papryka - 32566 przepisów (strona:269/2172)

Gulasz drobiowy z warzywami. 274

Składniki (4-6 porcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka  Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę(...)doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną

Moje-pitraszenie
Karkówka duszona w cebuli i keczupie 42106

rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste, a aromat podsmażanej cebuli zadowoli każdego smakosza tego warzywa. Dla mnie mięso idealne :) Składniki: 4 - 5 kotletów z karkówki sól pieprz papryka słodka 6 średnich cebul 100 ml keczupu ( ja daję łagodny keczup Kotlin) oliwa lub olej Wykonanie: Do przygotowania karkówki w cebuli i keczupie potrzebujemy dużej patelni- rondla z pokrywką. Mięso(...)pokrojone na kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny.  Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na oliwie lub oleju. Mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz, aby odpoczęło. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Cebulę solimy do smaku, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia

Smak mojego domu
Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą 273

Idealna do pracy, lekka sałatka z kurczakiem podana z dressingiem bazyliowym. Składniki na sałatkę: rukola pierś z kurczaka + papryka słodka, ząbek czosnku i sól jajko pomidorki koktajlowe kukurydza Składniki na sos: garść liści bazylii 4-5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='rukola pierś(...)kurczaka + papryka słodka, ząbek czosnku i sól jajko pomidorki koktajlowe kukurydza garść liści bazylii 4-5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka nacieramy solą, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Odstawiamy na około godzinę. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Po wystudzeniu kroimy w plastry

Kuchnia Bazylii
Tata, tata jest frittata!!! 119

smaczna, aby się jej oprzeć. Spróbujcie sami. Bierzemy: - 5-6 niezbyt dużych ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego(...)można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko

I tu będę miała takie te
Placek po węgiersku 232

swojemu. Czy jest on węgierski? Nie wiem, ale na pewno jest pyszny, treściwy o głębokim smaku. Polecam! :) Gulasz wołowy: 500 g wołowiny na gulasz 300 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 0,5 l passaty pomidorowej 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki mielonego(...)łyżeczki cukru 2 liście laurowe sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia   Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę. Przesmażamy chwilkę i dodajemy czosnek. Gdy zmiękną dodajemy pieczarki i paprykę. Lekko solimy i smażymy aż warzywa zmiękną

Cooking Monster
Talerz zdrowego kibica. Warzywne przekąski z trzema dipami 323

pogardzi też ciasteczkami cebulowymi bo do piwa czy z kieliszkiem wina pasują świetnie. Talerz warzywnych przekąsek z trzema dipami czas przygotowania: 30 minut składniki:   WARZYWNE PRZEKĄSKI - papryka słodka czerwona papryka słodka żółta  ogórki świeże gruntowe lub węże seler naciowy  marchewki brokuł albo/i kalafior   DIP CZOSNKOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego(...)jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju  szczypta cukru  do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra  Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam podłużne, łykowate włókna. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych

Smaczna Pyza
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 118

500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Muffiny: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 1 szkl. mąki chlebowej 3/4 szkl. mleka 200g śmietany(...)łyżki startego drobno żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki sól i pieprz do smaku Sos kukurydziany: 10 łyżek kukurydzy z puszki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z marynowaną cebulką 182

Smaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy(...)pół. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, sos przygotowujmy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z grillowanymi szparagami, batatami, papryką z groszkiem świeżym i jajkiem w koszulce 134

Kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie szparagów, tym razem w formie grillowanych pędów. Słodkie, grillowane bataty, papryka o delikatnie dymnym posmaku, mój ulubiony świeży groszek, feta i idealnie ugotowane jajko w koszulce. Myślę, że i Wam ten przepis przypadnie do gustu. Lekka a zarazem bardzo pożywna propozycja na pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje(...)główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję w plastry. Papryki kroję w plastry lub paski. Warzywa mieszam

Mango Papaja
Warzywne leczo z naleśnikami 114

proste i szybkie warzywka z patelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki) olej Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka w proszku, vegeta(...)domowej roboty) Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, pomidory kroimy w cząstki. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę lub w pół-plastry. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę, por, paprykę, cukinię, czosnek, pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, vegetą. Dusimy ok.15-25 minut pod przykryciem - do miękkości

Kuchnia smaków
Prosty gulasz wołowy 154

ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np  kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek, liśc laurowy koncentrat pomidorowy (niekonieczny) Jak robimy? Cebulę(...)szklimy na tłuszczu i wrzucamy do garnka Mięso kroimy w kostkę (jesli nie jest pokrojone), opruszamy mąką i smażymy na oleju tak aby zarumieniło się. Wrzucamy do garnka Paprykę kroimy w paski, marchewkę w talarki lub pół talarki i dorzucamy do garnka Podlewamy szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu aż wołowina będzię miękka Gdy mięso będzie już miekkie (godzina

Snejkusiowe Przepisy
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 151

porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki 50 g zmielonych płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około(...)umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C. W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś razem 3 minut po czym dodaj przyprawy i pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj). Na samym

greenscarf
Fasolka szparagowa z papryką marynowana na zimę 166

Smakiem fasolki mam zamiar cieszyć się cały rok, dlatego w tym roku do moich przetworów dołączyła ponownie fasolka szparagowa, której smak podkreślają dodane: żółta papryka, cebula i czosnek. Polecam również wersje fasolki marynowanej bez octu Składniki: ½ kg fasolki szparagowej żółtej 2 cebule 4 żółte papryki 1 główka czosnku Składniki na zalewę: ½ szklanki octu ½ szklanki cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki soli(...)Wykonanie: Fasolkę oczyścić i ugotować na półmiękko i odcedzić. Paprykę i cebulę pokroić w krążki. Fasolkę przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając papryką, cebulą i czosnkiem. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno) 161

się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie! 250g brokuła 2 jajka 1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle) 1 puszka tuńczyka w oleju 1 czerwona cebula (średnia) 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 3 łyżki oliwy/oleju 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku) sól, pieprz Opcjonalnie: 1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów(...)Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku. (Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.) Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.  Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć. W dużej

Di gotuje
MŁODA MARCHEWKA Z PAPRYKĄ DO SŁOIKÓW 157

jesieni ,kiedy to marchewka jest tania i jest jej dużo ,wówczas zapełnicie sobie piwniczkę ,a w zimowy czas będziecie mieli pyszny dodatek obiadowy. 3 kg.młodej marchewki 4 duże papryki 4 duże cebule ZALEWA: **************** 1 szkl.octu 1 szkl.cukru 1 słoiczek keczupu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 3 łyżeczki soli pieprz do smaku ********************************************  Marchewkę oskrobać i umyć, ugotować(...)miękkości, odcedzić i odłożyć.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych.Cebulę obrać i drobno posiekać.Marchew i paprykę pokroić w kostkę.Przełożyć na patelnię dodać olej i lekko zrumienić. Do papryki i cebuli dodać ketchup, wodę, ocet, cukier i sól. Wszystko razem zagotować. Dodać do tego plasterki marchwi i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić i nałożyć do słoików. Zamknięte słoiki pasteryzować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki