danie nabiera lekkości i delikatności. Polecam dla osób dbających o swoją figurę. Dietetyczny Gulasz z Kurczaka Składniki: 2 Filety z Kurczaka bez skóry 2 Papryki Zielone 2 Papryki Białe 2 Papryki Czerwone 2 Pomidory 2 Cebule Łyżka wegety 2 Szklanki wody 2 Kostki drobiowe " bulion" Sól , Pieprz, Łyżka Oleju Sposób Przygotowania: Pierś(...)kurczaka umyć , pokroić w kostkę. Filet przyprawić vegetą . Na rozgrzaną patelnię , wlać olej a następnie wrzucić filet . Smażyć do chrupkości. Papryki , cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Wodę wlać do garnka. Na wrzącą wodę wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. do garnka wrzucić usmażony filet , po 10 minutach wrzucić warzywa. Przykryć garnek i gotować
Gotowanie Patkimnie ostatnio naszło na faszerowane papryki, a że uwielbiam kaszę jaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :) Składniki: 2 czerwone papryki, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/5 sera feta, 1 brzoskwinia, 4 plasterki żółtego sera, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia . Przygotowanie: Papryki myjemy(...)gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć
Kulinarne Inspiracjeśrednie kabaczki, obrane i pokrojone w dużą kostkę 4 duże cebule, posiekane w piórka 500 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego 5 ząbków czosnku, posiekane w cienkie plasterki 8 papryk, oczyszczonych i pokrojonych w dużą kostkę łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka ostrej czerwonej papryki łyżeczka chili 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku(...)patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukinię. Gotujemy ok 20 min, do miękkości kabaczka i zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i czosnek. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami. Leczo przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15min. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu
Atlas Smakówdzięki czemu zapobiegają licznym chorobom, m.in. nowotworom. Spaghetti z bakłażanem i orzechami Przepis na 5-6 porcji Potrzebujemy: 1,5 puszki pomidorów 1 średniej wielkości bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki(...)smaku Świeża bazylia do podania Przygotowanie: 1. Najpierw należy obrać cebulę i ząbki czosnku. Pół cebuli kroimy w kostkę, a drugą połowę w piórka. Czosnek drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na oliwie. 2. Bakłażana kroimy w kostkę i marynujemy w słodkiej papryce, czosnku granulowanym, pieprzu ziołowym oraz soli, a następnie wrzucamy na patelnię
Bananowe PoleKurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. 1 kg udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Majeranek 1 czerwona papryka 3 łyżki natki pietruszki 5 pieczarek 1,5 cebuli 30 ml oleju Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym(...)naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło
VioletoweKucharzeniecieciorki jest hummus. Zachęcam do skorzystania z przepisów, które znajdziecie na blogu: Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 1 papryka 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek małosolny 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki(...)sól Przygotowanie: Cieciorkę osączamy z zalewamy, przekładamy do miski. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, pomidora i cebulę obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski z ciecierzycą. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku, mieszamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki "przegryzy się". Podajemy w szklanych słoikach
Moja smaczna kuchniadodatek do makaronu czy polenty! Ile regionów, tyle przepisów na ta smaczną przystawkę. Ja przestawię najprostszy, ale za to pyszny i aromatyczny przepis. Krok po kroku. Składniki 1 kg papryki w sumie -pomiędzy czerwoną, żółtą, zieloną. Ja nie dawałam zielonej, gdyż jest lekko gorzka. 6 łyżek oliwy z oliwek 300 g czerwone cebuli z Tropea, lub innej czerwonej 4 ząbki(...)sól pieprz ziołowy Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu 400 g salsy pomidorowej- ja użyłam moje własnej, którą wyciągnęłam z zamrażalnika Najpierw kroimy cebulę na pióra szerokości około pół cm. Paprykę umyć, wyczyścić z pestek i błon i pokroić wzdłuż na paski. Wlać oliwę na patelnie i rozgrzać go. Wrzucić cebulę i całe ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu
Z Kuchni Do Kuchniowoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne(...)mozzarella Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną
Smaki Ewyplacki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia placków. Przygotowanie; Mięso(...)średniej wielkości kostke. Oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Dodać cebule pokrojoną w piórka i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć do większego garnka,zalać wodą aby przykrywała mięso. Dodać paprykę pokrojoną w kostke, marchewke również w kostke. Dorzucić ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą
Radość kipiąca uśmiechem.Szybkie, aromatyczne i soczyste leczo świetnie nadaje się na kolację lub obiad. W tym drugim przypadku podaję je z ziemniakami lub kaszą. biała cukinia (ok. 500-600 g) zielona papryka czerwona papryka niewielki patison papryczka chili garść pomidorów koktajlowych łyżka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu szczypta pikantnej wędzonej papryki 2 łyżki oliwy mała czerwona cebula ząbek czosnku(...)przecieru pomidorowego Cukinię myjemy, w razie potrzeby obieramy (jeśli ma ładną skórkę to nie obieram) , pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Patisona obieramy, usuwamy pestki i kroimy. Papryki i chili kroimy, cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa poza cebulą i czosnkiem przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Gdy zmiękną przekładamy
Mienta blogdopisywać. Miałam ogromną ochotę na sałatkę, sprawdziłam jakie mam warzywa i wzięłam się do dzieła. W szafce leżał makaron świderki i tak powstała sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką. Sałatka jest kolorowa, pożywna i lekka, bo zrobiona na jogurcie greckim. Dodałam do niej sok z cytryny i łyżeczkę oliwy, co świetnie podkręciło smak. Sałatka idealnie nadaje się na przyjęcia(...)domowe albo jako drugie śniadanie do pracy. Zawsze to jakaś odmiana od kanapek :-). Polecam Wam wypróbować ten przepis koniecznie! SAŁATKA MAKARONOWA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I PAPRYKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje: 180 g makaronu 1/2 papryki czerwonej, 1 duży ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Zakątek rozkoszy kulinarnychdobrego smaku ;) Składniki (1 duża porcja - 1,5 miseczki): 500 ml bulionu 60 g cebuli (1 sztuka) 400 g pomidorów bez skórki (3 średnie sztuki) 35 g papryki czerwonej (kawałek szerokości ok. 5-6 cm) 20 g koncentratu pomidorowego (ok. 1,5-2 łyżeczki) 200 g cukinii (kawałek ok. 13 cm dość grubej cukinii) przyprawy: oregano, zioła prowansalskie(...)Cebulę kroimy w małe kawałki (połowy piórek) ale bez przesady, nie siekamy. 2. Pomidory pozbawione skóry kroimy w małe kawałeczki (mniej więcej 1x1cm) 3. Tak samo kroimy paprykę. 4. Do buliony dodajemy pomidory i koncentrat, następnie cebulę i paprykę. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas (pod uchyloną pokrywką), powiedzmy ok. godziny ale moim zdaniem im dłużej
Malowane smakiemwyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest niedobry. Jak go zmodyfikuję, to na pewno wrzucę na bloga :-). Na pocieszenie mam dla Was znowu ketchup. Tym razem z papryki czerwonej. Przepis dostałam od bardzo dobrej koleżanki. W tamtym roku zrobiłam z połowy porcji, ale już w tym z całości, bo tak bardzo nam zasmakował. Ja używam go często zamiast(...)ketchupu ze sklepu. Taki ketchup paprykowy jest idealny na pizzę jako sos. Polecam Wam serdecznie wypróbować ten przepis! Wierzcie mi zakochacie się w nim :-). KETCHUP Z PAPRYKI CZERWONEJ. Składniki na około 4 l płynu: 3 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 2 szklanki cukru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki soli 3 ząbki czosnku
Zakątek rozkoszy kulinarnychbył to sos śmietanowy . Składniku ( 4 osoby) 2szt piersi ( jeśli są małe to 4szt) 1 jogurt 200g ( najczęściej używam typu greckiego) 1 cebula, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy do smażenia 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku 1 szklanka bulion , w ostateczności może być woda Wykonanie umyte i wysuszone filety(...)nacieram solą pieprzem i słodką papryką ( 1 łyżeczka). Smażymę je w głębokiej patelni z każdej strony po 1 minucie . Odkładam na talezyk Tak wyglądają po usmażeniu W tym samym tłuszczu podsmażam cebule pokrojoną w kostkę ok. 2 minut , dodaję pokrojony czosnek i smażę 1 minutę , następnie dodaję 1 łyżeczkę papryki zmielonej, smażę 1 minutę. (Zapomniałam dodać że smażę
Eli Gotowanie