Najlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków.Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę,będziemy mieć smaczną sałatkę.Składniki:-3 kg buraczków-1 kg papryki-1 kg cebuli-3/4 szklanki octu-1 szklanka wody-1/2 szklanki cukru-3 płaskie łyżeczki soli-1 płaska łyżka warzywka-pieprz do smaku(...)Buraczki gotujemy ok. 25 minut i obieramy ze skórki.Tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy też paprykę. Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.Dodajemy warzywa i mieszamy.Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.Do smaku przyprawiamy pieprzem. Gorące przekładamy
Maminek kulinarnysmaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki:500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok z cytryny Pokrojoną(...)duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:250 ml bulionu1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński)2 piersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2(...)żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu
Smakowity Blog Kulinarnybosmati1/2 czerwonej papryki3-4 łyżki koncentratu pomidorowegopieprz świeżo mielonysólpapryka ostra i słodka mielona do smaku1 łyżeczka cukru (ewentualnie)1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy
Smakowity Blog Kulinarnyimbiru3 ząbki czosnkukilka ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone
kuchcikowniaSkładniki: 1 pierś z kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki(...)pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w 3 cm paski, dodać jako kolejną warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty
cooklifeZiemniaki w panierce z kaszy manny...Złociste, idealnie chrupiące i pyszne.Obtoczone tymiankiem, słodką papryką i ... kaszą manną.Smaczny zamiennik ziemniaków z wody czy frytek.Kto ma ochotę?Zapraszam do stołu! Składniki:1 kg ziemniaków;3 łyżki kaszy manny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka tymianku;2 łyżeczka soli (jedna do gotowania ziemniaków, a druga do panierki);1/2 łyżeczki czarnego pieprzu(...)wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 mniut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i odparować ziemniaki.Przygotować panierkę do ziemniaków: wymieszać ze sobą kaszę manną, tymianek, słodką paprykę, pieprz i sól. Do garnka z odcedzonymi i odparowanymi ziemniakami wsypać panierkę. Garnek zamknąć pokrywką i potrząsać nim, aż panierka pokryje wszystkie kawałki ziemniaków.Naczynie żaroodporne lub blachę od piekarnika
Gospodyni Miejskapieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa do ziemniaków;Przyprawa do kurczaka;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze(...)plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym
Gospodyni Miejskasoli.Nadzienie:Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g);2 średnie, kiszone ogórki;1/2 średniej, czerwonej papryki;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;10 g kiełków (u mnie brokułu).Dodatkowo:Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki;Folia spożywcza.Sposób(...)dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.W międzyczasie przygotować nadzienie.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Nadzienie przyprawić solą
Gospodyni MiejskaGołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty(...)ryżu (u mnie 1 torebka);1 duża cebula;1 duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;Szczypta ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;Bułka tarta do obtoczenia kotletow;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).Sposób przygotowania:Kapustę umyć
Gospodyni MiejskaZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka(...)łyżki masła;4 łyżki mąki pszennej;2 ząbki czosnku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki;Sól;Pieprz;Przyprawa uniwersalna np. vegeta;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć na boku tarki służącym do tarcia ogórków na mizerię), oprószyć vegetą (1 łyżeczka) i wymieszać.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę
Gospodyni Miejskaazjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże mule! Jeśli przed(...)przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku, Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody morskiej
SzczyptaSmaQskubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą.SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )- cukier- sól - papryka słodka- papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:- schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej(...)ponownie wkładamy do lodówki na 24h- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki
Basia w kuchniziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg (kupuję półtłusty) 200g- oregano- tymianek- papryka ostra(nasiona)- oliwa do zalaniaSPOSÓB WYKONANIA:- twaróg kroję w kostki mniej więcej równe- układam je warstwowo w słoiku, każdą warstwę posypuje ziołami oraz papryka i tak do końca słoika. Zioła(...)jakie wykorzystałam oraz papryka pochodzą z mojego ogródka więc mam je w 100% bez chemii :) - po ułożeniu wszystkiego zalewam to oliwą aby przykryły wszystkie kostki- wkładam do lodówki na ok 7 dni aby wszystko razem ładnie przeszło- po tygodniu można wcinać tylko czy ja tyle dni wytrzymam :) SMACZNEGO WSKAZÓWKI- ja dodaję tymianek, oregano oraz paprykę ale możemy równie
Basia w kuchnizrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki. Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :))SKŁADNIKI:675 g mąki typ 5502,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta375 ml letniej wody 10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem)300 g sera mozzarella garść listków bazylii 2 papryki pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA:- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto
Basia w kuchni