Pyszna, chrupiąca sałatka z oliwkami i fetą - świetna solo, z ciemnym pieczywem , a także jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI garść szpinaku 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki dymka - ze szczypiorkiem 120g sera feta kilkanaście czarnych oliwek świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i osuszamy. Papryki kroimy w cienkie, krótkie paseczki. Dymkę siekamy. Fetę
Moje Kuchenne Rewelacjemoże być też inne dostępne mięsko)łyżka masłasól, pieprzsłodka paprykamajeranek świeża natka pietruszki Przygotowanie:Cukinię obieramy i wydrążamy środek (wyrzucamy), a resztę kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i pomidora (bez skórki) kroimy. Wszystko to razem wrzucamy do jednego garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu.Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy pokrojoną kiełbaskę i razem dusimy(...)kilka minut.Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.Najlepsze ze świeżym pieczywem
Lawendowe Nieboociepli deszczowy nastrój ale dostarczy wielu odżywczych składników zziębniętemu organizmowi.Składniki:1 szkl soczewicy brązowej1 szkl mleka kokosowego domowego3 łyżki przecieru pomidorowegoduża cebulamarchewkapietruszka kawałek selerapapryka czerwonapo łyżeczce - słodkiej papryki, ostrej papryki curry i kolendry sok z limonkiłyżeczka startego świeżego imbiru3 żąbki czosnkuszczypta cynamonu 3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Soczewicę płuczę i zalewam zimna wodą - odstawiam na 30 minut. Cebulę kroje(...)drobną kostkę i podsmażam na oliwie wraz ze wszystkimi ziołami i startym imbirem.Po około trzech minutach dodaję starte warzywa i pokrojoną w drobną kostkę paprykę - podsmażam jeszcze około 3 minut, na końcu dodając posiekany czosnek. Następnie zalewam podsmażone warzywa 1 litrem wody i dodaję połowę mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut
Magiczna kuchnia Dariitofu czy paner. Ostatecznie zdecydowałam się na paner i efekt przerósł moje oczekiwania.SKŁADNIKI na porcje200 gram panera1 duża cebula3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam
Magiczna kuchnia Dariiilości przypraw. W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości.Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem fetaSkładniki:2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g)1 duża czerwona cebula2 ząbki czosnku½ bakłażana3 papryki (mogą być różnokolorowe)1 papryczka chili (możecie dodać mniej jeśli nie lubicie(...)liść laurowy2 ziela angielskie2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka cukrusól i pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Kiełbasę kroimy w plastry. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, papryki w większą kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i obsmażamy przez kilka minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę
Mania Gotowaniapaprykicebulęsalami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry)dwa szparagi z zalewydwa pomidoryser camembertsól, pieprz, papryka2 łyzeczki maslaUbilam jajka (tzn. robot ubił) na puszysta pianę, w międyczasie poddusiałm cebulkę z papryką na patelni, żeby nie były zbyt trwarde. Dodałam do masy jajecznej bułkę tartą, cebulkę i paprykę, sół i pieprz. Rozgrzalam dwie patelnie, roztopiłam po lyżeczce masła, wylalam ubite jajka
bistro mamaCzas przygotowania: 35 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania : 15,00 złSKŁADNIKI:200 g piersi z kurczaka½ papryki czerwonej½ papryki zielonej½ papryki żółtej200 g jogurtu typu greckiego2 ząbki czosnku1 średnia cebulaszczypioreknatka pietruszkicurry, suszone chilli, cynamonsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonym chilli, curry(...)szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimyok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.Podajemy z ryżem, dodajemy naszego kurczaka w sosie curry i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
kulinarnyJauwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit(...)Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI:500 g krewetek1 duży seler1 pomidor1/2 papryki czerwonej1 cebula2 ząbki czosnku1 dymka1 limonkanatka pietruszkiśmietana 18%40 g masłaoliwa z oliwek60 ml białego winagałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprzPRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki:Pomidory i paprykę kroimy na drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem, peperoncino
kulinarnyJasera grana padano2 szalotkikoperek1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny6 pistacjioliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy ser ricotta i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem W między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy
kulinarnyJawarzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego aromatyczne przyprawy i obiad gotowy.Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu fusilli (świderki)1/2 papryki czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy typu Philadelphia6 plastrów żółtego seraoliwabazylia, oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej:Brokuły blanszujemy. Wstawiamy makaron do gotowania(...)oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dorzucamy zblanszowane brokuły i doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy koncentrat i serek. Wszystkie składniki podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron łączymy z naszym warzywnym farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
kulinarnyJaosób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1,5 szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy i obtaczamy
kulinarnyJapietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 cebula250 ml śmietany 18%1 łyżka klarowanego masła1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą
kulinarnyJadusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE ratatuj:Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Tak aby się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę kostki i chrupkość.PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą jaglana i ratatuj(...)bakłażana i papryki:Na talerzu układamy ring, do którego na dnie rozkładamy kaszą jaglaną. Na kaszy układamy ratatuj z bakłażana i papryki. Delikatnie zdejmujemy ring, aby uzyskać formę owalnej wieżyczki. Obok wieżyczki rozkładamy kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym. Smacznego
kulinarnyJawyrazisty smak.Całość przygotowana na patelni a dobrym dodatkiem jest makaron "sznurki".Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składniki:-filet z piersi kurczaka-sos Szechuan-czerwona papryka-cebula-por-garść orzeszków ziemnych-przyprawa do mięs-słodka papryka-olej-nudle, czyli makaron "sznurki" Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką.Skrapiamy olejem i odstawiamy(...)minut. W tym czasie cebulę i pora kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając,przez ok. 1/2 minuty. Dodajemy mięso i smażymy. W tym czasie gotujemy makaron. Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy 3 minuty. Dolewamy
Maminek kulinarnywołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów ze słoiczka5-6 oliwek czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu sojowego 2 litry wody1 łyżka oleju do smażenia1 łyżka masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę(...)cebulę w kostkę. Cebulę wrzucamy na roztopione masło chwilę smażymy i wrzucamy pieczarki. podduszamy,aż pieczarki odparuję.Dodajemy do wywaru, wrzucamy również kapary, pokrojone w talarki oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy sos sojowy, majeranek, paprykę sproszkowaną sól i pieprz.Doprawiamy zgodnie ze swoim smakiem , ale polewka powinna być pikantna.Gotujemy jeszcze ok 15 min. Musimy sami kontrolować
W kuchennym oknie Ewy