posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej w plasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek(...)obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy całość kilka minut. Wlewamy 750 ml wywaru
Dzieje kuchennej Wiewióryzapachów i kolorów. Składniki 350 g polędwiczki wieprzowej 2 jajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki(...)poprzekrawałem na półtora centymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem. Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy. Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki
R'n'G Kitchenprzepis, od razu przypadł mi do gustu i musiałam go wypróbować. Sałatka jest bardzo lekka, idealna na wielkanocne śniadanie ( i nie tylko). Składa się z mieszanki sałata, świeżej papryki, jajek i mojej ulubionej białej kiełbasy. Całość polana jest ostrym sosem chrzanowym. Mówię Wam pycha. Myślę, że często będzie gościć w moim domu ;-) Zapraszam!!! Składniki: opakowanie mieszanki(...)sałat, 0,5 czerwonej papryki, 0,5 żółtej papryki, 3 jajka, 3 białe kiełbasy ugotowane lub surowe, olej/oliwa do smażenia Składniki na sos chrzanowy: 200 ml jogurtu naturalnego ( gęstego), 2 łyżki majonezu, 3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Jeżeli mamy surową białą kiełbasę to musimy ją ugotować. Składniki sosu łączymy ze sobą
Passion of CookingPyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja(...)drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek, - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje 2-3 łyżki oleju
Kuchnia z widokiem na ogród100g i prawie w ogóle nie ma w swoim składzie węglowodanów. Przygotowuje się go w parę minut. Łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, oraz sklepach internetowych. Składniki: krewetki, papryka, cebula biała i czerwona, makaron shiritaki, pomidorki koktajlowe, zielona cebula, pietruszka. Przygotowanie: Krewetki przygotowujemy tak jak lubimy lub według np. tego przepisu na pikantne krewetki . Cebulę i paprykę kroimy(...)ćwiartki lub paski i smażymy na patelni grillowej. Na spód słoika wlewamy sos z naszych krewetek, około 2-3 łyżek, potem układamy grillowaną cebulę, paprykę, makaron. Na makaron kładziemy krewetki, a potem dodajemy pomidory koktajlowe, zieloną cebulkę i na to wszystko posiekaną pietruszkę. Ilości warzyw specjalnie nie podaję, bo to zależy od ilości oraz wielkości słoików. Na te dwa jednolitrowe
PaleoLifezimowe wieczory. W roli głównej - ciecierzyca. Danie jednogarnkowe i wegetariańskie. Zapraszam. Składniki: 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6 ząbków czosnku 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 ostra papryczka 1 pęczek świeżej kolendry 400 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta imbiru 1 łyżeczka curry(...)łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy 2 łyżki uprażonego sezamu 1 limonka Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, oprószyć solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę papryki, przyprawy, ugotowaną ciecierzycę, podsmażyć całość. Zetrzeć na tarce skórkę z oczyszczonej limonki, a następnie wycisnąć z niej sok, dodać do dania
Wino Francja KuchniaJaś 700 g schabu karkowego 3 parówki 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 słoiczek warzyw 3 ząbki czosnku 1 butelka przecieru pomidorowego 2 łyżki smalcu sól pieprz ostra papryka słodka papryka szczypta kwasku cytrynowego Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem(...)papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie
peggiwkuchniSkładniki : wołowina - 1 kg papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 2 łyżki marchewka - 2 szt seler - 0,5 szt pietruszka - 1 szt pomidory - 2 szt czosnek - 1 ząbek ziele angielskie - 3 ziarna liście laurowe - 3 szt ziemniaki - 4 szt tłuszcz papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka papryka słodka - 1,5 łyżki woda
Kuchnia DanusiDoprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu należy je naciąć(...)dołu, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, po czym opłukać zimną wodą. Dzięki temu - skórka odchodzi wręcz sama! Obrane pomidory blendujemy z poćwiartowaną papryką. Całość gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Sos gotowy! Do każdej muszli nakładamy około 1 łyżkę farszu i układamy je w naczyniu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!danie gotowe. Możemy przygotować pikantne krewetki wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać je przez parę minut na patelni. Składniki: opakowanie krewetek 250g pół cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy(...)oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz wszystkie papryki i łyżkę miodu. Wszystko razem mieszamy dodajemy krewetki i odstawiamy do lodówki na godzinę. Do dekoracji możemy użyć : garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, krewetki z marynatą wrzucamy
PaleoLifetego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką(...)patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia
Walijskie Pichceniejajka curry. Wyraziste, aromatyczne i dość ciekawe w smaku, bo ta przyprawa jest ostatnią rzeczą, która mogłaby kojarzyć mi się z jajkami. ;-) Dla przełamania smaku dodałam również surową, czerwoną paprykę, Polecam spróbować. 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy na pół, wyciągamy(...)żółtka, białka odkładamy. 2. Miksujemy paprykę, żółtka, majonez, sól, pieprz i curry. 3. Tak przygotowaną pastę wykładamy na białka. Ozdabiamy czerwoną papryką i posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniSkładniki: 250 mięsa mielonego z indyka 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie light) 1 papryka 1 cebula papryka ostra mielona, sól, pieprz Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można
Moje-pitraszenie200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie(...)kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą
Tradycyjna kuchnia Kasitych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę(...)drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała