Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z papryką, cebulą i czosnkiem. 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 duża papryka czerwona, 1-2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 ostrej papryczki, sól, pieprz, cukier, masło, 1 żółtko, Cebule pokroić w półplasterki (mniej więcej grubości około 0,5 cm). Czosnek obrać, posiekać. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć pestki, pokroić. Pomidory umyć, pokroić(...)garnku z grubym dnem poddusić cebulę na 2-3 łyżkach masła. Dodać czosnek i paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić do miękkości. Zmiksować. Wlać około 200 - 300 ml wody. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Zagotować. Przetrzeć przez sito. 50 g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkiem, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy. Mieszając zagotować
królestwo garówsycące danie.Szybkie do zrobienia gdy czas ucieka.Dobre też nie tylko na obiad ale też na kolację,młodzież i dzieciaki będa naprawdę zadowolone z domowego fastfoodu. 2 cebule czerwona papryka chilli 2 papryki(czerwona i zielona) 2 łyzki masła 40 dag.mielonego mięsa 1 ząbek czosnku 7 dag.kukurydzy z puszki 500g.pomidorów mały słoiczek ciecierzycy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebule obrać,pokroić w kostkę.Wszystkie(...)papryki umyć,oczyścic z gniazd nasiennych.chilli posiekać,a resztę papryk pokroić w paski.Masło rozpuścić,dodać mięso,cebulę i chilli,podsmażyć.Do miesa wycisnąć czosnek,dodać odcedzona kukurydzę,ciecierzycę,pomidory i papryke,gotować ok.10 min.Doprawić sola i pieprzem,oraz mielona papryka.Farsz wyłożyć na naleśniki.Zawinąc lub uformować kieszonkę.Mozna od razu jeść lub posypać startym żółtym serem i zapiec
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo szybki obiad z tego co mamy w lodówce! Możemy dodać dowolne warzywa i będzie pysznie! 1 cebula 4 kiełbaski śląskie 1/2 czerwonej papryki 8 pieczarek 3 marchewki 1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu 1 szklanka bulionu warzywnego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym(...)oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 mała cukinia 1 świeża czerwona papryka 1 mały brokuł 1 średnia cebula 1 łyżka oleju kilka plastrów sera (u mnie oscypek) 8 jajek 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz ziołowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Sposób przygotowania: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie(...)warzywa. Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia wyłożyć podsmażone warzywa i zalać masą jajeczną. Na wierzch układamy plastry sera. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do niego naczynie
Prosto i Smacznie z AnetąBardzo ciekawy smak, wszyscy się zajadali. Bardzo prosty przepis i co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Nie podaję dokładnie ilości papryki bo to bardzo trudno określić. Z tej zalewy wyszło mi 10 słoiczków pół litrowych. Cukinie umyć i pokroić w słupki, długość dowolna trzeba tylko dostosować do wysokości słoiczków. Papryki umyć i wyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne(...)paski. Na dno słoika włożyć kwiat kopru ogrodowego, cebulkę. Poukładać na przemian paprykę i cukinię. Dodać jeszcze kawałek świeżego korzenia chrzanu ( 3 x 1 cm) Zalewa – do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować, wymieszać i lekko przestudzić. Zalać tak żeby wszystko w słoiczku było przykryte. Zakręcić słoiczki i wstawić do garnka. Wlać wodę
Kuchnia Pokoleńoczekiwania mojej drogiej blogowej wspólniczki, więc robię co w mojej mocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej(...)pieprz natka pietruszki węgierska zacierka tarhonya lub drobne kluski Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na dnie garnka. Garnek odstawić z ognia i dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać mięso pokrojone w 1 - 1.5 cm kostkę, obrany ze skórki i posiekany pomidor, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać bulion do przykrycia składników, pieprz, kminek
zadanie-gotowanieProsta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, studzę. Jajka gotuję na twardo (około 7 minut). Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Rukolę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, umieszczam na talerzach. Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę
Mango PapajaCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu(...)pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy na plastry, a paprykę na cienkie paski. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy
Moniki Smakołykinajbliższy zapowiada się aż 27 stopni C. O tak! Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszna zupa gulaszowa, przypominająca tą słynną gulaszową z Budapesztu. Podstawą zupy są pomidory, papryka i cukinia, ale aby zupa nie była zbyt lekka, to ma wkładkę ;-), wędzony boczek, który nadaje jej nie tylko odpowiedniego aromatu, ale też nadaje zupie treści. Zupa jest idealna dla dorosłych(...)meritum i zerknijcie na listę składników ;-) ZUPA GULASZOWA Z WARZYW SKŁADNIKI: - 3 średnie cukinie - 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów - 1 duża cebula czerwona - 5 ząbków czosnku - 2 duże czerwone papryki - 2 duże marchewki - puszka pomidorów pelati - 1 łyżeczka papryki picante - 300 g wędzonego boczku - 500 ml wody - 7 łyżek oliwy z oliwek - sól ewentualnie: posiekane chili W dużym garnku rozgrzej
SMYKWKUCHNItych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy(...)płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne kawałki Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy papryką mieloną, mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny przed podaniem
Dzieje kuchennej WiewióryLubię eksperymentować, nigdy nie korzystam z gotowych przepisów z książek czy gazet. Dzisiejszy eksperyment ogórkowy już teraz wiem, że jest sukcesem. Do podstawowej zalewy na ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane(...)litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek 1 l wody gorącej, przegotowanej 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy na plasterki. Układamy ciasno w słoiku razem z obranymi i pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku - ilość wedle preferencji. Przygotowujemy zalewę, pamiętając, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli. Do solanki
Moja smaczna kuchniadanie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać(...)wlać tyle wody, żeby mięso było do połowy przykryte. Doprawić do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotować 30 minut, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki papryczki. Papryki powinny być umyte, oczyszczone z nasion i błonek. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli sos będzie z rzadki
Kuchnia Pokoleńskładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię, bakłażana, oraz papryki również kroimy w kostkę. Jeśli mamy młodą(...)cukinie to jej nie obieramy. Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy. Papryki chwilkę dusimy. Dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory, liść laurowy oraz tymianek. Wszystko razem mieszamy dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Na końcu całość doprawiamy. Warzywa powinny być leciutko twardawe. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniasię złożyło, bo dostałam paczuszkę od firmy Fabijańscy , którą z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Szczególnie dla amatorów żywności ekologicznej. U mnie dziś makaron jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską. Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego lub innego 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 papryki 1 mała cebula(...)pętko kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka listków świeżej bazylii 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku szczypta cukru łyżka oliwy lub oleju kokosowego opcjonalnie 1/2 łyżeczki siemienia lnianego Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce
Tradycyjna Kuchniapizzy. Jest! Spód wychodzi nieco grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. składniki pieczone warzywa : 4 czerwone cykorie 1 bakłażan 1 cukinia 2 czerwone podłużne papryki 1 czerwona cebula główka czosnku 2 gałązki(...)pizzę 1/4 porcji uniwersalnego ciasta prawie do wszystkiego do obłożenia: 3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np taki oliwa z oliwek pieczone warzywa pieczona papryka z zalewy - opcjonalnie 125 g mozzarelli porozrywanej na drobne kawałki 1 papryczka jalapeno pokrojona w cienkie plasterki listki bazylii do podania przygotowanie Upiec warzywa. Cykorie przekroić wzdłuż na pół, bakłażan i cukinię
Stare Gary