papryka - 32566 przepisów (strona:322/2172)

Chilli Con Carne - Zupka Meksykańska 108

wybaczy :) - Mężuś Składniki:  1.5 kg miesa mielonego z indyka pół puszki kukurydzy pół puszki fasoli 3 łyżeczki przyprawy chilli con carne 2 łyżki oregano 3 łyżki papryki ostrej 3 łyżki papryki slodkiej 7 ząbków czosnku 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 2 papryki czerwone 1 chilli Przygotowanie : Przyprawa chilli con cararne wg uznania. Drobno posiekaną cebulkę smażymy(...)masełku. Dodajemy kukurydzę i paprykę również bardzo drobno posiekaną. Mięso w garnku marynujemy dodatkiem oliwy i soli czosnkowej. Dolewamy 300 ml bulionu wieprzowego lub drobiowego Mieszamy dzielac miesko na malutkie kawaleczki Dodajemy pomidory  Gotujemy na wolnym ogniu ze 45 min Przyprawiamy wg uznania wyżej wymienionymi przyprawami (mniej lub więcej

ClauditteMissCooking
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 125

szynki wieprzowej (mielonej) 1 opakowanie oliwek 250 g kilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 250 g sera mozzarella (wiórki) 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry sól i pieprz 1 łyżka przyprawy(...)zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i mięso mielone.  Na drugiej patelni dodajemy posiekane pieczarki i papryki. Smażymy aż warzywa wypuszczą wodę i odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko. Dodajemy 1 puszkę pomidorów i dalej smażymy

ClauditteMissCooking
Gulasz w stylu azjatyckim 111

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania(...)czosnku granulowanym. Smażymy, dodajemy cebulę i 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę. Smażymy mieszając około 20 minut na średnim ogniu.  * Do rozgrzanej głębokiej patelni wrzucamy pokrojona w kostkę świeżą paprykę oraz tę konserwową, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w kostkę cukinię i ananasa. Całość zalewamy wodą octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 40 minut.  * Piekarnik

ClauditteMissCooking
Szybkie Danie A'la Gulaszowe 87

Składniki: 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 duże cebule 4 papryki konserwowe 6 ogórków konserwowych 2 łyżki suszonej mielonej papryki (1 ostra i 1 słodka) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody doprawić: oregano, bazylią i majerankiem wegeta i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Obsypać lekko papryką mieloną i posiekanymi ząbkami czosnku. Razem wymieszać(...)rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy przerzucić mięsko i smażyć. W trakcie obrać i posiekać cebule, dodać na patelnię do mięska. Ogórki i paprykę pokroić z kostkę, dodaj na patelnię. Zmniejszyć ogień lub moc kuchenki. Do szklanki wody wsypać przyprawy, mieszać i wlać do patelni. Wszystko przemieszać i przykryć. Dusić około godzinki. Podawać z ryżem :) Smacznego

ClauditteMissCooking
Piracka zupa z tuńczykiem 123

Składniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się(...)zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę, oliwki, tuńczyka i sok pomidorowy. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 40 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem i słodkimi nadziewanymi papryczkami. Smacznego

ClauditteMissCooking
Azjatyckie słodko-kwaśne surimi | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 182

Supreme 2 opakowania paluszków surimi Marineo ananas Sanello (to co zostało po hamburgerach) 1 opakowanie przecieru pomidorowego Sottile Gusto czosnek 6 ząbków (w gazecie proponują 4 ząbki) 2 czerwone papryki (w gazecie proponują 1 sztukę) 2 łyżki oliwy z oliwek (w gazecie proponują olej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello(...)dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie: Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta, płuczemy i posypujemy posiekana natka pietruszki. Paluszki surimi przecinamy na pół. Paprykę pokroiłam w dużą kostkę jak również ananasa, cebulę i cukinię. Dodajemy zawartość na rozgrzaną  oliwę w głębokiej patelni. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Przecier przelewamy do miski, dodajemy do niego

ClauditteMissCooking
Piersi z kurczaka po Meksykańsku 172

Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym 1 natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki oliwy 2 duże cebule 1 ogórek przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek 1 duża czerwona papryka zielone i czarne oliwki 1/4 kostki sera feta Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy(...)Dzielimy każdą piersi na dwie części wzdłuż. Umieszczamy w głębszym pojemniku jedna obok drugiej i zalewamy zalewą (oliwa, suszona papryka, świeżo zmielony pieprz). Odkładamy do lodówki na jakieś 30 minut, po uprzednim wymieszaniu mięska z marynatą. Aromatyczne mięsko przekładamy na blaszkę, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na piersi kładziemy posiekaną natkę pietruszki, zalewamy zawartością puszki z fasolą i kukurydzą

ClauditteMissCooking
Duszona papryka i cukinia 95

Składniki: 2 zielone papryki 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY(...)głębokiej patelni wlewamy wodę z oliwą. Gdy woda stanie się ciepła dorzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu

ClauditteMissCooking
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 238

świeży byłby strzałem w 10tkę!) - kukurydza, puszka, - ser - niesolony oscypek, (ser "Zakopiański" - w stylu Korbaczy, opakowanie),  - cebula, 3-4 białe (ale warto dać pół na pół z czerwoną) - papryka żółta, pół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle(...)chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki w pierścienie. Mieszamy z kukurydzą, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub pokrojonym w plasterki) i przyprawami. Dodajemy odrobinę majonezu. Gotowe. No i po krzyku. Robiłyśmy ją razem, więc tempo

Wypisz Wymaluj
Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami 198

Składniki: pierś kurczaka 2 ząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia  Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać(...)podsmażyć na patelni z rozgrzany m masłem.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na końcu dodać fetę i ser pleśniowy. Pierś przekroić na pół i rozbić każdą część tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, nałożyć farsz na pierś, zawinąć ( związać ruloniki nitką, żeby się nie rozwinęły ) . Na tą samą patelnię wlać troszkę oleju, zagrzać go i smażyć kurczaka z każdej

Gaździnka warzy
Smażone ziemniaki z kurczakiem 213

widelcem karmiona przez Dziadka smakowały wybornie   :-) Ja dziś dodałam kilka składników więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować(...)solonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki.  Pierś kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w paseczki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na patelni roztopić łyżkę smalcu i usmażyć na nim kurczaka . Kiedy będzie gotowy, przeło żyć go na talerzyk. Na tej samej patelni roztopić

Gaździnka warzy
Penne z sosem z grillowanych warzyw 160

Składniki: 1 większa czerwona papryka 2 cebule 1 cukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne   Przygotowanie:  Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię

Gaździnka warzy
Buraczki z papryką 240

Dzisiaj kolejna propozycja na domowe przetwory. Tym razem zapraszam na pyszna sałatkę z buraków i papryki. Idealnie komponuje się ona z daniami mięsnymi ale także wybornie smakuje sama np jako dodatek do kanapek;) Jeżeli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach albo piwnicach to koniecznie ją zróbcie, bo nie pożałujecie;) Polecam bardzo;) Składniki: 3,5 kg buraków 2 kg papryki(...)czerwonej  4 cebule 2 łyżki soli szklanka octu  szklanka oleju  szklanka cukru Wykonanie: Buraki ugotować, następnie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę wydrążyć, wymyć i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ocet, olej cukier i sól dokładnie wymieszać w miseczce a następnie wlać do sałatki. Sałatkę wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Papryka faszerowana mięsem, świeżą natką pietruszki i ryżem 105

Składniki: 6 papryk ( czerwone lub żółte ) 200 g mielonego mięsa ( z indyka, kurczaka lub wieprzowe) 2 torebki ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki delikat do mięs sól, pieprz 1 kostka warzywna lub rosołowa Sposób przygotowania: 1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość(...)wymieszać. 4. Papryki nafaszerować. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na dno dodać wodę do 1/3 wysokości papryki i pokruszoną kostkę. 5. Piec w temp. 200 st. C pod przykryciem przez ok. 30 min. a następnie kolejne 30 min zapiekać bez przykrywki

A Ty Smakuj Mnie
Paella z owocami morza 193

morza (u mnie kalmary, małże i krewetki) 1 cebula 3 ząbki czosnku Puszka pomidorów w puszce 500 ml bulionu Szklanka mrożonego zielonego groszku Po garści mrożonej czerwonej i zielonej papryki lub po ½ świeżej Szczypta szafranu, ewentualnie kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy Sól pieprz Garść posiekanej pietruszki 3 plasterki cytryny Przygotowanie: Czosnek(...)cebulę posiekać, dodać pokrojoną paprykę w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory w puszce i groszek zielony. Chwilę dusić, następnie dodać ryż oraz przyprawy: paprykę słodką, pieprz cayenne oraz szafran lub kurkumę. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Podlać bulionem. Od tej pory nie mieszamy! Gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Następnie na wierzch dodać owoce morza i gotować

Fabryka pomysłów