jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków(...)Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny. Paprykę pokroić w dużą kostkę,cukinię pociąć w długie cienkie plastry,cebulę podzielić na ćwiartki i podzielić na warstwy. Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa,paprykę,cebulę,zrolowaną cukinię. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym
Kolorowa kuchnia Elkikabanosem jest szybkie, właściwie możecie ją przygotować na ostatnią chwilę Spróbujcie. Składniki: 1 puszka mieszanki kukurydzy i groszku 420 g (u mnie Jamar) 4 kabanosy 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku około 3 i 1/2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy całą puszkę mieszanki kukurydzy i groszku(...)odsączeniu). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy w kostkę. Do miski z kukurydzą i groszkiem dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone w kostkę jajka (ja kroję je za pomocą sitka do warzyw). Kabanosy kroimy i dorzucamy do reszty składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku lub/i dodajemy jeszcze
Słodkie okruszkiPIECZONE UDKA KURCZAKA W WĘDZONEJ PAPRYCE z dodatkiem czosnku to... Artykuł Pieczone udka kurczaka w wędzonej papryce pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEEfektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. 2 żółte cukinie 2 zielone cukinie 1 czerwona papryka Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku. Należy je dobrze umyć,pokroić w plastry bez obierania skórki.Paprykę pokroić w cienkie paski. do słoika: liść selera ( 1 na dno i 1 do góry) plasterek cebuli(...)góry) 1 szczypta gorczycy Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną cukinię oraz paski papryki. zalewa: 1 szkl. octu 10% 6 szkl. wody 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki soli kamiennej 2 ząbki czosnku 1 przyprawa curry (op 20g) Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić. Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie
Kolorowa kuchnia Elkiprzepis pod swój smak. Tak też ja inspirując się tym przepisem nieco go przerobiłam i utworzyłam swoją wersję na ogórki kanapkowe. 2,5 kg średnich ogórków 1 czerwona papryka Ogórki umyłam,pokroiłam nożem w podłużne plastry średniej grubości. Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. W słoikach układałam ciasno plastry ogórków i po kilka paseczków papryki. zalewa: 3 szkl. wody
Kolorowa kuchnia Elkiróżne sałatki bo można bawić się składnikami,mieszać je w dowolny sposób i dobierać pod swoje kubki smakowe. Seler konserwowy idealnie współgra z ananasem dodając sałatce winnego smaku,a papryka i por uzupełnia ten smak. słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kawałek pora (10 cm) 10 g żółtego sera 1 łyżka posiekanego(...)szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Seler odsączyć z zalewy,pociąć na krótsze nitki. Ananasa i paprykę pokroić a kostkę,por w piórka. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki zmieszać z majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem
Kolorowa kuchnia Elkiłapaniem w lot sugestii przyjaciółki?! ;) Składniki (na 2-3 pucharki): Sałatka: 1 garść młodego szpinaku 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej 1 pomidor 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika) 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym) 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 jajko ugotowane na twardo Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka(...)soku z cytryny 1/2 łyżki miodu 2 szczypty soli 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie: Szpinak opłukać, wysuszyć i pokroić na paski. Pomidora pokroić w kostkę (odrzucić nasionka). Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli pieczemy sami - obrać ze skórki) i wymieszać z pomidorem. Tuńczyka odsączyć i z grubsza rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kawałki. Jajko pokroić
zadanie-gotowaniepaskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych(...)ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku sok z cytryny i oliwa extra vergine do skropienia sałatki - w dowolnej ilości Przygotowanie: Warzywa umyć, pomidory przekroić na pół, z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Ogórka częściowo obrać ze skóry (pozostawić nieco skórki), pokroić w kostkę. Jeśli ogórek
Codziennik KuchennyZupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy(...)przez około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę marchew i dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnezachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Sałatka: 1 szklanka makaronu muszelki (0,5 cm wielkości) 2 piersi z kurczaka 3 połówki marynowanej papryki 10 dkg słonecznika 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (około 250 gram) 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego) 1 i 1/2 łyżeczki(...)prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Uważajmy z solą gdyż sos sojowy, który później będziemy dodawać jest sam w sobie dość słony. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Słonecznik prażymy. Paprykę marynowaną kroimy w drobne paski. Sos: Mieszamy oliwę, którą zalane były suszone pomidory z połową łyżeczki suszonego czosnku, sosem sojowym oraz musztardą. Wszystkie składniki przekładamy do miski, zalewamy sosem dokładnie
mecooksplastry szynki sól pieprz mąka 200 g owoców cyklantery (dzikiego ogórka) oregano hyzop pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół cebuli tłuszcz do smażenia gotowane ziemniaki. bazylia natka pietruszki Mięso rozklepujemy jak na schabowe, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. W rondlu rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę, podsmażamy przez 10 min, dodajemy cyklanterę, przyprawiamy
Gotowanie jest łatweSkładniki: 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 mały bakłażan 1 duży ząbek czosnku 50 dag gęstego przecieru pomidorowego (np. domowego, którego przepis znajdziesz tutaj ) 3 małe pomidory 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag sera mozarella olej do smażenia sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Na patelni(...)olej i dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy go. Następnie wykładamy go z patelni a na powstałym tłuszczy szklimy cebulę poszatkowaną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i bakłażana kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach
Qchnia po prostupozbawionego grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj(...)smaku, wymieszaj bardzo dokładnie. 9. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek. 10. Nafaszerowane łódeczki układaj w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15min. w 160*C. Dip: 1. Paprykę zetrzyj na tarce o małych oczkach. 2. Połącz z jogurtem i przyprawami. Ziemniaczane łódeczki podawaj gorące w towarzystwie dipu. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanapyszny obiad z kaszą owsianą i warzywami. Takie danie jest bardzo zdrowe i lekkie. Jedna porcja to ok 450 kcal. Składniki (2 porcje): szklanka kaszy owsianej mała cukinia papryka czerwona 2-3 gałązki selera naciowego cebula sól, pieprz, papryka ostra łyżka oleju Przygotowanie Jeśli mamy kaszę w woreczku, gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kaszę sypką płuczemy, odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami(...)wchłonie płyn i będzie miękka (ok 20-30 min). Jeśli wchłonie cały płyn, a będzie jeszcze twardawa, dolewamy wody. Cebulę kroimy w piórka, seler i cukinię w kostkę, paprykę w paski. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę, następnie wlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Warzywa mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku
e-PrzepisyKulinarne