większości przepisów na paprykę marynowaną stosuje się ocet. Sama również przyrządzam takie przetwory. Dziś jednak przedstawiam inną paprykową propozycję- z kwaskiem cytrynowym. Składniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę
Tradycyjna Kuchniaodbijają światła miasta. Tak naprawdę nigdy nie jest ciemno. W takich chwilach najbardziej brakuje mi rodzinnego domu. W czasie pory obiadowej niesie się po mieszkaniu słodki zapach pomarańczy i papryki, który sprawia, że jest chociaż odrobinę znośniej. UDZIEC INDYKA W POMARAŃCZACH Składniki: - 2 udźce z indyka (nieduże – razem około 1,2 kg) - 1 pomarańcza - słodka papryka - ostra papryka - 1 łyżka(...)miodu - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Udźce myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Podsmażamy udźce na oleju a następnie dusimy pod przykryciem. Pomarańczę porządnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy, dodajemy ją do mięsa. Pomarańczę obieramy, kroimy i również dodajemy do mięsa wraz z 1 łyżką miodu. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakupageview'); Przepis nie należy do mnie. Pokazała mi go mama, a Ona dostała go od swojej koleżanki. Może brzmieć szalenie, ale jest naprawdę smaczny :) POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO Z PAPRYKĄ KONSERWOWĄ I MAJONEZEM Składniki: - 500 gram mięsa mielonego - 1 cebula - słoiczek papryki konserwowej (ja daję domową, słoik ma jakieś 500 mililitrów) - 2-3 łyżki majonezu - zioła prowansalskie - pieprz - sól Przygotowanie(...)Podsmażamy na patelni posiekaną w krążki cebulę. Dodajemy mięso mielone w temperaturze pokojowej oraz pokrojone w kosteczkę papryki. Wodę z papryki łączymy z majonezem i wlewamy na patelnię. Mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Gotujemy chwilę. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuauto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z RESZTEK, WERSJA 3 Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie gęś) - puszka bobu - 1 cebula - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 3-4 ogórki korniszony - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - gałązka rozmarynu - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę, ogórki(...)papryki drobno szatkujemy. Bób osączamy i podsmażamy na maśle z gałązką rozmarynu dla aromatu. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, ogórki, papryki, bób (rozmaryn wyrzucamy) oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez
Życie zamknięte w smakusłowa dotrzymuję. Dzisiaj trzecia odsłona chłodnika, ale na tym nie koniec. Niedługo jego kolejny wariant. Składniki: 4 pomidory 1 ogórek sałatkowy 2 ogórki małosolne 1 zielona papryka 1 cebula Sok z ½ cytryny 3 szklanki bulionu cielęcego 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku Szczypta ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku Sól, pieprz Wykonanie: Pomidory(...)parzymy, obieramy ze skóry i miksujemy z czosnkiem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąziutkie paseczki, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek szatkujemy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy schłodzony bulion, jogurt, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. SMACZNEGO
Smaki Ewymożna oczywiście urozmaicać, najlepiej sezonowymi owocami i warzywami. (Przepis dla dwóch osób). Składniki: Omlet Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Sól, pieprz Szczypta ostrej papryki Farsz do omleta 1 mała cukinia 3 pomidory 2 parówki 1 cebula dymka lub szczypiorek Vegeta Pieprz Zioła prowansalskie Słodka papryka Olej Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skóry(...)następnie kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, przyprawiamy vegetą. Parówki kroimy również w plasterki. Dymkę lub szczypiorek drobno siekamy. Całość przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, pieprzem, ewentualnie solą i dusimy na patelni. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, 2 łyżki mleka, przyprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Energicznie roztrzepujemy widelcem. Na koniec dodajemy po łyżce tartego sera. Masę wylewamy
Smaki Ewydzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. Składniki: Omlet: Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Kawałek marynowanej papryki Sól, pieprz Farsz do omleta: 100 gram wędzonego łososia Kilka gałązek koperku Szczypiorek z jednej dymki Kawałek papryki konserwowej 1 mały ogórek kiszony 1 łyżka majonezu Pieprz Wykonanie: Łososia kroimy(...)mniejsze kawałki, paprykę konserwową i ogórek w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno kroimy i dodajemy do łososia. Dodajemy również łyżkę majonezu i pieprz do smaku. Mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, łyżką startego sera i drobno pokrojoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz
Smaki Ewyprzygotowaniu bardzo smacznych rzeczy. Dzisiaj odmieniona propozycja śniadaniowa, jajka faszerowane ale troszkę inne niż zwykle, bo z kindziukiem. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 ogórki korniszony ( małe ) Kawałek papryki konserwowej ( 1/3 ) Kika gałązek natki pietruszki 8 plasterków kindziuka Majonez Papryka ostra Sól Wykonanie: Ugotowane jajka na twardo, kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozkruszamy. Ogórki, paprykę, kindziuk i pietruszkę(...)bardzo drobno kroimy. Całość łączymy z żółtkami. Dodajemy łyżkę majonezu. Doprawiamy ostrą papryką i ewentualnie solą. Mieszamy. Farsz nakładamy na jajka. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewymogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili ( w oliwie(...)suszone mielone ) Majonez Wykonanie: Tuńczyka porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy koperek i szczypiorek. Dodajemy majonej, całość doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście chili. Z chili należy postępować dość ostrożnie, bo gdy dodamy zbyt dużo, może się okazać, że tylko nadaje się dla amatorów bardzo ognistych potraw. SMACZNEGO
Smaki Ewykróluje grill. I tak dzisiaj szaszłyki drobiowe. Smakują nawet niejadkom. Cóż więcej dodać - mogę już tylko polecić, więc polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Boczek parzony Cebula Papryka czerwona Vegeta Pieprz Słodka mielona papryka Pieprz Olej Patyczki do szaszłyków Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę około 3 cm. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość(...)oleju. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Boczek kroimy w mniejszą kostkę około 1 ½ -2 cm, cebulę na ćwiartki ( ćwiartki dzielimy na 2-3 warstwy ) a paprykę w kawałki o podobnej wielkości co mięso. Nakładamy na patyk naprzemiennie produkty. Najlepiej rozpocząć od boczku i zakończyć boczkiem, wówczas są małe szanse, że się coś zsunie. I na grilla. SMACZNEGO
Smaki Ewydzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić(...)mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy
Smaki Ewyżywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe. Pierś podałam z pysznym słodko - kwaśnym sosem z jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i suszonego estragonu oraz(...)nocy życzę! PIERŚ KURCZAKA NA OSTRO Z KURKUMĄ I PŁATKAMI CHILI. Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka papryki chili suszonej w płatkach sól papryka ostra 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz cayenne 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju Sos: 5 czubatych łyżek jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego estragonu
Zakątek rozkoszy kulinarnychrezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam rosół, bo przyszła mi ochota właśnie na tę zupę. Jednak jakiś czas temu ugotowałam zupę z zielonych warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka(...)suszonych włoskich ziół (do pizzy) 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka mielonego kminku po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą
Czerwień i błękitPrzedstawiam dziś przepis na sałatkę ogórkową z papryką, cebulką i kurkumą. Sałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok. Gorąco polecam! Sałatka ogórkowa z kurkumą Składniki: 4 kg ogórków, 2 duże papryki, 6 cebul, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1/3 szklanki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: Ogórki(...)paprykę musimy umyć, cebulę obrać. Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików
paapilotkaaSKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli(...)przyprawami i nalać tyle oleju, żeby przyprawy się przykleiły (ok. 3-4 łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku
Kto ugości moich gości?