zapewne dla tych, którzy za anchois nie przepadają). Składniki (na 2 porcje): pół kruchej sałaty (np. rzymskiej lub lodowej) pomidor mała cebula garść oliwek jajko na twardo pół czerwonej papryki pół żółtej papryki (dla koloru) pieczony lub grillowany tuńczyk (u mnie z braku w sklepie tuńczyka jest łosoś; myślę, że to lepsze rozwiązanie niż tuńczyk z puszki) świeżo mielony pieprz(...)Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Rozłożyć na sałacie. Pomidora pokroić na kawałki. Rozrzucić na wierzchu. Liście sałaty umyj, wysusz i porwij na drobne kawałki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, a potem przepołowić. Rozrzucić po wierzchu. Na sałatce rozrzucić kilka (8) oliwek. Upieczoną rybę rozdzielić w palcach i rozłożyć na wierzchu. Na koniec
Weekendy w domu i ogrodzienauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się je prosto, a składniki są łatwo dostępne(...)pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka 4-5 cm kawałek pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuchyba dalekowschodni Jeśli szukacie inną sałatkę do grilla, to polecam wam sałatkę ziemniaczaną. Film Składniki – Sałatka z ogórka do grilla dwa świeże ogórki średnia czerwona cebula pół papryki czerwonej 10 g sezamu (może być prażony) kolendra pieprz i sól ocet winny miód (gryczany) olej sezamowy Przepis Ogórek trzemy na drobne plasterki przy użyciu domowej tarki. Każda z nich(...)takie specjalne oczka. Możemy też zrobić to przy użyciu noża. Pamiętajmy jednak, by nasz ogórek był wyjątkowo cienko pokrojony. Podobnie robimy z czerwoną papryką i cebulą. Całość wrzucamy do miski. Teraz sos. Do miodu dodajemy ocet winny i miód. całość dokładnie mieszamy i dodajemy do miski z ogórkami, papryką i cebulka. Pieprzymy i solimy. Na koniec dodajemy nasiona sezamu
Kuchennyviral.plDziś zapraszam Was na danie pełne zieleni. Szybki makaron z czosnkiem niedźwiedzim, zieloną papryką i pietruszką. Ostatnio na moje kuchenne półki trafiły wyroby prosto z Ziemi Przemyskiej – pesto z czosnku niedźwiedziego, kiszony dereń oraz cymes dereniowy od Ryś Podkarpacki. Gospodarstwo rolne Ryś Podkarpacki zostało założone w 1997 roku. Położone jest w Polskich Karpatach Wschodnich (Park Krajobrazowy Pogórza Przemyskiego(...)niedźwiedzim, które wykorzystałam do przygotowania makaronu. Składniki: porcja makaronu penne (u mnie 3 garście suchego) 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego ziemi przemyskiej od Ryś Podkarpacki 1/4 zielonej papryki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz ziołowy do smaku (u mnie 3 większe szczypty) opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Na patelnię wykładamy 2 czubate
Słodkie okruszkipotrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy w pieczarki w plastry, paprykę(...)garnka ze stali nierdzewnej. Na rozgrzany olej w garnku wrzucamy pokrojoną pierś i przyprawiamy ją solą i pieprzem, a także kurkumą. Następnie, gdy pierś zacznie się ścinać, dorzucamy cebulę, paprykę i pieczarki. Całość powinna zacząć wrzeć. Wtedy rozpoczynamy duszenie, które trwa 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i pozwalamy dalej gotować potrawę przez 15 minut
Kuchennyviral.plpróbowaliście chińskich makaronów, to jest to najwyższy czas. Uwierzcie nie pożałujecie Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu ryżowego 2 łyżki oleju(...)łyżka sosu ostrygowego sól Do podania: natka pietruszki sezam Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i doprawiamy solą. Przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Wszystko kroimy w cienkie paski (zapałki). Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem
PatiGotujePyszny chleb domowy z papryką i pieprzem. Maka 1 kg, sól 1 łyżka, papryka 4 łyżki, pieprz 1 płaska łyżka, drożdże 50g- pół kostki, cukier 1 łyżeczka, woda ciepła 2 szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki
chleba naszegomarynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek 2 małe cebule boczek parzony w plastrach Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować(...)jeszcze i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cukinię wraz ze skórką kroimy na plasterki, odkładamy do miseczki i posypujemy całość przyprawą uniwersalną lub ziołami prowansalskimi. Papryki kroimy w kostkę podobnej wielkości co mięso. Cebule kroimy w ósemki. Mięso wyjmujemy z marynaty i odstawiamy do odcieknięcia. Posypujemy solą. Kawałki mięsa owijamy plastrami boczku ( u mnie tylko dwa kawałki
Smaki Na Talerzuszakszukę z soczewicą Składniki: – 1 puszka pomidorów (400g) – 300ml wody – 100g soczewicy czerwonej – 3 jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)cukru *dodatkowo: listki bazylii Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na niej podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po chwili, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wraz z przyprawami. Następnie wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy, ok. 15 minut. W tym czasie pomidory z puszki miksujemy na gładki
Be Fit Be Strongpory białą kiełbasę podawałam gotowaną lub zapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna. Składniki na gulasz z białą kiełbasą: 4 białe parzone kiełbasy mała czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku mała cukinia 2 ogórki konserwowe 150 ml śmietany 30% łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie Białą kiełbasę obieramy z jelita i kroimy(...)grubą kostkę. Podsmażamy ją na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze ok 15 minut. Artykuł Gulasz z białą kiełbasą i warzywami pochodzi
e-PrzepisyKulinarneLekko czosnkowa surówka z papryką, ogórkiem i pomidorami. Poza czosnkiem, dość mocno aromatyzuję ją pietruszka. Składniki: 4 pomidory 1 długi ogórek 1 łyżka soku z cytryny pół papryki czerwonej 1 mała cebula 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki kilka siekanych listków świeżej bazylii 1 płaska łyżeczka oregano 2 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy extra(...)vergine Wykonanie: Ogórek obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Pomidory kroimy na większe kawałki, dodajemy. Paprykę i cebulę kroimy na niewielką kostkę, dodajemy. Dodajemy natkę pietruszki, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy oliwę. Smacznego
Smak mojego domuruszt trafiły pieczarki. Udało mi się kupić piękne duże idealne do faszerowania. składniki: 12 dużych pieczarek, u mnie zwykłe białe i portobello 100 g kuskusu 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki koperku 1 kulka mozzarelli sól,pieprz starty ser żółty do posypania u mnie edamski Kuskus przygotować według przepisu, ja zalałam bulionem. Pieczarki(...)średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy 10 cm. Z pieczarek wykroić ogonki. Środek pieczarek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Ogonki pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogonki z pieczarek. Smażyć aż pieczarki odparują płyn. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć
Monia miesza i gotujeprzepisie, bo przygotowując danie po dość długim czasie, to tak jakbyśmy odkrywali go na nowo;) 2 woreczki ryżu (po 100 g) 2 pojedyńcze piersi kurczaka 1 cebula 2 czerwone papryki 6 korniszonów puszka kukurydzy 4 pełne łyżki majonezu 4 pełne łyżki ketchupu około 250 g tartej mozzarelli (ewentualnie goudy) sól, przyprawa do gyrosa Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka(...)mnie około 2 łyżki), polewamy 1 łyżką oleju, mieszamy i odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Wyciągamy z wody. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy na mniejsze kawałki (na plasterki lub w kostkę). Kukurydzę osączamy z zalewy. W garnuszku mieszamy majonez z ketchupem. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy
Smaki Na Talerzupomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła do smaku (najlepiej sprawdzą się te klasycznie włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz(...)samo nie używam cukru dla dosłodzenia sosu. Po pierwsze jestem przeciwnikiem cukru a po drugie preferuję wersję pikantną z papryczką chwili oraz czosnkiem. Podobnie możemy zrezygnować z dodatku warzyw (papryka, marchew), jeżeli chcemy uzyskać klasyczny włoski sos pomidorowy. Przygotowanie: Pomidory koniecznie obieramy ze skórki (oblane gorącą wodą obierają się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę
Gar ZdrowiaDziś polecam Wam pyszny i szybki w przygotowaniu makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami . Obiad idealny dla zabieganych. Syci i smakuje, a przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Smaku daniu nadaje przede wszystkich dobrej jakości szynka. Ja polecam Szynkę po staremu Duda. Obiad idealny. Spróbujcie. Składniki: (na porcję) porcja makaronu penne 3 czubate łyżki śmietany 18% 1/4 żółtej(...)papryki 4 plastry Szynkę po staremu Duda duża szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie może być rozgotowany). Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, szynkę kroimy w paski. Na patelni smażymy przygotowane składniki (około
Słodkie okruszki