cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem i podsmażyć na patelni z boczkiem i kiełbasą.Po podsmażeniu cebulki, przekładamy zawartość patelni do garnka, żeby wszystko się zmieściło:)Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki.Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki).Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę
Kredowe Menukapusty nalezy do najpopularniejszych dodatkow obiadowych.Podanie tej taniej,prostej,smacznej i jakze zdrowej surowki mozna urozmaicic zmieniajac dodatki.Nie zawsze musi jej towarzyszyc niesmiertelna marchewka z cebula i jablkiem.Dzis z papryka,imbirem,orzeszkami ziemnymi i migdalami-na chinski sposob.Niezwykle smaczna a przepis pochodzi z kartki z kaledarza.Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce ,bo ma zbawienny wplyw na nasz organizm,szczegolnie jadana(...)toksyn z organizmu.Caly system odtruwania wydaje sie byc wowczas przestawiony na wysokie obroty-skora sie oczyszcza , a energia odnawia.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:1/2 sredniej glowki kapusty1 ostra papryka czerwona-opcjonalnie1 maly kawalek imbiru3 lyzki octu ryzowego2 lyzki jasnobrazowego cukru1 lyzka oleju sezamowegogarsc orzeszkow ziemnychgarsc migdalow1 plaska lyzka soliWykonanie: Kapuste obrac z wierzchnich lisci i drobno poszatkowac.Wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej.Na oliwie podsmażam pokrojoną kiełbasę i dodaję obraną i pokrojoną paprykę i podsmażam paprykę tylko żeby lekko zmiękła.Oddzielnie podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki.Na dnie naczynia żaroodpornego układam kiełbasę z papryką, na to wykładam ugotowany makaron, podsmażone pieczarki
UgotujmyTo.plSkładniki:pierś z kurczakaczerwony grejpfrutkawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli(...)kurczakiem i bakłażanem – składniki:pierś z kurczakabakłażankawałek sera feta1-2 pomidory suszonesałata i/lub rukolasól, pieprz, paprykaoliwa z oliwek firmy Biolevitaocet balsamicznyKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Bakłażan kroję na plastry i posypuję solą. Zostawiam na 15 minut. Po tym czasie opłukuje, osuszam papierowym ręcznikiem i lekko smaruję oliwą a następnie griluję.Na talerzu układam
UgotujmyTo.plstopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko oliwą z oliwek (około 3-5 łyżek), posól i popieprz
Słodko-Słony Świat Ilonyujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka(...)będzie miękka (około 15-20 minut). Po tym czasie przełóż kaszę do miski i ostudź.Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku.SOS WINEGRET:Do malutkiego słoiczka wlej oliwę z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonydrobiu. Doskonale smakuje razem z frytkami. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć
Świat Domowej Kuchniusmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy(...)sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu
Świat Domowej Kuchnigrube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkaoleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy , dzięki czemu nabiera delikatnego posmaku i bursztynowego koloru.Sos na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu – intensywny .. delikatnie słodki… troszkę ostry. SKŁADNIKI:ŻEBERKA:- żeberka – 500 g- cebula – 2 szt- cukier kandyzowany – 1 łyżka- bulion(...)piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- imbir – 1 szczypta- papryka czerwona – 1 szczypta- miód – 1 łyżka- musztarda z płatkami wędzonej papryki – 1 łyżka- olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ŻEBERKA :W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy.Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem
Ostra na SłodkoGwarantuję!Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie! SKŁADNIKI:SOS:* masło – 2 łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki(...)sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdejmujemy z ognia.Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.Doprawiamy solą
Ostra na Słodkozwanym proszku. Składniki:250 g jarmużu 1 papryka1 filet drobiowy ok. 500 g pokrojony na duże kawałki łyżka masła250 g suszonych pomidorów sól, pieprzłyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwySposób przygotowania:Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak(...)Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek pokroić na drobno, dodać do jarmużu. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 30 min.Posypać serem. Dołożyć fileciki, wymieszać. Podawać z kaszami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekczosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól - do smaku,mielona ostra papryka - do smaku,łyżka słodkiej mielonej papryki,świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) - do smaku,gałka muszkatołowa (najlepiej starta na świeżo) - do smaku,1 łyżka ziół prowansalskich(...)oleju.Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle
Codzienna kuchnia niecodziennarazem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny i bardzo smaczny :)Składniki:1, 5 szklanki wytłoków z sokowirówki,4 jajka(...)łyżki gęstej kwaśnej śmietany,1 szklanka cukru,1 szklanka oleju,2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej),1 czubata łyżeczka cynamonu,1/4 - 1/3 łyżeczki ostrej papryki,szczypta soli,1,5 łyżeczki sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie
Codzienna kuchnia niecodzienna