papryka - 32566 przepisów (strona:292/2172)

Gulasz warzywny 147

mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy(...)dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy.  3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą

Szefowa kuchni
ZUPA OGONOWA 371

ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól  pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie:  Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut). Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie  dodajemy majeranek i obie papryki, smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę. Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągamy

Walijskie Pichcenie
Szakszuka - jaja w pomidorach 128

danie już kolejny raz i bardzo mi smakuje. Dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcie. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 5 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka cukru sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i smażyć pół minuty. Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5-7 minut mieszając. Dodać przyprawy, przecier, i puszkę pomidorów. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Łyżką zrobić dołki

O kuchni z uczuciem
Śledzie po kaszubsku. 140

cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4  średnie ogórki kiszone   Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę(...)oleju  (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Risotto z kurczakiem i warzywami 145

temu daniu.     1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 małego kabaczka około 10 pieczarek 1 cebula 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku ok. 15 cm kawałek pora sól, pieprz, papryka ostra przyprawa garam masala (opcjonalnie kurkuma, curry(...)ryż wchłonie cały wywar powinien być miękki. Odstawić na bok. Pierś pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, ostawić na 15 minut, a następnie usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i pora w długie paski. Kabaczka w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Cebulę podsmażyć na łyżce masła, po 5 minutach dodać paprykę, po następnych 5 minutach kabaczka i pieczarki, smażyć około

Jadło i czytadło
,,Rolada z łopatki z pieczarkami i papryką” 147

mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Paprykę

Podróż w kulinaria
,,Mini kebaby’’ 445

Kebaby świetnie smakują jako przekąski z sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 4 sztuki Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 1 ogórek Parę liści sałaty kręcona Przyprawa gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy(...)rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku

Podróż w kulinaria
Czerwona fasola z papryką, cukinią i pomidorami 171

kłopot z kupieniem suchej (lub po prostu nie będzie się Wam chciało jej gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki.  Składniki: 0,4 kg suchej czerwonej fasoli 1 większa papryka zielona 1 większa papryka czerwona pół czerwonej papryczki chili 1 średnia cukinia, 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku mały pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki oleju(...)sól do smaku Fasolę dzień wcześniej wypłukać dokładnie i namoczyć w zimnej wodzie. Najwygodniej zrobić to na noc. Namoczoną przepłukać i w świeżej wodzie ugotować do miękkości.  Paprykę opłukać, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dowolnej wielkości paski. Cukinię opłukać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Jeśli są zbyt duże, przekroić je na pół lub na ćwiartki. Cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z dyni 128

proponujemy Wam pyszne kotleciki dyniowe! Zapraszamy :) Kotlety z dyni Przepis na ok. 15 kotletów Potrzebujemy: - ćwiartka sporej dyni - 1 duża cebula - 1/3 szklanki ugotowanego białego ryżu - 1/3 czerwonej świeżej papryki - 1 mała ostra papryczka habanero (tu żółta) - 4-5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżką mąki ryżowej - 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego - 2 łyżeczki sezamu (do masy) - odrobina świeżej natki pietruszki(...)liści selera oraz bazylii - 2 łyżki pokrojonego drobno koperku Przyprawy: - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki wędzonej papryki + sezam i siemię lniane (całe) do panierki (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na drobnych oczkach na tartce. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju

Bananowe Pole
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 225

przebije. Zawsze mamy na nią ochotę i zawsze smakuje wyśmienicie. Postanowiłam jednak totalnie zmienić składniki, oprócz kurczaka i krewetek mamy tutaj i zieloną fasolkę szparagową, i zieloną paprykę, makaron sojowy, który swoją drogą jest bardzo lekkostrawny i mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości.  W ogóle mam takie wrażenie(...)produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka** pół mango

Mango Papaja
risotto z owocami morza 145

propozycja na szybkie i proste danie, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. składniki  dla czterech osób 1-1,5 kg owoców morza 1 szklanka ryżu do risotto 2 papryki 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 3 łodygi selera naciowego 3-4 łyżki wazowe wywaru rybnego lub warzywnego 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz natka pietruszki szczypior(...)smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe wywaru. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno kawałki pokrojonego selera naciowego, oraz pokrojoną w paski paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około dwudziestu minut, stale pilnując by się nie przypaliło.  Pod koniec gotowania, wkładamy owoce morza, przyprawiamy potrawę odrobiną soli

Miód i pieprz
Szaszłyki drobiowo warzywne z nutą mięty 98

grzechem by było nie rozpalić grilla ;).Dzisiaj kolorowe, niskokaloryczne szaszłyki z delikatną nutką mięty.  Zapraszam! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1 nieduży bakłażan lub cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki marynowanej cebulki, przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa, sól, Marynata: 3 łyżeczki musztardy sarebskiej, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oliwy, 9 - 10 liści mięty(...)grilla - wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po wyjęciu mięsa z lodówki przygotować warzywa. Cebulkę odcedzić z zalewy. Bakłażana i obie papryki umyć, oczyścić i pokroić - paprykę w kostkę bakłażana w plasterki i półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, oprószyć solą i ziołową przyprawą. Odstawić na kilka minut. Na patyczki nadziewać

Nie tylko w kuchni
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 156

wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki(...)zalać wodą (ma lekko przykryć mięso). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym

Nie tylko w kuchni
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 170

rozmachu zrobiłam sos słodko - kwaśny na zimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu sojowego. Składniki: 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka), 5 słodkich papryk, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 puszka ananasa z puszki, 5 dużych ząbków czosnku, 1 szklanka cukru, 100 ml octy 10%, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki musztardy sarepskiej(...)łyżki soli, 1 łyżka curry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonego pieprzu prawdziwego  Sposób przygotowania: Pomidory umyć, naciąć i sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z twardych części przy szypułce. Wrzycić do garnka i rozgotować. Lekko przestudzić i przetrzeć na sicie lub zmiksować. Przełożyć do garnka, zagotować i zmniejszyć

Nie tylko w kuchni
Kaczka nadziewana farszem z borowików 192

naprawdę wyjątkowa. Składniki: 1 kaczka, 1 mały pęczek szałwii ( polecam świeżą – poza sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka(...)słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Przygotować farsz. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w niezbyt duże kawałki

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania