słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna . SKŁADNIKI: (na 5 słoików 1l) 2 kg ogórków gruntowych 2 cebule strąk czerwonej papryki 2-3 marchewki pół szklanki soli zalewa: 1l wody 250ml octu 10% 750g cukru dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu WYKONANIE: Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku(...)stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku. Ciepłą wodę mieszamy
Pyry na Gazpaździernika to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy(...)solą, dodajemy rozczyn, oliwę oraz około 300ml wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około
Pyry na GazBoczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę. SKŁADNIKI: boczniaki około 10 szt ½ czerwonej papryki średni kalafior krem balsamiczny natka pietruszki płatki papryki sól cukier PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie(...)dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo. Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazprzepisu wychodzi cała blacha zapiekanki. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa zmielonego 1 raz 1 puszka pomidorów krojonych 1 koncentrat pomidorowy 250 ml kwaśnej śmietany 10% - 18 % 1 papryka olej 2 cebule drobno pokrojone sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, suszony koperek. Sposób wykonania: Mięso zmielić, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ok 30 minut na małym ogniu(...)ziemniaków nałożyć mięso mielone i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej
Na słodko lub wytrawniekaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy(...)gotujemy w wodzie przez ok. 4 min. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paseczki i zasmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire, paprykę słodką i drobno posiekany imbir. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej podgotowaną marchewkę. Dolewamy kolejne 2 łyżki soku worcestershire. Wszystko razem przesmażamy. Pod koniec doprawiamy
kulinarnyJałyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, sos sojowy olej do smażenia(...)zarumieni, dodając odrobinę sosu sojowego. Całość zalać bulionem z czosnkiem i dusić pół godziny. Dodać pokrojone w grubą kostkę i podsmażone wcześniej pieczarki oraz pokrojoną w cienkie paski surową paprykę, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość dusić około 1 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem
Kuchnia w opałachTurcja od kuchni. Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki SKŁADNIKI: 0,5kg zielonej fasolki (może być szparagowa) 3 duże pomidory 1 duża cebula 2 zielone papryki sól pół łyżeczki cukru pieprz kumin tymianek papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne oliwa A jak to zrobić: Fasolkę myjemy, odcinamy końce i łamiemy na drobne części(...)Gotujemy w lekko osolonej wodzie (aby lekko zmiękła). W tym czasie kroimy cebule, paprykę i pomidory bez skórki. Do niedużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebule i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory, przykrywamy garnek i dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę i przyprawiamy do smaku gotujemy jeszcze ok 10 minut
Kuchnia w opałachpotrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego) papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona papryka A jak to zrobić: Sznycle(...)rozłożyć na desce i przy pomocy własnej pięści, delikatnie je rozbić. Wszystkie posolić, popieprzyć i posmarować cienko musztardą. Na środek wyłożyć paprykę i żółty ser i zwinąć w roladki. Każdą z zewnątrz owinąć plastrami boczku. Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladki z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość
Kuchnia w opałachczęść zieloną, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę(...)podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia
BaRepasPorcja dla 2 osób: 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół(...)łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry
kuchcikowniaSkładniki do salsy: ½ ananasa pokrojonego w małe kliny 1 łyżka oleju roślinnego 1 grejpfrut czerwony, obrany i pocięty na małe ½ cm kawałki 1 czerwona papryka 1 pomidor wiśniowy świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka świeżej kolendry 1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru do miecznika: 4 steki z miecznika(...)balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i umieszczamy na ruszcie czerwoną paprykę. Grillujemy ją, aż ze wszystkich stron się ładnie zwęgli. Następnie zdejmujemy ją z rusztu i odstawiamy aby się ostudziła przed cięciem (paprykę tniemy na ½ cm kawałki). Zmniejszamy temperaturę do niskiej
naRuszciekażdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego(...)oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki
Bulliopomidorowego lub odrobinę na kanapkę. Zastosowań jest wiele. Podaną porcję oczywiście można zmniejszyć bo słoiczków wychodzi bardzo dużo:-) Składniki: 2 kg papryczek chili (piri piri) 1 kg słodkiej czerwonej papryki 3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g na 1 kg owoców) 1 l wody Dodatkowo: słoiczki ok. 20-25 o pojemności 190g Wykonanie: Ze słodkiej papryki wydrążamy gniazda nasienne, zaś(...)papryczek chili odcinamy tylko zieloną łodyżkę (pozostawiamy nasionka). Jeżeli zamiast papryczki piri piri użyjemy ostrzejszej odmiany np. habanero lub jalapenio lepiej usunąć wtedy nasiona bo dżemik będzie piekielnie ostry. Papryki kroimy na kawałki ok. 2 cm i wrzucamy do garnka po czym zalewamy wodą. Papryki gotujemy do miękkości, aż zaczną się rozpadać (ok. 1h). Następnie całość miksujemy. Do zmiksowanej
IMPRESJA SMAKUsmakują, także więcej nie ma co pisać. Podaję przepis:-) Składniki: 3 kg czerwonych buraczków 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1 szkl. wody 3 cebule 1/2 kg papryki 1 łyżka soli Wykonanie: Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ocet, cukier i wodę(...)zagotować. Do powstałej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę z papryką i gotować 7 min. Następnie dorzucić starte buraczki i gotować jeszcze 10 min. (jak będzie chwilę dłużej to nic się nie stanie). Do wyparzonych słoików ponakładać gorące buraczki z papryką i odwrócić zakręcone słoiki do góry dnem. (ja przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia) Smacznego
IMPRESJA SMAKUwłasne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku 3 liście laurowe 2,5 łyżki soli 1,5 szkl. oleju 2 szklanki cukru 1,5 łyżki chili(...)szkl. octu 1 opakowanie bazylii suszonej pieprz do smaku Wykonanie: Z papryki usuwamy gniazda nasienne, następnie mielimy. Do garnka wrzucamy zmieloną paprykę, cukier, olej, sól listki laurowe i chili. Gotujemy 1 h. Po godzinie do gotującej się papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy
IMPRESJA SMAKU