serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka listków(...)kroję nożem lub szatkownicą) – jeżeli cukinia ma duże nasiona to je usuwam. Cebule kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczona paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm. Tak przygotowane składniki podsmażę na patelni : na patelnię z rozgrzanym olejem daję cebulę
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone udka z pieczonymi ziemniakami, są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 3 udka około 5 łyżek oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka tymianku duża szczypta pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne sól 1 kg małych ziemniaków około 3 łyżek oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)pieczonymi ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=iXqE4SRlMDE Przygotowanie: Najpierw przygotuję udka. Umyte i osuszone udka dzielę na mniejsze kawałki (odcinam pałkę od udka) Do miseczki daję olej dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, czosnek, tymianek,pieprz, pieprz cayenne) i doprawiam solą (w moim przypadku jedną szczyptą), całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Teraz do miski przekładam podzielone udka i nacieram dokładnie marynatą
Uwaga Babcia Gotujepotrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 cebule (około 150 g) 100 ml wody 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól(...)drobniutką kostkę i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili kroję drobniutko i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Umytą cukinię i bakłażana kroję w kostkę. Końcowe przygotowanie gulaszu: Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam mięso przez około 5 minut tak żeby zbielało . Następnie mięso przekładam
Uwaga Babcia Gotujepodania podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias 300 g ogórków konserwowych 200 g papryki marynowanej 200 g cebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku(...)łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku https://www.youtube.com/watch?v=aeXGtWxcT0k Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone. Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny w tym czasie wymieniam wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy
Uwaga Babcia GotujeŚwiętami i wtedy też najczęściej goszczą na stole. 500g filetów śledziowych 5 ogórków kiszonych 1 duża cebula czerwona 6 łyżek keczupu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz 1. Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy w kwadraty. 2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem ze śledziami(...)Intensywnie mieszamy ze sobą keczup, musztardę, olej, paprykę słodką, paprykę ostra i pieprz. Wlewamy do śledzi, ogórków i cebuli. 4. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchniprzygotowania dania użyłam aromatycznych przypraw od Skworcu . Składniki: Gulasz: 0,5 kilograma mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej 0,5 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy węgierskiej od Skworcu 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej od Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę oleju, sól, ostrą paprykę wędzoną i kmin rzymski, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy
Bajeczna Kuchniamielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany dałam 18% 1 łyżeczka majeranku 4 cienkie plasterki sera żółtego ostra papryka słodka papryka sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i chwilę smażyć. Do podsmażonej cebulki(...)dodać mięso mielone i smażyć aż ściemnieje. Na koniec doprawić solą, pieprzem słodką papryką, ostrą papryką i majerankiem. Gotowe mięso wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z puszką pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę tak, aby sos przykrył makaron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu zapiekanki na gorącą ułożyć paski sera
O kuchni z uczuciemPrzepis na tą paprykę mam od teściowej. Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła pyszna i chrupiąca. Jest idealna na zimę :) Składniki: 2 kg papryki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 7 szklanek wody 1 szklanka cukru 10 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego 20 goździków 2 łyżki soli 1 opakowanie gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę umyć, usunąć gniazda(...)pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w plastry i powkładać na dno słoików. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie goździki wyciągnąć. Kawałki papryki powkładać do słoików, zalać zalewą (do słoików wrzucić także liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę), zakręcić i pasteryzować 15 min. na małym ogniu (15 min od zagotowania wody w garnku
Na Ciasteczkowych Papierachnajczęściej gościć w naszej kuchni. Szczególnie teraz w te szare, pochmurne dni. składniki dla czterech osób 1/2 szklanki kaszy orkiszowej 250 g piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 papryka czerwona 7-8 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju(...)mieszając kaszę. W tym czasie myjemy mięso i warzywa. Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy). Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc
Miód i pieprzKurczak w świątecznym wydaniu, pachnący pomarańczą i czosnkiem to moja propozycja na świąteczny obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się(...)odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza . To ona nadaje temu daniu odświętny, zimowy charakter. Do tego czosnek, ostra papryka i prawdziwe masło. Musicie tego spróbować! Składniki: Kurczak zagrodowy (ok. 2 kg) 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki
Kulinarne Inspiracjekrucha. Doskonała wędlina na kanapki. Składniki: 1,5 kilograma szynki 0,5 szklanki soli 0,5 szklanki cukru 3 łyżeczki soli peklowej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku Do gotowania: 2 litry wody 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku(...)mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy papryką słodką i ostrą, pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym
Bajeczna Kuchniapyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 1 jajko - do posmarowania bułeczek czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić
Grunt to przepis!szybko? :) Składniki: 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg) 2-3 duże marchewki 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta papryki ostrej szczypta kardamonu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: prażone pestki dyni do dekoracji Sposób przygotowania(...)drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami. Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy
Kolorowy Przepisownikdanie zaskoczy Was bardzo miło. Jest aromatyczne i pyszne. Zielona kasza jaglana pobudzi Was do życia. Przepis jest wyborny, upieczona papryka przywołuje na myśl sycylijskie słońce. Koniecznie wypróbujcie przepisu! Na zdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna(...)oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki. Pokrój w kosteczkę, dodaj
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 papryki 3/4 słoiczka konserwowych pieczarek 100 g ryżu 1/2 pęczka zielonej cebulki starty ser papryka ostra mielona zioła prowansalskie Paprykę myjemy odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy
Moje-pitraszenie