papryka - 32566 przepisów (strona:314/2172)

Rolada z szynki 139

Dziś przedstawię Wam moją wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki  sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję(...)desce nakładając, częściowo, jeden plaster na drugi,  posypuję solą i pieprzem oraz smaruję musztardą.  Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję przygotowane mięso. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso

Bea(u)ty kitchen
Schab z nutą papryki z szynkowaru 152

może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich  PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie schab przekładamy do szynkowaru, zalewamy około 100-125 ml wody i zakręcamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 137

selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę szalotki, seler naciowy, patisony i ogórka(...)Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy czarną fasolę, fasolę czerwoną i ciecierzycę. Chwilę

vegetanie
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 187

nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula  1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory  olej lub oliwa do smażenia  1/4 szklanki wody (tylko w przypadku wolnowaru i garnka do tajine) 1-2 łyżeczki harissy(...)łyżeczki wymieszanych razem:  kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć  mocno przyprawami i podsmażyć na patelni  (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę,  obsmażyć i dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 189

przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego(...)łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kasza jęczmienna po meksykańsku 152

Cześć, jak zapowiadałam wypróbowałam kolejny przepis ze strony  kaszomania  jeśli lubicie smaki meksykańskie to na pewno ten przepis przypadnie Wam do gustu! Składniki: cebula puszka pomidorów 1 papryka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy łyżka sosu sojowego  2 piersi z kurczaka (może być bez!) 2 szklanki soku pomidorowego - ja dałam w sumie cały litr sól, pieprz, chilli, oregano(...)kurkuma przyprawa meksykańska  oliwa Odsączamy fasolę i kukurydzę, cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Paprykę kroimy w kostkę , dodajemy do cebuli.  Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki  soku pomidorowego i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dodajemy do smaku przyprawy: sól,  przyprawę meksykańską

Cukier&Puder
Ajapsandali (201 kcal) 130

różne jej warianty, ale zawsze opiera się na bakłażanie (można dodać do niej jeszcze np ziemniaki). Jest pyszna, lekka i aromatyczna. Składniki (2 porcje): bakłażan duża cebula czerwona papryka 2 jędrne pomidory 3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki chili w proszku lub ostra papryka sól morska, świeżo mielony pieprz gotowa mieszanka przypraw chmeli suneli lub bazylia, majeranek, kolendra(...)łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na pół godziny. Paprykę kroimy na taką samą wielkość jak bakłażana, cebulę w półplasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak z warzywami w sosie słodko-pikantnym i... "ryż" z kalafiora ;) 386

jedzenie ;) Ale dziś kolejny Studencki Wtorek. Dziś mam dla Was lekkie danie, pełne warzyw i bardzo przyjemnych smaków ;) Składniki: 400g piersi z kurczaka 400g marchewki 2 cebule czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku ok. 100g sosu słodko-pikantnego sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia kalafior romanesco (lub zwykły) Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Oprószamy solą(...)pieprzem, odstawiamy. Marchewki, paprykę i cebulę kroimy na cienkie paski, czosnek siekamy drobno. Kurczaka smażymy na rumiano i zdejmujemy z patelni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy warzywa, smażymy, podlewając odrobiną wody, aż zmiękną. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny i kurczaka. Mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i surowego mielimy w malakserze. Cebulę

Czerwona Porzeczka
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 164

chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki 1  marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę(...)łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze

Stare Gary
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 145

śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko(...)minut w chłodne miejsce – każdy płat posypać Białą posypką , położyć cebulę pokrojoną w cieniutki makaronik - położyć pół obranego jajka lub ¼, zależy od wielkości płatu – na jajko wsypać odrobinę mielonej papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu wykałaczki na wierzchu śledzia wpiąć plasterek ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej

Tradycyjna kuchnia inaczej
Wielkanocne życzenia i jajka faszerowane 166

faszerowane awokado: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki kremowego serka naturalnego sok z połowy limonki szczypiorek sól, pieprz, papryka ostra Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka wkładamy do większego naczynia. Dodajemy miąższ awokado, rozgnieciony czosnek, serek i majonez(...)ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka. Jajka faszerowane łososiem: 6 jaj ugotowanych na twardo 100 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kremowego serka naturalnego świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko

Zawsze głodna!
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 233

różne sposoby. Dziś sięgnęłam po przepis turecki na potrawę nazywaną  Çılbır , czyli jajka w koszulkach ułożone na łóżeczku z czosnkowego jogurtu i polane aromatycznym masełkiem z czerwoną papryką . Podobno jadano je na sułtańskim dworze już w piętnastym stuleciu.  Danie bardzo proste, przy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne(...)Beverley Jollands ze zmienionymi proporcjami Składniki (dla 2 osób): 250 g jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki masła 1 łyżeczka papryki Aleppo, płatków chilli lub słodkiej papryki w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Następnie rozsmaruj go na dwóch talerzykach, tworząc miękką

Chilli Czosnek i Oliwa
Zrazy drobiowe 283

ukrywać, że są także o wiele tańsze w przygotowaniu. Choć zrazy wołowe uwielbiam, to i drobiowym nie można niczego odmówić. Dobrze natarte musztardą z akcentem z ogórka, kiełbasy, papryki, cebuli i suszonych pomidorów - rozpływają się w ustach! W tym roku, obok zrazów wołowych, zagoszczą na naszym świątecznym stole. Jeśli przygotowuję zrazy z obydwóch rodzajów mięsa, gotuję je w jednym garnku(...)tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia Zrazy drobiowe - jak zrobić? Piersi

Moje Qulinaria
Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym 311

ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczniczków. Schab podzielić ma porcje(...)kotletów) i rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki). Gotujemy około

paapilotkaa
Schab z ananasem. 155

Składniki: 500 g schabu bez kości 1 puszka ananasa 3 kawałki papryki konserwowej 4 szalotki 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz czarny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką  oraz mąką(...)rondlu rozgrzać masło i podsmażyć szalotki pokrojone w kosteczkę. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać zalewą z ananasa, dodać pieprz kajeński, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę konserwową. Doprawić solą. Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietanę i już nie gotować

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania