papryka - 32566 przepisów (strona:327/2172)

Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 196

tofu czy paner. Ostatecznie zdecydowałam się na paner i efekt przerósł moje oczekiwania.SKŁADNIKI na  porcje200 gram panera1 duża cebula3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam

Magiczna kuchnia Darii
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta 191

ilości przypraw. W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości.Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem fetaSkładniki:2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g)1 duża czerwona cebula2 ząbki czosnku½ bakłażana3 papryki (mogą być różnokolorowe)1 papryczka chili (możecie dodać mniej jeśli nie lubicie(...)liść laurowy2 ziela angielskie2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka cukrusól i pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Kiełbasę kroimy w plastry. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, papryki w większą kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i obsmażamy przez kilka minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę

Mania Gotowania
Frittata z salami, papryką i pomidorami 96

paprykicebulęsalami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry)dwa szparagi z zalewydwa pomidoryser camembertsól, pieprz, papryka2 łyzeczki maslaUbilam jajka  (tzn. robot ubił) na puszysta pianę, w międyczasie poddusiałm cebulkę z papryką na patelni, żeby nie były zbyt trwarde. Dodałam do masy jajecznej bułkę tartą, cebulkę i paprykę, sół i pieprz. Rozgrzalam dwie patelnie, roztopiłam po lyżeczce masła, wylalam ubite jajka

bistro mama
Kurczak curry z papryką w trzech kolorach 144

Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania : 15,00 złSKŁADNIKI:200 g  piersi z kurczaka½ papryki czerwonej½ papryki zielonej½ papryki żółtej200 g jogurtu typu greckiego2 ząbki czosnku1 średnia cebulaszczypioreknatka pietruszkicurry, suszone chilli, cynamonsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonym chilli, curry(...)szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimyok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.Podajemy z ryżem, dodajemy naszego kurczaka w sosie curry i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

kulinarnyJa
Krewetki w białym winie z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki 146

uwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit(...)Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI:500 g krewetek1 duży seler1 pomidor1/2 papryki czerwonej1 cebula2 ząbki czosnku1 dymka1 limonkanatka pietruszkiśmietana 18%40 g masłaoliwa z oliwek60 ml białego winagałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprzPRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki:Pomidory i paprykę kroimy na drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem, peperoncino

kulinarnyJa
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 149

sera grana padano2 szalotkikoperek1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny6 pistacjioliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy ser ricotta i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem W między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy

kulinarnyJa
Zapiekanka makaronowa z warzywami 241

warzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego aromatyczne przyprawy i obiad gotowy.Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu fusilli (świderki)1/2 papryki czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy typu Philadelphia6 plastrów żółtego seraoliwabazylia, oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej:Brokuły blanszujemy. Wstawiamy makaron do gotowania(...)oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dorzucamy zblanszowane brokuły i doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy koncentrat i serek. Wszystkie składniki podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron łączymy z naszym warzywnym farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

kulinarnyJa
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 212

osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1,5 szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy i obtaczamy

kulinarnyJa
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 162

pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 cebula250 ml śmietany 18%1 łyżka klarowanego masła1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą

kulinarnyJa
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną i ratatuj z bakłażana i papryki 140

dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE ratatuj:Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Tak aby się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę kostki i chrupkość.PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą jaglana i ratatuj(...)bakłażana i papryki:Na talerzu układamy ring, do którego na dnie rozkładamy kaszą jaglaną. Na kaszy układamy ratatuj z bakłażana i papryki. Delikatnie zdejmujemy ring, aby uzyskać formę owalnej wieżyczki. Obok wieżyczki rozkładamy kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym. Smacznego

kulinarnyJa
Kurczak w sosie Szechuan 520

wyrazisty smak.Całość przygotowana na patelni a dobrym dodatkiem jest makaron "sznurki".Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.   Składniki:-filet z piersi kurczaka-sos Szechuan-czerwona papryka-cebula-por-garść orzeszków ziemnych-przyprawa do mięs-słodka papryka-olej-nudle, czyli makaron "sznurki"   Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką.Skrapiamy olejem i odstawiamy(...)minut.   W tym czasie cebulę i pora kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę.   Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając,przez ok. 1/2 minuty.   Dodajemy mięso i smażymy.   W tym czasie gotujemy makaron.   Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy 3 minuty.   Dolewamy

Maminek kulinarny
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 200

wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów ze słoiczka5-6 oliwek  czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu sojowego 2 litry wody1 łyżka oleju do smażenia1 łyżka masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę(...)cebulę w kostkę. Cebulę wrzucamy na roztopione masło chwilę smażymy i wrzucamy pieczarki. podduszamy,aż pieczarki odparuję.Dodajemy do wywaru, wrzucamy również  kapary, pokrojone w talarki oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy sos sojowy, majeranek, paprykę sproszkowaną  sól  i pieprz.Doprawiamy zgodnie ze swoim smakiem , ale polewka powinna być pikantna.Gotujemy jeszcze ok 15 min. Musimy sami kontrolować

W kuchennym oknie Ewy
Coś nowego... 194

oceńcie sami i dajcie znać jak Wam smakowało! "Składniki potrzebne do przygotowania mięsa: 1 kg piersi z indyka sólpieprzborówka ( takia ze słoika )suszona żurawinaświeża bazyliaświeże oreganosłodka paprykasuszona papryka (w kawałkach)plasterki cytrynypietruszkadodatkowo :ryż pełnoziarnisty Uncle Ben'ssos seczuański Uncle Ben'sSposób przygotowania:Na sam początek marynujemy mięso. Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pieprzem i solą, następnie słodką papryką. Wklepujemy przyprawy i smarujemy mięso borówką, posypując wierzch suszoną papryką, żurawiną, a także bazylią i oregano. Plasterki cytryny układamy na wierzchu  i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190`C piekarnika na 30 minut.Pod koniec pieczenia gotujemy ryż

Słodkie Przyjemności
Sałatka lunch'owa 366

kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy

Słodkie Przyjemności
Kapuśniaczek 162

żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera(...)pieprzu i vegety, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W między czasie obrać mięso z żeberek, mięso w kawałku jeżeli było

Mix smaku