Składniki: czerwone papryki (na 4 papryczki) koncentrat pomidorowy Farsz: mięso mielone (500 g mięsa mielonego) 1 cebula pieczarki (około 500 g) ryż 1 torebka Sól, pieprz Wszystkie składniki farszu wymieszać. Papryki umyć, pokroić górę, wydrążyć i nadziewać farszem. Można na wierzch farszu posypać żółtym startym serem. Nadziane papryczki włożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać). Do szklanki 1 wody dodać(...)łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać i wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w 170 stopniach przez ok 45 min. Artykuł Faszerowana papryka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plJeśli ktoś robił już ogórki w musztardowej zalewie ten wie że musztarda w marynacie to znakomity pomysł. Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają(...)końca zimy. Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieobiad często pojawiają się makarony. I tym razem mamy dla Was propozycję makaronu z kurczakiem, papryką i brokułem. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie a do tego bardzo smaczne. Składniki na makaron z kurczakiem: – 1 pierś z kurczaka ok. 300 g – 1 mała czerwona papryka
Kuchenne WariacjeZnalezione na grupie FB Thermomixa - za co bardzo dziękuję. Papryka w promocji była, więc trochę jej kupiliśmy. Nie wiedziałam na co je przerobię i nagle pojawiły się wpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było. Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki(...)Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej tu nie było za dużo. Ja nie dałam chili w związku z tym, że będziemy jedli z Młodą ;) Składniki: 1 kg papryki czerwonej 150 g cukru 70 g oleju sól 1 mały koncentrat pomidorowy 50 g 1 liść laurowy 1-2 ząbki czosnku 70 g ocru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć pokrojoną
Gotowanie z pasjąszkoły. Sałatka fatoush z grillowanym halloumi Składniki: 2 chlebki pita 1 sałata Little Gem 1 zielony ogórek pęczek dymki 2 duże pomidory pęczek rzodkiewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki świeżej kolendry sok z 1 cytryny 1 łyżeczka sumaku sól i pieprz 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin opakowanie(...)kawałki i wrzucić do miski. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i pokroić w grubsze plasterki. Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewkę i dymkę pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać zgrillowaną i pokruszoną pitę, dodać posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Warzywa zalać oliwą
Codzienne Gotowaniedanie inspirowane azjatycką kuchnią: japoński makaron soba delikatnie skąpany w sosie na bazie masła orzechowego i sosu sojowego, a do tego lokalne warzywa: brokuł, papryka, cukinia oraz marchew. Niestety nie mieliśmy gotowego masła, więc postanowiliśmy przygotować własne – już wkrótce podzielę się przepisem Ogromnie obawiałem się smaku tego dania. Masło orzechowe(...)soba jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! Soba z brokułem (3 porcje) Składniki 150 g makaronu soba kilkanaście różyczek brokuła (około 300 g) 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka octu ryżowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru
Vegan Tastebardzo pyszne i lekkie danie na chłodniejsze letnie dni. Czas wykonania: 30 – 40 min Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 300 g cukinii 300 g papryki 300 g cebuli 300 g pomidorów 400 g pieczarek 80 g przecieru pomidorowego 1 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka masła Przygotowanie: Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle przez(...)minut. Dodać pokrojone pieczarki i cukinię. Całość posolić i dusić pod przykryciem. W między czasie pokroić i dodać paprykę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do lecza. Na koniec dodać przecier pomidorowy i pieprz. Całość gotować, do czasu, aż warzywa będą miękkie
KuchniaWeDwoje.plsałatkę:) Kolorową, warzywną, chrupiącą, lekką, a zarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula(...)podsmażamy ziemniaki przez około 5 minut (do zarumienienia). Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Odstawiamy. Orzechy grubo siekamy. Podprażamy kilka chwil na suchej patelni. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę. W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy
Smaki Na Talerzuzastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu 10 % (użyłam octu śliwkowego ) 2 łyżki brązowego(...)pomidorów i usunąć stwardniałe piętki. Pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Z cukinii pozbyć się nasion i "waty". Skórki nie trzeba wycinać. Pokroić w kostkę. Papryki i chili pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Na olej wrzucić cebulę. Zeszklić. Do garnka dorzucić paprykę, chili i cukinię. Podsmażyć, by warzywa lekko zmiękły
Weekendy w domu i ogrodziepęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo słodkiego żółtego) pół cebuli marchew (użyłam fioletowej) 2-3 łodygi selera naciowego 2 białe papryki pół chili 3 ząbki czosnku 3 natki pietruszki łyżeczka ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości 2 mm, a potem(...)wyszorowaną marchew pokroić w krążki lub półplasterki. Dorzucić na patelnię. Wymieszać. Łodygi selera naciowego pokroić na plastry grubości ok. 4 mm. Dorzucić na patelnię po trzecim dolaniu wody. Wymieszać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na małe kawałki. Rozdrobnić chili, posiekać natkę pietruszki. Przed ostatnim dolaniem wrzątku, czyli gdy pęczak będzie prawie ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę
Weekendy w domu i ogrodziebagietki w domu były to taka chrupiąca bagietka smakowała wyśmienicie. Do tego domowy keczup i kolacja lub przekąska gotowe. Składniki: 1 bagietka odrobina masła 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej ser mozzarella w kostce Przygotowanie: bagietkę przekroić na pół posmarować odrobiną masła pieczarki obrać (tak jak obieram 😉) pieczarki i mozzarellę pokroić w plastry paprykę pokroić w drobną kostkę(...)bagietce ułożyć pieczarki, paprykę i ser zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 8-10 min podawać z keczupem - przepis tutaj Smacznego
Gotowanie z pasjąprzygotowaniu, a jednocześnie na ciepło - czyli tak jak lubię najbardziej! Składniki: na placki otrębowe: 5 łyżek otrąb owianych jajko dwie łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli dodatkowo: jajko 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki żółtej szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy placki według tego przepisu. Smażymy jajko sadzone pod przykryciem. Podajemy z miksem papryk, szczypiorkiem i świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Lena GotujeJajecznica nie tylko na weekendowe śniadanie - narzeczony zrobił dziś taką na obiad! Dzięki papryce jest słodka i bardzo aromatyczna. Składniki: duża czerwona papryka, 4 jajka, kawałek kiełbasy sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, kiełbasę w plastry. Podsmażamy. Dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek (wg upodobań mniej lub bardziej
Lena Gotujeminut Składniki: – 200 g makaron Barilla Bavette n.13 – 2 jajka – 100 ml śmietany 30% – 100 g tartego sera mozarella – pół bakłażana – pół papryki – pół czerwonej cebuli – 200 g pomidorków koktajlowych – sól, pieprz, chili w płatkach – 2 garście rukoli – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Sposób przygotowania(...)ugotowaniu i odcedzeniu, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i wymieszać. 2. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, ułożyć na talerzu, posypać solą i na chwilę odstawić. 3. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a pomidorki kotajlowe przekroić na pół. 4. Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, przyprawy i roztrzepać, następnie dodać ser (zostawić trochę do posypania muffinek na wierzchu
PodwójnaporcjaSKŁADNIKI Sa ł atka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 cukinie 2 ząbki czosnku 150 g ugotowanej ciecierzycy 100 g żółtych pomidorków 50 g kukurydzy Winegret 1 cytryna 2 łyżki miodu natka pietruszki tymianek bazylia s ó l, pieprz, cukier oliwa extravergine **** INGREDIENTI Insalata 1 peperone rosso 1 cipolla rossa 2 zucchine 2 spicchi d'aglio(...)cytryny. Stopniowo dolewamy oliwę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Sos dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojone zioła (bazylię , tymianek oraz natkę pietruszki). Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas
La grande e la piccola cuoca