papryka - 32566 przepisów (strona:335/2172)

Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 209

domu, mają charakter !Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki *1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante) 1 łyżka octu winnego sól oliwa z oliwek * możemy też dodać zamiennie kurkumy Wykonanie: Cebulę kroimy(...)drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni  z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos. W międzyczasie obieramy ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w mleku kokosowym 406

Filozofii smaku. Kurczak w mleku kokosowym Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 400 g 200 g mleka kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprzolej do smażenia Wykonanie:Mięso kroimy(...)solimy i pieprzymy, następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego czosnek, chili i cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, mieloną paprykę i mleko kokosowe. Gotujemy około 15 minut, a na koniec przyprawiamy  solą i pieprzem

Kulinarne przygody Gatity
Burrito 234

mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano Skworcu sól pieprz(...)woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Zmniejszyłam płomień i na palniku obok rozgrzałam patelnię grillową

Blondynka Gotuje
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 188

pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach.  Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki(...)osób): 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czarnuszki całej 150 ml gęstego jogurtu 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku czerwony barwnik (ja nie dodałam) olej arachidowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1/ Z kurczaka ściągamy skórę i wyrzucamy. Podudzia

Tajskie smaki
Leczo 162

Wszędzie dookoła na bazarku cukinie, papryki, świeże zioła...  składniki w sam raz na leczo. W moje ręce wpadł  pęczek  świeżego majeranku. Nawet nie miałam pojęcia, że ma podobny smak, ale nieco delikatniejszy od eukaliptusa. Jednak suszone zioła nie oddają tego wszystkiego, co świeże. Dlatego warto założyć  "parapetową" szklarnię i hodować własne zioła. Leczo SKŁADNIKI: - 2 duże(...)cukinie - 3 duże papryki (różne kolory) - pęczek świeżego majeranku - 1 cebula - 6 parówek (może być też kiełbasa) - sól - pieprz - 1-2 łyżki ziarenek smaku - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - kilka ziarenek pieprzu czarnego PRZYGOTOWANIE:      Cukinie oraz paprykę

Zainspiruj się kuchnią
Węgierskie leczo 227

dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, oliwy z oliwek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, suszonego tymianku(...)suszonego lubczyku, suszonej papryki słodkiej, suszonej papryki ostrej, pieprzu kajeńskiego, soli. W celu przygotowania lecza najpierw pokroiłem 5 kiełbas śląskich na plasterki o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plasterek przekroiłem na dwie części - w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodałem pokrojoną kiełbasę, którą smażyłem na dużym ogniu

Wyprawy kulinarne
Papryka marynowana z rozmarynem 203

roku papryka króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo(...)Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : - 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej - 6 liści laurowych, - 12 ziaren ziela angielskiego, - 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, - 3 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 153

mnie łapie jesienna chandra. Kiedy więc od rodziców dostałam dużego kabaczka i wspaniałe ostre papryczki, postanowiłam przygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:) Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych(...)jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku. Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa paprykowa z wołowiną 190

Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki(...)niej zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną : SKŁADNIKI: 60 dag wołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowy sos na zimę 135

skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 2,5 kg już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować. Gotować przez 30 minut często mieszając. Następnie dodać przecier(...)koncentrat i słodka paprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełozyc do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Pasta paprykowa 261

zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki chili. Swoją a ksamitną konsystencję ta pasta(...)uzyskuje dzięki oliwie i zmiksowaniu jej na samym końcu. Pasta paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonej papryki z mascarpone 207

tygodniu me oczy cieszył taki widok. Ale wracając do zupy. Do jej ugotowania zainspirowała mnie wizyta w pewnej restauracji.  Wcześniej już kilka razy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był(...)ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone oliwa do smażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blachę do pieczenia razem

Przysmaki Karolki
Domowa Lutenica (Ljutenica) 197

pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów na ljutenicę jest cała masa. Przygotowałam wersję, którą znalazłam na blogu Lawendowy Dom , wszak Beata Lipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam(...)Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej czubrycy 1,5 łyżki soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 488

Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości(...)obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy „czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania