SKŁADNIKI / 2 porcje ŁOSOŚ 2 filety z łososia (2x160 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy lub oleju sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku KARMELIZOWANE ŚLIWKI 200 g śliwek świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA(...)papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy połową soku z pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Przed grillowaniem filety osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy szczyptą soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą. ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miseczki posypujemy cukrem, cynamonem i ostrą papryką w proszku. Odstawiamy. KASZĘ JAGLANĄ płuczemy na sitku
cool and mintypomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1 czubata łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego roztartych w moździerzu szczypta cukru OPCJONALNIE: majonez WYKONANIE SALSA BRAVA(...)smażymy często mieszając przez około 4 minuty, aż zrobi się szklista. Dolewamy 3 łyżki wody i odparowujemy. Dorzucamy starty czosnek, roztarty kmin rzymski oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści
cool and mintyPożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 papryka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka pokrojonej w półplasterki małej cukinii 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
cool and mintyProste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie(...)pojedyncze filety z kurczaka (ok. 2 x 200 g) MARYNATA 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce: soli morskiej, słodkiej papryki w proszku, startego na tarce korzenia imbiru po 1/2 łyżeczki: wędzonej słodkiej papryki w proszku, nasion kuminu(kminu rzymskiego) i kolendry roztartych w moździerzu, czarnego pieprzu, przyprawy garam masala
cool and mintyduża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminku ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE Fasolkę płuczemy(...)kiełbaskę. Smażymy często mieszając, na średnim ogniu, przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Pomidory z przyprawami
cool and mintySkładniki: kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek(...)duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy 100 g ryżu parboiled ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, za którymś(...)razem dodajemy również łyżeczkę koncentratu i dokładnie mieszamy - czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenieSłodko pikantny kurczak, kolorowa cebula i czerwona papryka. Te trzy składniki wystarczyły aby skomponować szaszłyczki na grilla. Szaszłyki nie tylko świetnie smakowały ale też całkiem ładnie się prezentowały. składniki: 800 g piersi z kurczaka 6 średnich cebul (3 żółte i 3 czerwone) 1 duża czerwona papryka 10 łyżek słodko-pikantengo sosu chili 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju(...)chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kurczaka, cebulę i paprykę. Gotowe szaszłyczki grillować
Monia miesza i gotujeprzyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki oleju kawałek selera, pokrojony 1 marchew, obrana i pokrojona 2-3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata
Kulinarne Fantazje MarioliKotlety siekane z piersi kurczaka z dodatkiem konserwowego ogórka, papryki i słonecznika to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne również do podania ciepło i zimno, na przyjęcia, urodziny lub podjadania z pieczywem(...)SKŁADNIKI : 1 duża pierś z kurczaka (2 połówki ) 2 jajka 1 duża cebula 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki duża garść ziaren słonecznika sól, pieprz i ostra papryka w proszku do smaku olej do smażenia Mięso z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy drobno
Kulinarne Fantazje Marioligorąco że się rozpływam. Jednak obiad musi być. Jak pogodzić jedno z drugim? Przygotować chłodnik. W ruch poszło więc awokado, Dzięki temu chłodnik jest kremowy i delikatny. Ogórki i papryka chrupią przyjemnie dla kontrastu. Chłodnik z awokado. Składniki na 2 - 3 porcje: 1 dojrzałe awokado 500 ml kefiru 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe 1 łyżka posiekanego koperku(...)łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki pietruszki posiekanej sok z 1/2 cytryny Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Miąższ awokado polewamy sokiem z cytryny i miksujemy z kefirem. Dodajemy posiekane zioła i pokrojone ogórki i paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego
MiksturownikEfektywne lecz bardzo proste w przygotowaniu śniadanie. Jeśli znudziły się klasyczne jajecznice lub omlety to takie jajeczne muffiny są świetną alternatywą ;) Spróbuj koniecznie- Zapraszam! Muffiny jajeczne Składniki: 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki zielonej 1/4 małej papryki żółtej 4 łyżki kukurydzy konserwowej mała garść szcypiorku 4 jajka garść sera żółtego sól, pieprz, curry Przygotowanie: Papryki kroimy w drobną kostkę
Tagebuch po polskuprzygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników. składniki dla 4-6 osób 1200 g dzwonka ze szczupaka 2 niewielkie cebule 2 papryki 200 g zielonego groszku 10-12 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 4-6 łyżki oliwy 1/3 pęczka szczypioru sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki szczupaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy(...)odstawiamy w chłodne miejsce. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy w mundurkach na pół miękko. Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy
Miód i pieprzSkładniki (4-6 porcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę(...)doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną
Moje-pitraszenierozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste, a aromat podsmażanej cebuli zadowoli każdego smakosza tego warzywa. Dla mnie mięso idealne :) Składniki: 4 - 5 kotletów z karkówki sól pieprz papryka słodka 6 średnich cebul 100 ml keczupu ( ja daję łagodny keczup Kotlin) oliwa lub olej Wykonanie: Do przygotowania karkówki w cebuli i keczupie potrzebujemy dużej patelni- rondla z pokrywką. Mięso(...)pokrojone na kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na oliwie lub oleju. Mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz, aby odpoczęło. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Cebulę solimy do smaku, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia
Smak mojego domu