papryka - 32566 przepisów (strona:280/2172)

Śledzie z egzotyczną nutą 117

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na śledzie z salsą z mango, papryki i ogórka. Słodko, lekko i orzeźwiająco... Składniki: słoik marynowanych filetów śledziowych 1 mango 1 papryka czerwona 1 duże mango 2 łyżki oleju słonecznikowego ok. 5 łyżek soku z pomarańczy łyżeczka miodu szczypta chili sól Śledzie odsączyć z oleju, ułożyć na półmisku. Ogórka i mango obrać, z papryki usunąć(...)gniazdo nasienne, mango, ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami i wyłożyć na śledzie. Podawać schłodzone

Czerwień i błękit
Sałatka toskańska 454

firmy  Rafex , dressingu od firmy  Roleski  oraz prażonych ziarenek od firmy  Ziarenkowo .  Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat z rukolą Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 2-3 pomidory śliwkowe Przyprawa toskańska Rafex 1 łyżka oleju Sól morska Dressing tysiąca wysp Roleski Prażone ziarenka Euforia Ziarenkowo Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy(...)mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawę toskańską, lekko solimy, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy kurczaka oraz pomidory i paprykę, polewamy dressingiem tysiąca wysp, posypujemy prażonymi ziarnami

Bajeczna Kuchnia
Fasolka w sosie pomidorowym 138

Składniki (na 2 porcje) - 2 szklanki fasoli (ok. 340g), - ½ papryki (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - ½ pora (ok. 50g) - łyżeczka oleju  rzepakowego (ok. 5g), - szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml) - przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra, ulubione zioła. Sposób przygotowania 1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju  rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy plastry pora i paprykę(...)passatę i fasolę. 5. Całość doprawiamy do smaku. Fasolka po bretońsku wegetariańska jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 390 g   Energia: 253,9 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczona papryka 130

Składniki (na 2 porcje) - 2 papryki (ok. 400g), - ½ woreczka ryżu brązowego (ok. 50g), - 1 cebula (ok. 40g), - 5 pieczarek (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 min. 3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 4. Ryż mieszamy(...)pieczarkami. 5. Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C. Faszerowana papryka jest bogata w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednego burgera: Porcja waży: ok. 325 g   Energia: 195,2 kcal    Białko: 6,0 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone warzywa z kurczakiem 146

Składniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - 2 szklanki brokułów (ok. 200g), - papryka (ok. 200g) - 2 marchewki (ok. 90g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 4 łyżeczki  oleju rzepakowego (ok. 20g), - łyżka migdałów (ok. 10g), - przyprawy: słodka i wędzona papryka, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju,  przyprawach i smażymy na patelni teflonowej(...)Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Obieramy marchewkę, ziemniaka i kroimy w słupki. 4. Paprykę kroimy w paski. 5. Ziemniaki, marchewkę i paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min. 6. Pieczone warzywa łączymy z brokułami i kurczakiem i posypujemy prażonymi migdałami. Pieczone warzywa z kurczakiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szaszłyki 152

Składniki (na 6 szaszłyków) - papryka (ok. 150 g), - cebula (ok. 70g), - 1 / 4 średniej cukinii (ok. 225 g), - 1 pierś z kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka słodka, wędzona i ostra. Sposób przygotowania 1. Kroimy paprykę w kostkę, 2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę. 3. Cebulę obieramy(...)marynujemy w oleju, i ulubionych przyprawach. 5. Nadziewamy warzywa i kurczaka na wykałaczki. 6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min. Szaszłyki są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki (działa przeciwnowotworowo), - β karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, - wapń (pochodzący z cukinii), który bierze udział w utrzymaniu mocnych kości i zębów, Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gulasz z dynią i soczewicą 133

Składniki: (na 2 porcje) - ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g), - kawałek dyni (ok. 100g) - papryka czerwona (ok. 150 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - pomidory krojone (ok. 400g - puszka) - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir. Sposób przygotowania: 1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora. 2. Do cebuli dodajemy(...)pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min. 3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min. 5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min. 6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Gulasz jest bogaty w: - pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy), które

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kuskus z warzywami 124

Składniki (na 2 porcje) - ½ szklanki kaszy kuskus (90g), - 2 marchewki (ok. 210g), - cebula (ok. 70g), - papryka (ok. 150g), - por (ok.119g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona. Sposób przygotowania 1. Zalewamy kaszę wrzątkiem (centymetr ponad powierzchnię). 2. Cebulę i por kroimy na drobno, i szklimy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy startą marchewkę(...)pokrojoną paprykę. 4. Całość dusimy ok. 5-10 min. 5. Warzywa mieszamy z kuskusem i doprawiamy przyprawami. Kuskus z warzywami jest bogaty w: - β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem, - substancje przeciwbakteryjne pochodzące z cebuli. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 415 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekanka mięsno-warzywna 169

Składniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)kroimy na drobno i szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. 3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min. 4. Do warzyw dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 137

mnie  typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego mleka - 2 jajka - 100 ml oleju - 2 łyżki soli - 1 łyżka cukru - pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi(...)patelni ,wrzucić szpinak i czosnek ,krótko dusić ,zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić

Wypieki Rene
Naleśniki pszenno – gryczane ze szpinakiem i kurczakiem z sosem czosnkowo – koperkowym 135

zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka pszenna, mąka gryczana 2:1 i szczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 marchewka ½ czerwonej papryki Sól Czosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona Sok z cytryny Dodatkowo Ser feta Sos 200 ml jogurtu naturalnego Ok 100 ml majonezu light Sól Czosnek ok. 4 ząbki Szczypta cukru(...)ciasto na naleśniki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu ( idealnie do tego nadaje się naleśnikarka, genialne urządzenie ). Odkładamy. Fileta z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Przyprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i papryką. Na chwilę pozostawiamy do zamarynowania. Po czym grillujemy bez dodatku tłuszczu ( można użyć patelni ). Przestudzone kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak rozmrażamy, odparowujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy

Smaki Ewy
Rolada serowa 5879

sera żółtego 40 dag wędliny 100 g masła 200 g serków topionych - 2 kostki lub prostokąty smak dowolny taki jak nam pasuje 3 ogórki kiszone 1/2 dużej papryki czerwonej 4 jajka 1 pęczek szczypiorku sól pieprz słodka papryka Kostkę sera wkładamy do foliówki spożywczej i zawiązujemy ją na supełek. W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę, ilość taka by przykryła(...)naciskąjąc go mocno na środku tylko tak by nie przedziurawić foliówki. Jak ser się gotuje robimy masę do farszu. Miękkie masło mieszamy z serkami, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę, odciśnięte z soku ogórki kiszone również pokrojone w kostkę oraz jajka przeciśnięte przez krajarkę, doprawiamy całość solą, pieprzem i słodką papryką i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek

Piekielna Kuchnia Pati
Farsz do krokietów 162

Bardzo dobry i prosty w wykonaniu farsz do krokietów  może służyć jako dodatek do obiadu pyszna surówka Składniki - 0,5 kg kiszonej kapusty - 0,5 dużej papryki - 30 dag pieczarki - sól - pieprz - tymianek - 1 cebula - 3 łyżki masła  Sposób przygotowania 1. -Kapustę kiszoną wypłukać ugotować i odcedzić na sicie  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle dodać(...)pokrojoną w kostkę  paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie  Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody  W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki  smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą  Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką i cebulką jak kapusta  jest

W królestwie smaków Beaty
Kanapka z Pastrami i Grillowaną Papryką 169

będę się tu rozpisywać, po prostu musicie tego kiedyś spróbować! Składniki: kilka kromek żytniego jasnego chleba ( ja piekłam sama, ale możecie też kupić gotowy) kilkanaście plasterków pastrami , wcześniej odparowanego papryka słodka (u mnie spiczasta) kilka plasterków sera żółtego dressing (nie)rosyjski (nazwa jest linkiem do przepisu) Wykonanie: Gotowe pastrami możecie zamówić od chłopaków z Pastrami Del i. Jak już(...)połowie czasu należy uzupełnić wodę w garnku, żeby się nie przypalił). Odparowane pastrami musi odpocząć 30 minut, wtedy soki ładnie się rozejdą, a mięso będzie soczyste i kruche. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na większe kawałki jak widać na zdjęciu wyżej i grillujemy na rozgrzanej patelni po 4 minuty na każdą stronę.  Kromki chleba smarujemy dressingiem

Blondynka Gotuje
Chili con carne z makaronem 236

rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni.        Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia oregano, cynamon słodka papryka, chilli kmin rzymski mielony sól, pieprz dodatkowo 250 g makaronu Wykonanie: Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy

magiczna kuchnia Kasi