kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml słodkiej śmietanki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka ) sól do smaku 2 kostki bulionowe drobiowe natka pietruszki Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Do garnka wlewamy 3 l wody , wrzucamy oczyszczone(...)czasie solimy , wyciągamy żołądki- kroimy w plastry – wkładamy ponownie , dorzucamy fasolę i warzywa , gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka . Dodajemy przyprawy , koncentrat, pastę paprykową lub pieczoną paprykę i gotujemy jeszcze 20 minut . Na koniec zabielamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia . Gotowe ,możemy podawać , najlepiej z siekaną natką pietruszki . Post Fasolowa na żołądkach indyczych pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżysyci. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Świetna dla całej rodziny i gwarantowany hit każdej imprezy. Chili con carne to nic innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki(...)mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1-2 papryczki chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka miodu/cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 150 ml bulionu/soku pomidorowego - opcjonalnie Wykonanie: obraną, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek zeszklić na dużej patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanym oleju, aż stanie się lekko brązowa. Dodaj usmażoną cebulę do garnka z gotującym mięsem. Obierz marchew i pokrój ją w plasterki szerokości 0,5 centymetra. Umyj i oczyść paprykę oraz cukinię i pokrój je w kostkę wielkości 1-1,5 cm. Jeśli minęło już 40 minut, odkąd gotujesz mięso – dodaj do niego marchew, paprykę i cukinię. Gotuj(...)wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia. Gulasz podawaj w miseczkach. Składniki dla 4 osób 450 g mięsa z udźca indyka 200 g cukinii (1/2 sztuki) 250 g papryki żółtej lub czerwonej 150 g marchewki (3 małe sztuki) 140 g cebuli (1 mała) 1/2 litra wody 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka oleju 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Eat me! Fit me!plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce(...)jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie
karmelowyBardzo smaczny i prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie! Składniki: 3-4 dzwonki(...)łososia 1 papryka 1 cukinia 1 batat 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia+1 łyżka do batatów 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz ulubione zioła Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aby powstała
Kuchnia MagdaLenyplasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce(...)jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie
karmelowyDanie, które zachwyci niejedną osobę, a przygotowuje się je bardzo szybko. Koniecznie musicie spróbować ;-) SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka oliwa 400 g śmietany 30% 300 g makaronu fusilli (u mnie mieszany zwykły i razowy) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą(...)pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Do mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać brokuł, wymieszać i dusić kolejne 5 minut z nałożoną pokrywą. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (w lekko osolonej
Passions hobbies lifeSkładniki: 2 łyżeczki oliwy z oliwek 4 -6 kawałków flądry filety (lub dowolną białą rybę, ) 3/4 szklanki cebuli 2 ząbki czosnku - zmiażdżonego 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki 2 1/2 filiżanki posiekanych pomidorów, lub z puszki w kostkę. 1 łyżka przyprawy przyprawy Cajun Wykonanie W głębokiej patelni ,udusić cebulę i czosnek na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez(...)kilka minut, aż będą miękkie. Dodać pomidory, paprykę i przyprawy, wymieszać i gotować, aż pomidory zmiękną, około 3-4 minut. Rybę umyć ,osuszyć . Gdy sos już gotowy to ułożyć na nim filety rybne . Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ,aż płaty rybne będą miękkie , ok 12-15. Podawać rybę z sosem :)) Domowa przyprawa Cajun Składniki 1 łyżeczka mielonego kminku
w mojej kuchniprzyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia Sposób przygotowania: W dużym(...)papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku
Pyry na Gazzimno. Dlatego z powodzeniem można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie :) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody do gotowania kaszy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 mały brokuł natka pietruszki sól pieprz czarny mielony Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem(...)Gotować 5 min, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić wszystko, aż będzie miękkie. Można podlać odrobina wody, jeżeli będzie się zbytnio rumieniło. Dodać ugotowaną kaszę, kukurydzę i przyprawić dodając też natkę pietruszki. Na końcu dołożyć podzielony
https:KKuchniaMniamchrupiąco. Smacznie i pożywnie. Polecam! :) Składniki: 500 g udek kurczaka 1l wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu bulionetka drobiowa (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona lub zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto) 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku) 1/2 łyżeczki kuminu(...)małym ogniu z dodatkiem listka laurowego i pieprzu (ewentualnie bulionetki). Udka wyjąć z wywaru i po ostudzeniu oddzielić mięso od kostek. Pokroić w paski. Do wywaru dodać pomidory, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, kukurydzę i fasolkę (odsączone z zalewy), pastę paprykową, kumin, sok i skórkę limonki oraz cukier. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu około 30 minut
zadanie-gotowaniezapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako dodatek do dań głównych. Ja podałam je z pysznymi udkami z kaczki pieczonymi w miodzie(...)English Gulasz z boczniaków ( 6 porcji) Składniki: 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół olej roślinny do smażenia 1 ząbek czosnku, posiekany 1 cebula, pokrojona w piórka 2 papryki czerwone, pokrojona w paski 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej
karmelowyzłoto. Zapraszam do zapoznania się z daniem, które przypomina znane i lubiane danie z sieciówki fast food. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzy cayenne Sól Słodka papryka 1 jajko Mąka pszenna 1/4 szklanki mleka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski(...)tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę. Do miski w mięsem wlewamy przygotowane
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę i wrzucamy mięso do miski. Do tego dodajemy również przyprawę gyros i mieszamy ręką(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę i wrzucamy mięso do miski. Do tego dodajemy również przyprawę gyros i mieszamy ręką(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne