dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku ok. 1,5 łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę(...)przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem i pieprzem. Gotować minimum
Bullioodmiana, ale jakże wszystkim dobrze znana. Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i nie tylko :) Nie ma co się długo zastanawiać, tylko działać! Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem Przepis na 8 kotletów Potrzebujemy: 3/4 kubka kaszy jaglanej 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej lub białej papryki 1 cebula 3 łyżki orzeszków ziemnych(...)zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach 2:1 - aż do wyparowania wody, 10-15 minut powinno starczyć. 2. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą
Bananowe Polekolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka(...)czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki
Moniki Smakołykiwszystkie składniki dokładnie się połączą a aromaty przenikną. A więc jest to potrawa w stylu: im starsza tym lepsza :) Smacznego! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka pół papryczki chili puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy cebula 3 ząbki czosnku oliwa przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka sól, pieprz Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno(...)pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy je do momentu, gdy straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie podajemy z ryżem, tortillą
psgotujemyDzisiaj prezentuję Wam przepis na łatwe danie obiadowe przygotowane ze świeżych warzyw i kiełbasy. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, 20 dag kiełbasy cienkiej, 1 cukinia, 1 ogórek, 3 pomidory, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych(...)obieram i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz ogórka obieram i kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki. 2. Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę, ogórka oraz cukinię. Duszę na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Dodaję pomidory i duszę kolejne 5 minut. 3. Leczo doprawiam do smaku solą
Tradycyjna kuchnia Kasimięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej mielonej(...)papryki szczypta pieprzu cayenne szczypta soli mąka do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut. 2. W tym czasie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Następnie zalać nim mięso i włożyć na do lodówki na około 1 godzinę. 3. 30 minut przed
Kuchnia domowa Animało. Składniki: 400 g makaronu 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 1 duża kalarepa lub dwie małe 1 łyżka masła klarowanego 1 czerwona papryka 100 g sera żółtego 400 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć(...)pokroić w większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
O kuchni z uczuciemmięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz(...)wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem. Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron
Kuchnia co dniaSchab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara Składniki: - 800g schabu - 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam(...)miski, dodaję sól, przyprawę oraz żelatynę. Dokładnie wszystko mieszam. Mięso przekładam do szynkowara, tłuste kawałki układam na samym dole. Pomiędzy każdą warstwą mięsa układam paprykę pociętą w cienkie paski. Szynkowar zapełniam do samej góry, przykrywam podkładką dociskową i zabezpieczam klamrą ze sprężyną. Odkładam mięso do lodówki na 3 dni. Po tym czasie wkładam szynkowar do wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem
Kuchnia co dniaGulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso(...)kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mięso i posypuje solą z dodatkami oraz słodką papryką. Podsmażam z każdej strony na rumiano. Na drugiej patelni smażę cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję
Kuchnia co dniamięso mielone, pomidory i chili. Chili con carne najlepiej smakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około
Symfonia smakowaSkładniki: 2 szt labraksa papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia(...)się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz
AZgotuj!Jeszcze, jeszcze są pomidory z gruntu a papryka zasypała stoły sprzedawców. Zamknęłam je w słoiku i będę jeść zimą kiedy pomidor dla mnie jest tylko atrapą. 2,5 kilograma pomidorów 2 duże czerwone papryki 1 chilli cebula 100 ml oleju sól pieprz Pomidory obierz ze skóry, pokrój w małe kawałeczki. Rozgrzej łyżkę oleju(...)wrzuć pomidory. Gotuj ok godziny, aby woda odparowała. W drugim naczyniu zeszklij cebulę pokrojoną w dość drobne kawałki. Dadaj papryki w kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż teraz paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj
AZgotuj!nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a mnie dziś naleciało na greckie klimaty. 3 - 5 sztuk białych papryk szklanka ugotowanego ryżu opakowanie sera feta tymianek sól i pieprz puszka pomidorów ząbek czosnku oliwa z oliwek pół łyżeczki(...)nasion fenkułu wykałaczki Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidory i nasiona fenkułu. Połóż papryki aby dusiły się w sosie. Przykręcaj delikatnie
AZgotuj!Kupiłam podłużne czerwone papryki. Upiekłam je w piekarniku. Długie fileciki posypałam feta. Polałam hiszpańska oliwą i nic już nie trzeba 3 podłużne papryki pół opakowania prawdziwej fety kilka łyżek hiszpańskiej oliwy ( ja ją uwielbiam i widzę różnicę w smaku) świeżo tarty pieprz Papryki polane oliwą piekłam w folii ok 50 minut w 190 stopniach. Kiedy lekko ostygły obrałam(...)skórki. Ułożyłam długie fileciki na półmisku wkruszyłam fetę polałam sosem spod papryk i chlustem oliwy. Na wierzch posypałam świeżo tarty pieprz
AZgotuj!