Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka konserwowa domowej roboty 1/2 papryki czerwonej surowej 2 pomidory papryka ostra mielona, oregano, pieprz, szczypta soli 1/2 szklanka wody 1 mała cebula Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu lub odrobinie oliwy. Warzywa kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do garnka, przyprawiamy według uznania przyprawami(...)Jeśli lubimy ostrzejsze wsypujemy więcej papryki ostrej i pieprzu, oregano wsypałam około 1 łyżeczki. Wszystko podlewamy wodą, gotujemy. Kiedy już warzywa będą miększe dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z ryżem lub zjeść samo. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 5 jajek 100 g kaszy jęczmiennej 1 papryka czerwona 1 cebula 6 kostek fileta z mintaja papryka ostra mielona, oregano, szczypta soli, czosnek granulowany Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano(...)rybę wykładamy paprykę i cebulę. Jajka wbijamy do plastikowej miski wsypujemy wszystkie przyprawy (tak aby było dobrze doprawione) i miksujemy, przelewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieketchupem np dla dzieci polecam gorąco u mnie zniknęły ze stołu pierwsze i smakowały wszystkim SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki olej do smażenia Na ciasto: jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 szkl.mąki + mąka do obtoczenia 1/3 szkl
Swojskie jedzonkopewnością miło wszystkich zaskoczy swoim wybornym smakiem. składniki dla czterech osób 1 spora gałka mozzarelli 100 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak) 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej) 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżki oliwy sól, pieprz sposób przygotowania Gałkę mozzarelli kroimy(...)centymetrową kostkę, kawałki sera wkładamy do niewielkiej miski, posypujemy je szczyptą papryki, pieprzem. Do mozzarelli dolewamy oliwę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy ją do sporej misy, do mięsa dokładamy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w paski paprykę i pomidory pokrojone w plastry
Miód i pieprzróżne, bo jak wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :). Składniki: - 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu - 3-4 ogórki kiszone - 1 puszka groszku - 1 świeża czerwona papryka - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego - 10 pieczarek - 1 łyżeczka ostrej papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania. Po koniec dodajemy odcedzony groszek z puszki, jest delikatny więc krótko gotujemy aby się nie rozpadł
Apetyczna babeczkaGulasz wieprzowy z brązowym ryżem i warzywami. Składniki: mięso gulaszowe ok. 500 g brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili, Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną(...)patelnię. Mieszamy, żeby zarumieniło się z każdej strony. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, krócej niż zalecane. Obieramy cukinię i kroimy w duża kostkę. Do gotowego mięsa dodajemy papryki, kukurydzę i ryż. Mieszamy. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy cukinię i przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Dokładnie mieszamy. Gdy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Smacznego
Tagebuch po polskuwypalające zdolności. Kuchnią meksykańską określana jest kuchnia Meksyku i okolic, połączenie tradycji tutejszych Indian i napływowych Hiszpańskich kolonizatorów. Opiera się głównie na kukurydzy i około 20 różnych odmian fasoli, paprykach i oczywiście chilli. Spróbowałem połączyć te najbardziej rozpoznawalne cechy kuchni meksykańskiej w zupie, którą możemy przyrządzić sobie samemu w domu z tego co możemy kupić w każdym większym sklepie(...)użyć warzywnego bulionu, zamiast drobiowego i również mogą cieszyć się wybornym smakiem Meksykańskiej Zupy ala Rumcajsew. Składniki: po 1 puszce: kukurydzy, czerwonej fasoli, krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce oregano, bazylii i chilli 2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego kilka
Gotuj z Rumcajsemproste, szybkie, lekko pikantne, czyli tak jak Rumcajs i Haneczka lubią najbardziej. Składniki (dwie solidne porcje): 250g filetów z piersi kurczaka około 200ml jogurtu naturalnego średnia cebula średnia papryka 3 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka Tikka Masala (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, tak samo, w kostkę kroimy cebulę i paprykę. Jogurt(...)pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca. Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkami Khobz
Gotuj z Rumcajsemwieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się(...)zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat. (*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól
Gotuj z Rumcajsembrakuje Wam weny to koniecznie spróbujcie obsmażonych razem z wędzonym boczkiem i cebulką, cienkich plasterków polędwiczek wieprzowych, duszonych w nieprzyzwoicie pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki oraz soku z cytryny. Zachwycicie się jego niebanalnym smakiem z mocno wyczuwalną, kwaśną nutą. A do tego przygotujecie cały obiad w mniej więcej 30 minut. Świetnie, prawda? :) Polędwiczki najlepiej smakują podane(...)posiekaną natką pietruszki (bądź kolendrą). Składniki (na 4 porcje): 2 polędwiczki wieprzowe 160 g wędzonego boczku 1 średniej wielkości cebula 250 ml śmietany 30% 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 cytryna ok. 100 g płatków migdałowych sól pieprz natka lub kolendra (do posypania) ryż (ok. 60 g suchego ryżu na porcję) Wykonanie: W garnku zagotowujemy osoloną
MyCookBook.plpomidorowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 100 ml. koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 4 goździki 50 ml. wina czerwonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona Sól,pieprz Ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną kostkę. Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do momentu(...)przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty, wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy sos przecieramy przez sitko. Sosu możemy użyć jako marynaty do mięsa
Bajeczna Kuchniaczytamy...co to, z czym można łączyć itp. Świetna zabawa, a i wiedzy zawsze coś wpadnie ;) Składniki 200 g Tarhonya 400 g wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżka mielonej papryki wędzonej 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wołowe kroimy(...)kostkę i razem z cebulą podsmażamy na smalcu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze 1 minutę, oprószamy mąką, chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy wędzoną paprykę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do sosu, dusimy razem 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tarhonyę podsmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy
R'n'G Kitchensycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym. Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Masa ziemniaczana: 5 ziemniaków 50g startego(...)gładką masę. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz
Smakołyki Asidzień. Dodatek ząbku czosnku sprawia, że ma wyrazisty, ostry smak. Polecam :) Sałatkę podałam na półmisku od Porcelany Bogucice "Julia Gold". duży filet z kurczaka brokuł 1/2 czerwonej papryki 2 torebki ryżu puszka kukurydzy ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka 2 łyżki oleju 2-3 łyżki majonezu Filet umyć, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką(...)Usmażyć na oleju, ostudzić. Różyczki brokuła ugotować na półtwardo, następnie pokroić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asiszuka inspiracji na danie, przekąski i napoje na ten dzień. Co powiecie na taką mini "dynię" na jutrzejszy obiad lub kolację? Dzieci na pewno będą zadowolone :) 2-3 żółte papryki Farsz: 30 dag mięsa mielonego 1 jajko 1/2 bułki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól, pieprz papryka słodka majeranek Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do miski przełożyć wszystkie(...)składniki na farsz i wymieszać, doprawić do smaku. Papryki umyć i osuszyć. Ostrym nożykiem wyciąć ogonek i wydrążyć ze środka gniazda nasienne i błonki. Wyciąć oczy, nos i usta. Papryki napełnić farszem i zamknąć od góry czapeczką z ogonkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok pół godziny w 180 stopniach
Smakołyki Asi