przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku, 1 długiego ogórka, 1 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru(...)pozostawiłem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne
Wyprawy kulinarnepiersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki bulionu szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki
Mango PapajaPolsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany Ramiro) 1 mały brokuł(...)podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem smażyć. W niewielkim garnku
Trzeci talerzSkładniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę(...)szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu
Gotowanie moimi oczamiidealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem. Składniki 300 g filetów drobiowych 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 jajko mąka ziemniaczana (do zagęszczenia) 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, troszkę większą od cebuli i papryki. Do miski wrzucamy mięso, cebulę i paprykę. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, jajko, musztardę, majonez, przyprawy, składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Masa ma być gęsta. Na rozgrzany olej wrzucamy (łyżką) przygotowaną masę (mają wyjść takie
R'n'G Kitchenprzepis wpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego tymianku(...)sól i pieprz łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut skórą do góry. Studzę i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka
Mango PapajaTrochę przez nas zapomniana, na szczęście ostatnio miała swój wielki powrót. Sałatka z kurczaka z ryżem, brzoskwinią, ananasem, papryką i kukurydzą, z dużą ilością natki pietruszki, na nowo zauroczyła nas swym smakiem. Aż się sama dziwię, jak to się stało, że na jakiś czas zniknęła z naszego stołu... Chyba mieliśmy jej chwilowy przesyt, tak to już bywa, że co jakiś(...)1000g) - 2 paczki ugotowanego ryżu, u mnie basmati (200g suchego) - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka ananasów - 1 duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze - 1/2 strąka papryki żółtej - 1/2 strąka papryki czerwonej - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - kilka łyżek dobrego majonezu - kilka łyżek syropu z owoców (brzoskwiń i ananasów) - ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie
Smaczne Zdrowebrokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi kurczaka lub 1 duży słodka mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około(...)smaż przez kolejne kilka minut do miękkości cukinii. Teraz przełóż cukinię z cebulą na osobny talerz, a na patelnię po ich smażeniu wrzuć pokrojonego w większą kostkę kurczaka doprawionego papryką słodką, cayenne lub papryką ostrą, solą i pieprzem i usmaż go do miękkości przez kilka minut. Jeśli będzie za mało oleju na patelni dolej jeszcze ze 2 łyżki. Do usmażonego
Słodko-Słony Świat Ilonymojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku. Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki) 1 puszka tuńczyka w sosie(...)własnym 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie 2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej 2 jajka (ugotowane na twardo) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki curry Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej
Kuchcik gotujetureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów. Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku . Składniki na 1 średni omlet: 3 jaja 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pomidor 1/2 długiego ogórka sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra - do smaku 1 łyżka oliwy Poniżej fotorelacja z przygotowywania krok po kroku: Cebulę obrać i pokroić(...)talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć na to cebulę. Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby papryka zmiękła. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako kolejną warstwę. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry
Grunt to przepis!danie z cyklu... ile ugotujesz, to i tak będzie za mało. Miało wystarczyć na kolejny obiad. Wołowina z mango jest po prostu obłędna. Składniki: 300g wołowiny 1 szalotka 1 papryka czerwona + kilka pasków do dekoracji 1 papryka żółta 1/2 mango 2 łyżki masła 2 łyżki garam masala pieprz czarny 200ml przecieru mango od Symbio 100g czarnej soczewicy od Symbio(...)Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy, paprykę pociętą w paski oraz mango pocięte w kostkę. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy przecier z mango. Doprawiamy do smaku pieprzem
Gotowanie i blogowaniepajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek(...)posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się
psgotujemyprzekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę(...)wodę. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie zakryć i piec
Kraina Miodem PłynącaZapraszam do gajów oliwnych i nad morskie przystanie. Zapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki 4 duże czerwone papryki 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro woda 5 suszonych daktyli Symbio 1 duża czerwona cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego(...)jaglanej sól morska lub himalajska do smaku świeża bazylia garść orzechów pecan Symbio garść migdałów Symbio olej kokosowy virgin Symbio Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i poukładaj na papierze do pieczenia. Upiecz do tzw. Lekko czarnej skórki, będzie już sama odchodziła od papryki. Następnie wyjmij i włóż
Z Kuchni Do KuchniSkładniki 600 g wątróbek indyczych 2 średnie cebule 1,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka mąki pszennej 1 puszka ananasa 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki majeranku szczypta papryki ostrej sól pieprz natka pietruszki Wątróbki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Do miski włożyć pokrojoną wątróbkę i cebulę. Całość(...)masło i usmażyć wątróbki z każdej strony na rumiano. Na koniec smażenia oprószyć solą , pieprzem i majerankiem. Wymieszać i przełożyć do ciepłego naczynia. W miseczce mieszamy mąkę pszenną z papryką słodką, papryką ostrą i solą. Mieszamy wraz z cebulą wyciągniętą z mleka. Na tej samej patelni dokładamy łyżkę masła i smażymy cebulę na rumiany kolor, stale mieszamy. Do usmażonej
O kuchni z uczuciem