papryka - 32566 przepisów (strona:284/2172)

Zapiekanka ala meksikana 154

sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.   Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Masa ziemniaczana: 5 ziemniaków 50g startego(...)gładką masę. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz

Smakołyki Asi
Sałatka z kurczakiem i brokułem 310

dzień. Dodatek ząbku czosnku sprawia, że ma wyrazisty, ostry smak. Polecam :) Sałatkę podałam na półmisku od Porcelany Bogucice "Julia Gold". duży filet z kurczaka brokuł 1/2 czerwonej papryki 2 torebki ryżu puszka kukurydzy ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka  2 łyżki oleju 2-3 łyżki majonezu Filet umyć, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką(...)Usmażyć na oleju, ostudzić. Różyczki brokuła ugotować na półtwardo, następnie pokroić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki

Smakołyki Asi
Papryczki ala Dynia na Halloween 117

szuka inspiracji na danie, przekąski i napoje na ten dzień. Co powiecie na taką mini "dynię" na jutrzejszy obiad lub kolację? Dzieci na pewno będą zadowolone :) 2-3 żółte papryki Farsz: 30 dag mięsa mielonego 1 jajko 1/2 bułki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól, pieprz papryka słodka majeranek Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do miski przełożyć wszystkie(...)składniki na farsz i wymieszać, doprawić do smaku. Papryki umyć i osuszyć. Ostrym nożykiem wyciąć ogonek i wydrążyć ze środka gniazda nasienne i błonki. Wyciąć oczy, nos i usta. Papryki napełnić farszem i zamknąć od góry czapeczką z ogonkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok pół godziny w 180 stopniach

Smakołyki Asi
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 127

doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish(...)bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli

Martyna Cooks
Zupa gulaszowa 136

własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup. Składniki: 200 g mielonej wołowiny 2 niewielkie marchewki 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża czerwona papryka 1 mała papryczka chili 3 ziemniaki 1 średnia cebula (biała lub czerwona) 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka mielonego kminku posiekana natka pietruszki(...)minut). Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa

Czerwień i błękit
Tureckie pizzerki z mięsem. 286

zamówiło z pizzerii. Składniki na ciasto; 40 dag mąki  pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony kumin i kolendra sól i pieprz ostra papryka do smaku ( można pominąć) 2- 3 łyżki oleju Dodatkowo(...)odkładamy do wyrośnięcia na około pół godz. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bigos z cukinii 154

aromatyczne i pyszne danie.  Podawać możemy z ziemniaczkami czy też klasycznie z pieczywem wg uznania.  Bigos z cukinii SKŁADNIKI : 1 duża cukinia lub 2 średnie 2 papryki czerwone 3 pomidory  1 duża marchewka 1 biała cebula 1 pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 łyżeczka(...)kiełbasy podwawelskiej PRZYGOTOWANIE : Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.  W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy i całość kroimy w paseczki – dodajemy do cebuli i podsmażamy 5 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i podduszamy. Cukinie myjemy, oczyszczamy z nasion

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab w sosie paprykowym 198

Składniki: 6 plastrów schabu, 1 cebula, 2 czerwone świeże papryki, 1-2 garście posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cząber, czerwona słodka papryka, musztarda, mąka pszenna, olej, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki tartego chrzanu. Przygotowanie: Ze schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron. Z jednej strony posmarować musztardą i obtoczyć w mące. Smażyć do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu(...)stron. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Mięso zalać 800ml wody, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu dodać czerwoną słodką paprykę, małą ilość cząbru, sól i pieprz oraz dwie łyżeczki tartego chrzanu. Przykryć i dalej dusić. Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na maśle, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również pokrojoną w paseczki paprykę. Dusić do momentu aż mięso będzie

W kuchni u Moniki
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 336

drobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz 2 jajka bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu oraz olej do smażenia(...)kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża

Czerwień i błękit
papryka na słodko-kwaśno pasteryzowana w piekarniku... 199

Składniki: papryka 4 kg, ząbki czosnku 2 główki, gorczyca 8 łyżeczek, liść laurowy 8 sztuk, ziele angielskie 24 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek,4 cebule, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1,5 szklanki, cukier 4 łyżki paprykę oczyścić z pestek i pokroić na wieksze kawałki, opłukać użyłam 2 litrowe i 6 pół litrowych słoików: do wyparzonych słoików włożyć ząbki(...)czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlac do słoików, mocno zakręcić piekarnik nagrzac na 130 C, wstawić słoiki i pasteryzować 25 minut, zostawić do wystudzenia w piekarniku nie dodwałam soli słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce, po około

W Mojej Kuchni Lubię
Dynia w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową 148

Cześć ! Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (4 porcje): 700 g dyni * 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju(...)roślinnego do smażenia) 1 puszka zielonej soczewicy 1 średnia cebula kawałek imbiru wielkości kciuka 2 – 3 ząbki czosnku 1 zielona papryka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, chili, mielona kolendra, kurkuma, cynamon 1 szklanka czarnej komosy ryżowej (można zastąpić ryżem) * waga po pozbyciu

Moja pasja smaku
Marynowane patisony 108

Uwielbiam tak zamarynowane patisony, szczególnie te małe i z dodatkiem papryki. Stanowią doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 2 kilogramy małych patisonów 1 papryka czerwona 1 cebula Ząbki czosnku koper- baldachim Gorczyca Listek laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Patisony myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki(...)Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, kroimy w krążki. Do każdego słoika wkładamy koper, 2 ząbki czosnku, kilka krążków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe. Układamy patisony, wkładamy kawałki papryki. Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z patisonami. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Bigos z kabaczka 182

Pyszny i aromatyczny bigos z kabaczka, jest szybki i prosty do przyrządzenia. Uwielbiam go ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 duży kabaczek 2 małe cebule  1 papryka czerwona 2 laski kiełbasy 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, dodaj drobno posiekaną cebulę ,przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy.Kabaczka obiera ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do przesmażonej kiełbasy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę kroimy w kostkę, dodajemy do kabaczka.Dusimy pod przykryciem do miękkości, gdy kabaczek zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusimy

Bajeczna Kuchnia
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 218

Rozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy  jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii(...)mascarpone 300 ml  przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę

Wanilia i Kardamon
Kurczak z curry 151

Potrawa bardzo szybka i prosta - wystarczy wszystko pokroić i udusić. Smakuje wyśmienicie za sprawą swojej pikanterii. Porcja przygotowana prze zemnie jest przeznaczona na 4 osoby. Składniki: 4 żółte papryki - pokrojone w kostkę 3 duże cebule - pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę 2 szklanki ryżu pierś z kurczaka- pokrojona w kostkę natka pietruszki sól pieprz odrobina ziół prowansalskich(...)stołowe łyżki curry + 1 łyżka wsypana do gotującego się ryżu odrobina ostrej papryki w proszku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić przez dłuższy czas na minimalnej ilości oleju (można podlewać później wodą). Pod koniec duszenia dodać zmielony czosnek. Na osobnej patelni usmażyć piersi z kurczaka pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie curry oraz

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania