papryka - 32566 przepisów (strona:265/2172)

Kurczak z rożna 186

się „zwęglił”. Mojego kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie. Składniki: kurczak (około 1,3 kg)   łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz   nitka/sznurek do związania kurczaka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kurczak (około 1,3 kg) łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka

Kuchnia Bazylii
Keczup z cukinii 133

nimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki. Drukuj Keczup z cukinii window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg cukinii 5-6 sztuk cebuli 2 czerwone papryki 400 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1,5 szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu 1 słodkiej papryki 4 liście laurowe 4 ziela(...)goździki od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania ok. 2 łyżki soli Sposób przygotowania Cukinię myjemy i trzemy na tarce Cebulę kroimy w półplasterki Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Do garnka wkładamy cukinię, paprykę i cebulę i zasypujemy solą, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 4-6h lub całą noc. Garnek stawiamy na gazie i dusimy

Mieszam w Garnku
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 106

pieczarek gałązki natki pietruszki gałązki świeżego   koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz   Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki     Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam(...)skórką.   Wykonanie pierwszego farszu : Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulkę i czosnek. Po chwili dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Wrzuciłam paprykę a na koniec   posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu.   Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną   natkę pietruszki

Kuchnia u Krysi
Zapiekanka makaronowa z warzywami 511

rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Idealne danie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym.  Składniki: 250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy   2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 mała cebula 300 gram fasoli szparagowej 150 gram sera żółtego  Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz

Bajeczna Kuchnia
Ogórki kartuskie (w occie) 439

słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny w ziarnkach(...)Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Ogórki dokładnie myjemy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Bakłażan faszerowany 138

danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając(...)czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 200

wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka(...)praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało. Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i  drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą

Kuchcik gotuje
Ogórki po meksykańsku 1333

Jeśli tylko znajdziecie czas i ochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki(...)miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili - 2 łyżeczki carry - 3 łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od Waszych upodobań. Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
LECZO Z CUKINIĄ 292

moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem.     SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion(...)Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku

słodki bratek
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 194

gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy - wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur(...)patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś na średnim ogniu. Na osobnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pokrojone w plasterki grzyby, dopraw solidnie lubczykiem, majerankiem i pieprzem. Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 319

sól, świeżo mielony pieprz Składniki na gulasz: 3 łyżki oleju 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie) 50 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka(...)suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania olej do smażenia placków CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości

My Culinary Art
Zupa rybna z kluskami francuskimi 154

ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych(...)następnie również pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry). Chwilę dusimy i całość przekładamy do gorącego wywaru. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru, a na patelnię po nich wlewamy białe wino oraz dodajemy drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ma być pokrojona, nie starta). Gdy aromaty się uwolnią przelewamy

mojewypiekiinietylko
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 112

lepszego w taki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela(...)angielskie 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kminku majeranek lubczyk ostra wędzona papryka mielona słodka papryka mielona kolorowy pieprz sól woda Wykonanie:        W garnku nastawiamy do zagotowania wodę (około półtora litra, ale tak naprawdę zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać, ja zazwyczaj daję trochę mniej i w razie potrzeby jak zupa jest zbyt gęsta

Quinoa Raz!
Domowa pomidorówka na króliku z dodatkiem soczewicy i quinoy 143

ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 marchew 1 mała łodyga selera naciowego mały kawałek selera około(...)gram 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kminku 2 łyżki masła liść laurowy ziele angielskie majeranek pieprz sól 1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę i dusimy na maśle, gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej

Quinoa Raz!
Steki z tuńczyka z salsą z cukinii 124

Towarzysząca mu salsa -  jest idealnym jego uzupełnieniem! Składniki 2 steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano słodka papryka pieprz sól 50 ml soku z pomarańczy łyżeczka cukru Przygotowanie: Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką(...)minuty z  każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności dodajemy pomidora pokrojonego w kosteczkę, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy do momentu zredukowania się

Taste Therapy