papryka - 32566 przepisów (strona:275/2172)

Sałatka z marynowaną papryką, porem i makaronem 160

wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam i chwilę studzę.  2. Groszek z marchewką oraz(...)paprykę odsączam z zalewy. Paprykę kroję w kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę marynowaną , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . To doskonały dodatek do sałatek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 159

kupiłam. Bulion już był nastawiony, więc uznałam, że z makaronem będzie najszybciej. Ale do głowy przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze(...)mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. makaronu małe muszelki 5 łyżek płatków owsianych 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku

Kolorowy Przepisownik
Pieczeń z papryką 145

Prosty, tani i bardzo smaczny przepis na pieczeń z papryką. Idealna do obiadu lub na zimno do kanapek, polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 czerstwa bułka sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę, paprykę, bułkę odciśniętą oraz

magiczna kuchnia Kasi
Paprykarz 149

zawsze jest najwięcej smaku. Nie ma co udziwniać na siłę.  Składniki: 1 kg fileta z morszczuka mały koncentrat pomidorowy (90 g) 2 marchewki jedna duża cebula łyżeczka wędzonej papryki jedna wędzona makrela sól, pieprz kolorowy, cukier 300 g ryżu jaśminowego 2-3 papryczki chilli lub czerwona papryka słodka (opcjonalnie). Przygotowanie: Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Przyprawić solą i pieprzem(...)się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu używamy koncentratu pomidorowego, łyżeczki lub dwóch cukru, soli i pieprzu kolorowego. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, czy taki smak

Karczma Honorietty
Meksykańska miska 321

brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sos pomidorowy: 400 ml passaty pomidorowej 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano pieprz(...)cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki

Fabryka pomysłów
Cieciorka i tofu w warzywach na ostro 111

Przy okazji zapraszam do przeczytania recenzji świetnej patelni Woll na której przyrządziłam to danie :) —>KLIK puszka gotowanej cieciorki 200 g tofu mala czerwona cebula mała cukinia żółta papryka 5-6 plastrów suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki przecieru z pomidorów i chili (użyłam naturalnego przecieru 50%pomidorów, 50% chili ale można też użyć przecieru i pasty chili(...)passaty pomidorowej 100 ml wody lub bulionu warzywnego łyżeczka oleju z suszonych pomidorów łyżeczka suszonej papryki szczypta cayenne szczypta wędzonej papryki (użyłam pikantnej) szczypta pieprzu i soli łyżeczka suszonej natki pietruszki 0/5 łyżeczki curry szczypta kurkumy   do podania pestki dyni, nasiona konopii i czarny sezam Cebulę kroimy w piórka, paprykę i cukinię w kostkę. Pomidory na mniejsze kawałki. Mieszamy

Mienta blog
Pasztet z królikiem. 183

ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka łyżka smalcu do posmarowania formy przyprawy do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku,  przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika(...)kilku minutach zebrać wytworzoną pianę i następnie włożyć przyprawy do  do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku. Wszystko gotować do miękkości - około godziny, tak by mięso zaczynało odchodzić od kości. Miękkie składniki wyjąć łyżką cedzakową i zostawić by przestygły, przestygnięte mięso obrać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placek po CYGAŃSKU 351

bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)  Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki  300 g pieczarek  2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku  3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki 3 listki laurowe 2 łyżki papryki słodkiej w proszku(...)cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę  kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte na noc do lodówki.  Krok 2 Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy je na patelni

Różowa kuchnia
Kilka pysznych marynat do mięs 158

dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków”, która jest pełna aromatu. Wymieszajcie kminek, paprykę, czosnek i sok z cytryny a otrzymacie ostrą marynatę w stylu marokańskim. Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka(...)Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków mięsa. Marynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw? Wymieszajcie razem

naRuszcie
Surówka z kapusty i papryki 378

Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć(...)dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do małego garnka/rondelka i gotować

Gospodyni Miejska
Chili con carne z kurczakiem w moim wydaniu 242

pojedyncze piersi z kurczaka 1 przecier pomidorowy 1 puszka pomidorów 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i sos worcester i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 min. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 5 min i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę gotujemy jeszcze 5 min. Po tym czasie dodajemy kukurydze i groszek, oczywiście odsączone doprawiamy solą i pieprzem

Piekielna Kuchnia Pati
Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie 100

gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek . Skworcu wie, co dobre.   Składniki 1 szklanka ugotowanej fasoli adzuki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 papryki czerwone 1 szklanka passaty pomidorowej olej rzepakowy do smażenia 3 pętka wędzonych frankfurterek 1 szczypta kozieradki 1 szczypta mielonej czerwonej papryki 1 szczypta wędzonej mielonej papryki natka pietruszki sól, pieprz(...)części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę

R'n'G Kitchen
Aromatyczna zupa z ciecierzycy 258

zupa z ciecierzycy Składniki: 500 g ciecierzycy 3 l bulionu 1 szalotka około 10 cm pora 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej kokosowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy należy koniecznie rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy. W tym celu, umieszczamy ją w wodzie na około 10 - 12 godzin.  Kiedy(...)Obrane pomidory blendujemy z połową ugotowanej ciecierzycy. Mus pomidorowo - ciecierzycowy przelewamy do cebuli z porem. Zalewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce słodkiej papryki, curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej.  Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 248

Ratatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem.  Składniki: 1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej(...)leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania