moim letnim jadłospisie. Bigos z cukinii, takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami(...)pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch łyżek słodkiej papryki (można dodać także nieco słodkiej wędzonej) łyżki ostrej papryki łyżeczki pieprzu łyżki suszonej bazylii lub oregano (jeśli macie świeże, to oczywiście jeszcze lepiej) soli do smaku oliwy do smażenia Cukinię kroję wzdłuż, w około
PichceniomaniaDziś świetna przekąska na upalne lato,do kufelka zimnego piwa.Lekko pikantna ,pachnąca wędzoną słodką papryką,podana z lekkim jogurtem z przyprawami. 1 młoda cukinia oliwa z oliwek 1/4 l.jogurtu greckiego pieprz młotkowany sól morska słodka papryka wędzona ***************************************************** Cukinię myjemy,osuszamy,obcinamy końcówki i kroimy na plastry o gr.0.5cm. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy plastry cukinię z obu stron(...)złoty kolor.Osączamy na bibule.Posypujemy młotkowanym pieprzem,solą marską i papryką słodką wędzoną.Podajemy z pysznym jogurtem greckim z dodatkiem czosnku , pieprzu , soli morskiej i papryki słodkiej Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinią po prostu zawalona :D. Z dużej części zrobiłam po raz pierwszy ketchup. Jestem nim zachwycona, bo smakuje wyśmienicie. Pierwszy raz także marynowałam ją. Wypróbowałam przepis na cukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć na grzanki. Stanowi też świetny dodatek do obiadu. Jeśli ktoś lubi cukinię, to można ją zamknąć w słoikach w takiej wersji(...)zrobiłam z połowy porcji. Przepis wzięłam z książeczki "Domowa spiżarnia". Polecam! CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ. Składniki na 10 słoików (400 ml): 2000 g cukinii (najlepiej młodej i małej cukinii) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki soli Zalewa: 1000 ml wody 150 ml octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 5 łyżek cukru
Zakątek rozkoszy kulinarnychjedno z włoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i ostu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów, kaparów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, aromatycznych przypraw(...)przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie - 4 szt., liście laurowe - 3 szt. lubczyk papryka ostra 2 łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami
Zasmakuj KuchniSolimy i pieprzymy do smaku. Na talerze wykładamy mięso, ziemniaki, sos i surówkę z cukinii. Smacznego :) Surówka z cukinii Składniki: -mała jędrna cukinia ( ok. 12 cm) - czerwona, podłużna papryka -sos sałatkowy grecki Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy brzegi. W głębokim garnku przygotowujemy zimną wodę z lodem. Jest potrzebna do zahartowania cukinii co zapobiega puszczaniu soku, a zarazem cukinia pozostaje(...)Najlepiej jest zacząć z samego brzegu wtedy wychodzą cienkie jak makaronik. Można również zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do lodowatej wody. W tym czasie kroimy wzdłuż paprykę, również na cieniutkie, długie paseczki. Jeżeli cukinie starliśmy na tarce to paprykę również kroimy drobniutko. Przygotowujemy sos grecki jak w przepisie na opakowaniu, dodając szczyptę cukru. Odcedzamy cukinie, dodajemy paprykę
Kulinarne przemysleniadzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie(...)łyżeczki pieprzu sól Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w paseczki i wysypać na mięso. Cebulę pokroić w kostkę. Mleczko kokosowe połączyć z cebulą i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze
kuchnia doskisię „zwęglił”. Mojego kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie. Składniki: kurczak (około 1,3 kg) łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kurczak (około 1,3 kg) łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka
Kuchnia Bazyliinimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki. Drukuj Keczup z cukinii window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg cukinii 5-6 sztuk cebuli 2 czerwone papryki 400 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1,5 szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu 1 słodkiej papryki 4 liście laurowe 4 ziela(...)goździki od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania ok. 2 łyżki soli Sposób przygotowania Cukinię myjemy i trzemy na tarce Cebulę kroimy w półplasterki Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Do garnka wkładamy cukinię, paprykę i cebulę i zasypujemy solą, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 4-6h lub całą noc. Garnek stawiamy na gazie i dusimy
Mieszam w Garnkupieczarek gałązki natki pietruszki gałązki świeżego koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam(...)skórką. Wykonanie pierwszego farszu : Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulkę i czosnek. Po chwili dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wrzuciłam paprykę a na koniec posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną natkę pietruszki
Kuchnia u Krysirodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Idealne danie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Składniki: 250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 mała cebula 300 gram fasoli szparagowej 150 gram sera żółtego Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz
Bajeczna Kuchniasłoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny w ziarnkach(...)Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Ogórki dokładnie myjemy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy
Marder&Marder Manufacturedanie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając(...)czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Bakłażana przeciąć wzdłuż i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około
O kuchni z uczuciemwolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka(...)praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało. Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą
Kuchcik gotujeJeśli tylko znajdziecie czas i ochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki(...)miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili - 2 łyżeczki carry - 3 łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od Waszych upodobań. Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkamoim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion(...)Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku
słodki bratek