż do całkowitego rozmrożenia, jeśli używamy świeżych warzyw, podlewamy je wodą i dusimy aż całkowicie zmiękną. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. 3. Do warzyw dodajemy olej sezamowy i smażymy,dodajemy przyprawy i sos sojowy (około 2 łyżki) wedle uznania i smaku. 4. Do warzyw wsypujemy wcześniej
Mój pomysł naSałatka z ryżem, selerem konserwowym, kukurydzą, ananasem i papryką to pomysł na sycącą przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest w szybka w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna. Idealna na drugie śniadanie. Składniki na porcję dla 6 osób: 1/2 szklanki surowego ryżu basmati 1 duża pierś z kurczaka ćwierć świeżego ananasa 1/2 puszki kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 czerwonej(...)papryki 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Do małego garnka wlać wodę, posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe, ziele angielskie i umytą pierś z kurczaka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć i ostudzić. Do miski dodać odcedzonego selera, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę. obranego
Ugotowaćdość często. Czasami groszek konserwowy zastępuję kukurydzą. Obie wersje są równie smaczne,polecam. ok. 300-350 g filetu z piersi kurczaka 150 g ryżu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw jak na rosół,wystudzić i pokroić(...)niedużą kostkę. Ryż ugotować na sypko i pozostawić do wystygnięcia. Papryki oczyścić z nasion,pokroić w kosteczkę,ogórki konserwowe również pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wymieszać w misce wszystkie produkty dodając majonez,sól i pieprz. Wstawić do lodówki na godzinę,po tym czasie można się nią delektować
Kolorowa kuchnia ElkiTradycyjne leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 3 sztuki kiełbasy śląskiej 400 g cukinii 3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta) 300 g pieczarek 1 cebula puszka pomidorów (420 g) 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli
KuchniaWeDwoje.plAromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale jeśli chcecie to lekko ją posiekajcie. Placuszki są pyszne same w sobie natomiast z sosem tworzą oryginalny smak. Danie może być podane jako przystawka lub stanowić samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Placuszki: 4 czerwone(...)papryki 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 120 g sera feta 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru około 3 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sos jogurtowy: 300 g jogurtu naturalnego 2 pełne łyżki posiekanej kolendry 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Przygotowanie: Placuszki: Papryki przekroić
Oryginalny smakjest o wiele krótszy. Składniki 1 puszka tuńczyka 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy z chili firmy Bonduelle 1/2 papryki czerwonej 3-4 ogórki kiszone kawałek pora natka pietruszki majonez sól pieprz 1. Do przygotowania sałatki użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę z chili(...)dokładnie płuczemy. 3. Jajka obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: ciecierzyca , jajko , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmakuje w wersji warstwowej i mieszanej! Spróbujecie? (Bardzo duża porcja) 300g ugotowanego makaronu (w osolonej wodzie; u mnie świderki) 300g pieczonej/smażonej piersi z kurczaka 250g świeżego ogórka 150g papryki konserwowej (u mnie z Dagomy ) 1 puszka kukurydzy Dodatkowo: majonez + gęsta śmietana (w proporcji 1:1) sól, pieprz Opcjonalnie: szczypiorek Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, paprykę drobniej(...)prostu razem wymieszać. Wersja warstwowa. Śmietanę połączyć z majonezem oraz doprawić za pomocą soli i pieprzu. W dużej misce ułożyć warstwowo (*) poszczególne składniki: makaron, kapustę pekińską, sos, kukurydzę, paprykę, ogórka, sos. Warstwy można dwu lub kilkakrotnie powtórzyć. Całość polać resztą sosu i posypać posiekanym szczypiorkiem. Wersja mieszana. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem połączonym ze śmietaną. Całość
Di gotuje