danie gotowe. Możemy przygotować pikantne krewetki wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać je przez parę minut na patelni. Składniki: opakowanie krewetek 250g pół cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy(...)oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz wszystkie papryki i łyżkę miodu. Wszystko razem mieszamy dodajemy krewetki i odstawiamy do lodówki na godzinę. Do dekoracji możemy użyć : garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, krewetki z marynatą wrzucamy
PaleoLifetego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką(...)patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia
Walijskie Pichceniejajka curry. Wyraziste, aromatyczne i dość ciekawe w smaku, bo ta przyprawa jest ostatnią rzeczą, która mogłaby kojarzyć mi się z jajkami. ;-) Dla przełamania smaku dodałam również surową, czerwoną paprykę, Polecam spróbować. 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy na pół, wyciągamy(...)żółtka, białka odkładamy. 2. Miksujemy paprykę, żółtka, majonez, sól, pieprz i curry. 3. Tak przygotowaną pastę wykładamy na białka. Ozdabiamy czerwoną papryką i posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniSkładniki: 250 mięsa mielonego z indyka 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie light) 1 papryka 1 cebula papryka ostra mielona, sól, pieprz Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można
Moje-pitraszenie200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie(...)kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą
Tradycyjna kuchnia Kasitych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę(...)drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek 1 czerwona słodka duża papryka puszka kukurydzy konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek(...)opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z serem i szynką. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Czosnek połączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyboczku surowego bez skóry ( długi, cienki, niezbyt tłusty płat ) Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielongo - 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka kminku mielonego - 2 litry wody Do natarcia - 2 łyżki papryki czerwonej mielonej - 2 łyżki czosnku(...)osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Zawijam ściśle wnętrzem do środka, przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na kształt zgrabnej rolady. Roladę nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę 1,5 - 2 godziny z termoobiegiem. Kiedy boczek jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz
Kuchnia z widokiem na ogródcarne 2 ząbki czosnku 1 duża cebula czerwona lub dwie małe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego (można zmielić w młynku do kawy) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru(...)czosnek (ważne by wylądowały na oleju). Smażymy minutę i dodajemy kolejną kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego, oregano i kminek. Smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy ostrą papryczkę lub chili oraz słodką paprykę. Smażymy, co jakiś czas mieszając przez ok. 2-3 minut. Dodajemy pokrojone warzywa – marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i paprykę i znowu smażymy przez ok. 10 minut co jakiś czas mieszając
Fill The Bowlostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny. 6 plastrów schabu 3 cebule 7 łyżek cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 100ml sosu sojowego odrobina pieprzu 2 łyżeczki ostrej musztardy 200ml łagodnego keczupu 1. Plastry schabu dość cienko rozbijamy(...)czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Studzimy. 3. W misce umieszczamy schab, cebulę
Szefowa kuchniwędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam i chwilę studzę. 2. Groszek z marchewką oraz(...)paprykę odsączam z zalewy. Paprykę kroję w kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę marynowaną , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . To doskonały dodatek do sałatek
Tradycyjna kuchnia Kasikupiłam. Bulion już był nastawiony, więc uznałam, że z makaronem będzie najszybciej. Ale do głowy przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze(...)mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. makaronu małe muszelki 5 łyżek płatków owsianych 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku
Kolorowy PrzepisownikProsty, tani i bardzo smaczny przepis na pieczeń z papryką. Idealna do obiadu lub na zimno do kanapek, polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 czerstwa bułka sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę, paprykę, bułkę odciśniętą oraz
magiczna kuchnia Kasizawsze jest najwięcej smaku. Nie ma co udziwniać na siłę. Składniki: 1 kg fileta z morszczuka mały koncentrat pomidorowy (90 g) 2 marchewki jedna duża cebula łyżeczka wędzonej papryki jedna wędzona makrela sól, pieprz kolorowy, cukier 300 g ryżu jaśminowego 2-3 papryczki chilli lub czerwona papryka słodka (opcjonalnie). Przygotowanie: Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Przyprawić solą i pieprzem(...)się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu używamy koncentratu pomidorowego, łyżeczki lub dwóch cukru, soli i pieprzu kolorowego. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, czy taki smak
Karczma Honoriettybrązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sos pomidorowy: 400 ml passaty pomidorowej 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano pieprz(...)cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki
Fabryka pomysłów