Zapraszam :) Składniki : 1 kapusta pekińska 1 papryka mała czerwona 1/2 papryki żółtej i zielonej 1 puszka kukurydzy od Bonduelle 1 duży majonez 3 piersi z kurczaka kawałek pora 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka przyprawy Kurczak ziołowy od firmy Skworcu 1 łyżeczka Pieprzu zielonego od EcoBlik Sol,pieprz do smaku 4 łyżki oliwy(...)rumiano. Zupki chińskie zalewamy wrzącą wodą,czekamy aż dobrze napęcznieją, odlewamy z nich wodę i odstawiamy do przestygnięcia.Kapustę myjemy i szatkujemy.Por myjemy i kroimy w paseczki lub kostkę.Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę. Do kapusty przekładamy kurczaka, zimne zupki, kukurydzę,pokrojone, papryki i por. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy majonez , szczypiorek i wszystko mieszamy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo syte i smaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół(...)cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy
Tagebuch po polskusię zdziwicie, uznacie za intrygujące a zarazem będziecie mieli ochotę zaraz je zjeść. Takim prowokującym daniem jest właśnie to. Świeży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem do danie, które będzie idealne na obiad w gronie przyjaciół, jak i na kolację Wigilijną. Dla mnie jest(...)śledzi (tuszka), oprawionych bez głowy i wnętrzności 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 papryczki habanero 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1 ząbek czosnku szczypta papryki wędzone w proszku Karmelizowane warzywa: 1 marchewka 1/2 kopru włoskiego 1/2 czerwonej papryki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 łyżki syropu klonowego 1 gałązka
Mango Papajanowe smaki, to z pewnością się nie zawiedziecie. Słodko-pikantny sos, którego każdy chce dolewać i dolewać… Drukuj Żeberka w sosie miodowym Składniki 1-1,5 kg żeberek papryka ostra 1 papryka czerwona 1 chili (jeśli lubicie ostre smaki) 1 duża cebula 6 łyżek miodu 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Wykonanie Mięso myjemy dzielimy na części. Nacieramy(...)ostrą papryką i smażymy na złoty kolor. W tym czasie w garnku rozpuszczamy sos sojowy, miód i keczup. Dodajmy mięsko, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulkę i paprykę/i. Dusimy do miękkości Dodatkowe informacje Dzięki pokrywce, sosu powinno przybywać. Jeśli jednak sosu jest za mało, wtedy dodajemy równe ilości sosu sojowego, miodu i keczupu
Mieszam w GarnkuProsta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i jabłkiem w sosie majonezowym tacka śledzi a'la matias 1 czerwona cebulka pół czerwonej papryki pół jabłka ze skórką, bez pestek 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Śledzie odsączamy i kroimy(...)dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, jabłko w niedużą kostkę. Mieszamy majonez z musztardą. W słoiku przekładamy: sos majonezowy, śledzie, po trochu cebuli, papryki i jabłka i tak do skończenia składników. Zakręcamy i chowamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryoregano- ile chcesz u mnie pół łyżeczki 2 duże łyżki nasion słonecznika- upraż je na suchej patelni sól himalajska do smaku oliwa z oliwek kilka łyżek kawałeczek dyni pieczona papryka , u mnie 2 sztuki ...może być więcej Paprykę umyj, połóż na papierze do pieczenia i upiecz w 180 stopniach , do prawie czarnej skórki. Dynię pokrojona w kostkę również upiecz(...)razem z papryką, ale wyciągnij ją już po 15 minutach. Upieczoną paprykę odłóż zamkniętą w szklanym naczyniu, na jakieś 15 minut, a następnie ściągnij skórkę. Zejdzie bez problemu. Do naczynia włóż wszystkie składniki i zblenduj na pastę. Możesz zmiksować na zupełnie gładko, a możesz na rustykalną masę z drobinkami słonecznika- jak lubisz. Pasta jest idealna do smarowania "deseczek" czyli pieczywa
Z Kuchni Do Kuchnisalsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego(...)podgrzewałem przez około minutę, po czym dodałem łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonego tymianku oraz drobno posiekane 2 papryczki chili wraz z pestkami i drobno posiekaną połowę czerwonej słodkiej papryki. Całość smażyłem przez 3 minuty, po czym dodałem do rondla zawartość puszki pomidorów i 100 ml wody. Całość gotowałem 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiłem solą i pieprzem, dodałem też
Wyprawy kulinarnesosami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę makaronową z surową marchewką i majonezem. Powiem Wam, że koniecznie musicie zrobić, bo jest wyśmienita. Składniki: 300 g makaronu kolanka 2 duże marchewki 1 czerwona papryka 1 długi ogórek 2 gałązki selera naciowego pączek szczypiorku 1 średnia cebula Sos 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz papryka słodka(...)papryka ostra Makaron ugotować odcedzić i wystudzić. Marchewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Wszystkie składniki sosu połączyć i wlać do sałatki. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem. sałatka makaronowa z marchewką i majonezem
O kuchni z uczuciemmięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól(...)wystudzenia . Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki . Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Cebulę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach . Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm . Umytego selera kroję w cienkie plasterki . Umytego i oczyszczonego
Uwaga Babcia Gotujeserdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka listków(...)kroję nożem lub szatkownicą) – jeżeli cukinia ma duże nasiona to je usuwam. Cebule kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczona paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm. Tak przygotowane składniki podsmażę na patelni : na patelnię z rozgrzanym olejem daję cebulę
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone udka z pieczonymi ziemniakami, są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 3 udka około 5 łyżek oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka tymianku duża szczypta pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne sól 1 kg małych ziemniaków około 3 łyżek oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)pieczonymi ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=iXqE4SRlMDE Przygotowanie: Najpierw przygotuję udka. Umyte i osuszone udka dzielę na mniejsze kawałki (odcinam pałkę od udka) Do miseczki daję olej dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, czosnek, tymianek,pieprz, pieprz cayenne) i doprawiam solą (w moim przypadku jedną szczyptą), całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Teraz do miski przekładam podzielone udka i nacieram dokładnie marynatą
Uwaga Babcia Gotujepotrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 cebule (około 150 g) 100 ml wody 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól(...)drobniutką kostkę i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili kroję drobniutko i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Umytą cukinię i bakłażana kroję w kostkę. Końcowe przygotowanie gulaszu: Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam mięso przez około 5 minut tak żeby zbielało . Następnie mięso przekładam
Uwaga Babcia Gotujepodania podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias 300 g ogórków konserwowych 200 g papryki marynowanej 200 g cebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku(...)łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku https://www.youtube.com/watch?v=aeXGtWxcT0k Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone. Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny w tym czasie wymieniam wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy
Uwaga Babcia GotujeŚwiętami i wtedy też najczęściej goszczą na stole. 500g filetów śledziowych 5 ogórków kiszonych 1 duża cebula czerwona 6 łyżek keczupu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz 1. Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy w kwadraty. 2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem ze śledziami(...)Intensywnie mieszamy ze sobą keczup, musztardę, olej, paprykę słodką, paprykę ostra i pieprz. Wlewamy do śledzi, ogórków i cebuli. 4. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchniprzygotowania dania użyłam aromatycznych przypraw od Skworcu . Składniki: Gulasz: 0,5 kilograma mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej 0,5 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy węgierskiej od Skworcu 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej od Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę oleju, sól, ostrą paprykę wędzoną i kmin rzymski, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy
Bajeczna Kuchnia