papryka - 32566 przepisów (strona:258/2172)

Gęsty gulasz wołowy z ryżem 149

Składniki: 500 g indyka na gulasz 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki(...)smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry , obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i g dy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem

Czerwień i błękit
Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem 250

Jesienią uwielbiam ferię barw na talerzu i taka jest właśnie makaronowa sałatka z kurczakiem, brokułem i papryką, sycąca a jednocześnie bardzo smaczna, najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Godny polecenia jest sos który pasuje do różnego rodzaju sałatek. W przepisie użyłam makaronu MALMA  który jest świetny! Składniki: 25 dag makaronu  penne rigate 30 dag fileta z kurczaka(...)chudego boczku wędzonego ½ brokuła 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej Sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%-użyłam Łaciatej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 50 g startego sera owczego pecorino romano lub parmezanu  Jak wykonać ? Makaron i brokuła  gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy

Wanilia i Kardamon
pyszna zupa jesienna na maśle z kaszą jaglaną... 113

Składniki: woda 3,5 litra, kalafior 1 średni, cukinia 1 średnia, papryka kolorowa 2 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna zamrożona 1/2 pęczka, pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 3 sztuki, kasza jaglana błyskawiczna 3/4 szklanki, bio papryka słodka granulowana 2 łyżki, masło 3 łyżki, sól himalajska 1,5-2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek Jeśli przygotowujesz dania(...)kostkę obrane ziemniaki, dodać porcję włoszczyzny (mam młodą włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu i zamrożoną w porcjach), wlać wodę i zagotować gotować na średnim ogniu z 15 minut, dodać pokrojone papryki, cukinię, wsypać kaszę jaglaną, bio paprykę słodką, dodać masło i gotować z 5 minut pomidory z ząbkami czosnku w dzbanku blendera zmiksować dobrze i wlać do zupy, gotować

W Mojej Kuchni Lubię
JESIENNE DANIE JEDNOGARNKOWE 313

oknem szaro, buro i na dodatek pada deszcz. Wiec na poprawę humoru proponuję pyszne kolorowe danie, które powinno trochę poprawić samopoczucie. SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia  1/2 czerwonej papryki  1/2 żółtej papryki  1/2 czerwonej cebuli  1 ząbek czosnku  1 łaska dobrej kiełbasy  6 boczniaków (mogą być pieczarki) 1 pomidor 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki(...)wody Sól,  pieprz czarny, pieprz cytrynowy i pieprz ziołowy  Przygotowanie     Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię zostawiamy ze skórką.     Boczniaki kroimy w paseczki, czosnek drobno siekamy, a pozostałe składniki kroimy większą kostkę.     Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę. Czekamy aż z kiełbasy zacznie wytapiać się

Zdrowo i kolorowo
Pałki z kurczaka - coś jak KFC? 167

fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do KFC mam za daleko Składniki: pałki z kurczaka 1 kg papryka ostra do obsypania palek sól i pieprz do obsypania pałek   Ciasto naleśnikowe: jaja 2 szt mleko z 100 ml sól i papryka czerwona ostra do smaku mąka pszenna(...)bułka tarta( domowej roboty) Wykonie: Do miski wkładamy umyte i osuszone pałki z kurczaka obsypujemy je papryką mieloną ostrą solą i pieprzem. Odstawiamy je na jakieś 30 minut w chłodne miejsce. Pałki z kurczaka obtaczamy w mące następnie w cieście naleśnikowym i w puszystej bułce tartej .Nagrzewamy olej w garnku( nie smażcie we frytkownicy bo nie będą chrupiące). Olej

Różowa kuchnia
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 174

łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej, żółtej papryki; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Pęczek świeżej kolendry; 250 g tajskiego ryżu jaśminowego; Sól. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać(...)umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku (około 2) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na tzw. miazgę). Kawałek imbiru (o długości około 2 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na tzw. miazgę). Kolendrę

Gospodyni Miejska
por z papryką w sałatce 156

sałatka z porem i papryką Błyskawiczna sałatka, która będzie pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Zarówno tych serwowanych na zimno, jak i tych podawanych na gorąco. składniki dla czterech osób 1 średni por 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy

Miód i pieprz
Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki ..... 186

przypadnie ono do gustu. Składniki: 200 g kurek 2 sztuki piersi z kurczaka 2 cytryny makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16 masło ząbki czosnku pomidorki koktajlowe parmezan świeża bazylia papryka pepperoni szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku 250 g mascarpone 2łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili Sposób przygotowania(...)sosu: Mieszamy ze sobą ser mascarpone z sosem słodkim chili, z 1łyżeczką czosnku i kurkumy oraz 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sposób przygotowania kurczaka: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na średnio grube filety. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania, ja przyprawiam swojego na ostro. Ja robię mieszankę z soli, czosnku, papryki słodkiej, gorczycy

Projekty ze smakiem
Boczek faszerowany mięsem mielonym 353

przekrojeniu. Polecam na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki. Składniki: 1,5 kilogram boczku bez skóry 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku olej  Farsz: 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki pektosoli  0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią

Bajeczna Kuchnia
Domowa „chińszczyzna” 141

Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki(...)pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę pokroić w cienkie, podłużne paski. Por pokroić w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodać warzywa

Bullio
Dietetyczna kapusta z kurczakiem 294

dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku ok. 1,5 łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę(...)przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem i pieprzem. Gotować minimum

Bullio
Kasza jaglana z warzywami i serkiem śmietankowym 169

warzywami, dodałam trochę serka śmietankowego i doprawiłam wyrazistymi przyprawami, a teraz co jakiś czas to powtarzam :) Składniki na 2 porcje: 80-100g ugotowanej kaszy jaglanej ½ cukinii 1 czerwona papryka 150g pieczarek 2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak) 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię i paprykę(...)pokroić w kostkę, a pieczarki w talarki.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cukinię i pieczarki. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę (lubię ją lekko al dente, więc daje na koniec).  Następnie dodać serek śmietankowy wraz z kilkoma łyżkami wody oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać ugotowaną kaszę. Ponownie całość wymieszać. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 396

przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego szczypta(...)kolendry, majeranku, kminku sól, pieprz olej 1. Łopatkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami 179

oknem pokazuje swoje najsmutniejsze oblicze. Zimno, deszcz, wiatr, korki na ulicach. Moje danie idealnie pasuje na taką aurę. Jeszcze można przy okazji dogrzać się piekarnikiem... Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 mała cebula 100 g wędzonego boczku 5 pieczarek mały kawałek białej kapusty, posiekanej 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy(...)oraz zmiażdżony czosnek i po kilku minutach smażenia wlać nieco wody. Dusić całość aż kapusta będzie miękka a płyn wyparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła, wymieszać z ugotowaną kaszą. Papryki przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem. Ser pokroić w kostkę, ułożyć na wierzchu farszu i zapiekać aż papryka będzie miękka (w tym celu wbić widelec

Czerwień i błękit
Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami 115

przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie(...)porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się

Food Square

Proponowane wyszukiwania