względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy(...)czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubrycy żółtej 1 łyżeczka pieprzu Mięso po przepłukaniu pod bieżącą wodą osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na kawałki wielkości jednego kęsa (niedużą kostkę) i przekładamy do niemetalowego naczynia. Zasypujemy podanymi przyprawami i dokładnie mieszamy, by zioła równomiernie pokryły mięso. Odstawiamy
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany(...)majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy
Ugotuj to sam ...konkursie Arla Apetina. Tym razem zapraszam na szybki lunch tych, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę! Przepyszne wrapy z kurczakiem w obłędnym sosie na bazie serka TAPAS z grillowaną papryką i oliwkami, duża dawka zdrowia w postaci, najwyżej cenionej pod względem odżywczym, sałaty endywii, świeżej botwinki, bazylii, awokado, ogórka i bogatej w witaminę C papryki! Łatwo przyrządzisz, pysznie zjesz(...)dodajmy że łatwo zabierzesz ze sobą gdy czas nagli ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: -pierś z kurczka - serek Arla Apetina Tapas - tortilla 4szt - endywia - sałata masłowa - botwinka młoda - ogórek zielony - papryka czerwona - cebula - awokado - świeża bazylia, pietruszka - przyprawa harissa, curry - 2 łyżki masła Na rozgrzaną patelnię włóż masło i pokrojonego kurczaka. Posyp przyprawą i ciągle mieszając smaż równomiernie z każdej strony
SMYKWKUCHNIWszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej(...)Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy
Salonik smakówsmakuje rewelacyjnie. To dobre danie, kiedy nie macie za wiele w lodówce, a nie chcecie się rzucać na fast-food. Ostrzegam - bardzo ostre, więc wrażliwcy powinni zredukować ilość papryki. SKŁADNIKI (2 porcje): 200 g makaronu razowego penne (pióra) 3 średnie marchewki 2 garście liści rukoli 1/2 cebuli 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek 2 strąki suszonej papryki (można zastąpić sproszkowaną(...)łuskanych, niesolonych ziaren słonecznika sól, pieprz 1. Makaron ugotuj al dente 2. Marchew umyj, następnie zetrzyj obieraczką na cienkie paski 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę 5. Suszone strąki papryki zmiażdż, żeby wydobyć z nich smak 6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paski marchwi i smaż jeszcze przez minutę. 7. Dodaj
Powiedz dietom niebędzie szybko i pysznie! PAPRYKOWE CURRY Z CUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego 1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę(...)mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry Oliwa Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy 3 łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się
Bananowe Poleprzepis na ciasto w wersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. 2. Paprykę oczyszczam z gniazd(...)nasiennych i kroję w paski. Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem. 3. Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce
Tradycyjna kuchnia KasiLubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2 porcje): 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz 1/2 opakowanie sera(...)Arla Apetina bazylia i oregano świeża bazylia do dekoracji Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 10 minut skórą do góry. W tym czasie na patelnię wrzucamy kumin i bazylię- pod wpływem temperatury wydobędzie się ich niesamowity smak i zapach. Dodajemy pomidory z puszki, fasolkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy solą
Mango PapajaSmaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę(...)doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy
VioletoweKucharzeniedanie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli i pieprzu(...)wody Przygotowanie: Makaron ugotować, a w między czasie wymieszać na gładka masę wszystkie składniki na sos. Paprykę pokroić w cienkie paski a marchewkę w cieniutkie półplasterki. Do woka (może być też oczywiście zwykła patelnia) wlać 2 łyżki oleju i bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć
greenscarfwpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI NA SOS BALSAMICZNY Z TRUSKAWKAMI: 2 szklanki truskawek(...)łyżki octu balsamicznego 3 pełne łyżeczki miodu (użyłam lipowego) 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki masła sól pieprz WYKONANIE: FILETY: Oliwę wymieszaj z przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu
Słodko-Słony Świat Ilonyfasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę. Składniki 300 g żółtej fasolki szparagowej ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnej glazury balsamicznej 1 łyżka wody 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę(...)szparagową wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odlewamy na sicie. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w krążki, solimy solą ziołową i odstawiamy. W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek, glazurę balsamiczną, wodę oraz przyprawy. Czosnek ścieramy na tarce lub drobno siekamy i dodajemy do marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę
My Chcemy Jeśćbrukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków(...)przycinamy łodygi. Paprykę myjemy i kroimy w krążki lub cienkie paski. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej arachidowy, sos sojowy, miód, imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała
My Chcemy Jeśćmielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy(...)Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut
Szefowa kuchnioryginalnego z wołowiną mogłam wcisnąć mu cokolwiek, ale zapewniam że wyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej(...)przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie: cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej. Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski
greenscarf