papryka - 32566 przepisów (strona:297/2172)

Pikantna sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pieczarkami i papryką 195

mogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili ( w oliwie(...)suszone mielone ) Majonez Wykonanie: Tuńczyka porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy koperek i szczypiorek. Dodajemy majonej, całość doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście chili. Z chili należy postępować dość ostrożnie, bo gdy dodamy zbyt dużo, może się okazać, że tylko nadaje się dla amatorów bardzo ognistych potraw. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Szaszłyki drobiowe na grilla 236

króluje grill. I tak dzisiaj szaszłyki drobiowe. Smakują nawet niejadkom. Cóż  więcej dodać - mogę już tylko polecić, więc polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Boczek parzony Cebula Papryka czerwona Vegeta Pieprz Słodka mielona papryka Pieprz Olej Patyczki do szaszłyków Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę około 3 cm. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość(...)oleju. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Boczek kroimy w mniejszą kostkę około 1 ½ -2 cm, cebulę na ćwiartki ( ćwiartki dzielimy na 2-3 warstwy ) a paprykę w kawałki o podobnej wielkości co mięso. Nakładamy na patyk naprzemiennie produkty. Najlepiej rozpocząć od boczku i zakończyć boczkiem, wówczas są małe szanse, że się coś zsunie. I na grilla. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 282

dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić(...)mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy

Smaki Ewy
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 159

żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe. Pierś podałam z pysznym słodko - kwaśnym sosem z jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i suszonego estragonu oraz(...)nocy życzę!   PIERŚ KURCZAKA NA OSTRO Z KURKUMĄ I PŁATKAMI CHILI.           Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka papryki chili suszonej w płatkach sól papryka ostra 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz cayenne 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju Sos: 5 czubatych łyżek jogurtu greckiego  1 łyżeczka suszonego estragonu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki 174

rezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam rosół, bo przyszła mi ochota właśnie na tę zupę. Jednak jakiś czas temu ugotowałam zupę z zielonych warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka(...)suszonych włoskich ziół (do pizzy) 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka mielonego kminku po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą

Czerwień i błękit
Sałatka ogórkowa z kurkumą 133

Przedstawiam dziś przepis na sałatkę ogórkową z papryką, cebulką i kurkumą. Sałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok. Gorąco polecam! Sałatka ogórkowa z kurkumą Składniki: 4 kg ogórków, 2 duże papryki, 6 cebul, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1/3 szklanki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: Ogórki(...)paprykę musimy umyć, cebulę obrać. Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików

paapilotkaa
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 163

SKŁADNIKI:   70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli(...)przyprawami i nalać tyle oleju, żeby przyprawy się przykleiły (ok. 3-4 łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku

Kto ugości moich gości?
Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką 185

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz. 2,5 kilograma ogórków gruntowych 1 duża czerwona papryka 5 cebul 50 g przyprawy do gyrosa 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 0,5 szklanki oleju Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę(...)gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki.  Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut.  Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu wrzenia (woda powinna sięgać

VioletoweKucharzenie
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami 203

Ostatnio nie mam ochoty na mięsne potrawy, więc szukam pomysłów na warzywne urozmaicenie menu. Mam nadzieję, że Was zaciekawię ;) Proponuję pyszny farsz zapieczony w aromatycznych białych paprykach, spróbujcie! ;) Przepis podaję na 4 porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około(...)Dodajemy też ugotowaną soczewicę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Najlepiej upiec je wieczorem

Czerwona Porzeczka
omlet z warzywami i parmezanem 129

Omlet z papryką pomidorem i oliwkami Składniki   Dla 2 osób 4 jajka 1 papryka 1 pomidor 1 niewielka cebula garść oliwek 2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej) 1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego sól, pieprz  świeża bazylia Sposób przygotowania Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki(...)rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie szklimy na niej cebulę, dodajemy paprykę, pomidora, szczyptę  soli i pieprzu całość smażymy kilka minut.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy ser, całość mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. Smażymy do momentu aż jajka całkowicie się zetną (pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką), a następnie zdejmujemy z patelni, składamy omlet

Miód i pieprz
risotto z kurczakiem 196

risotto z piersi kurczaka z curry Risotto z kurczaka Składniki   Przepis dla czterech osób 300 g piersi z kurczaka 250 g ryżu do risotto 1 papryka 1 por 1 pomidor 100 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wazowe bulionu  8 łyżek oliwy szczypta pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego(...)sera dojrzewającego  sól Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy w misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry,  a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku,  zdejmujemy skórę z pomidora

Miód i pieprz
jarmuż z kuskusem 174

oliwą z oliwek na wzór arabskiego tabule da nam smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut. Składniki dla czterech osób 150 g jarmużu 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka biała sok z połowy cytryny 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia pół pęczka szczypioru garść oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki sól, pieprz woda Sposób przygotowania Kaszę(...)dokładnie myjemy jarmuż (jeżeli chcemy aby był delikatniejszy należy go wcześniej przez kilka godzin przemrozić w zamrażarce) i rwiemy go na kawałki odrzucając grube łykowate części łodyg, myjemy również papryki i kroimy je w cienkie krążki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, smażąc go dwie minuty, a następnie dodajemy paprykę,połowę soku z cytryny, sól i całość krótko smażymy

Miód i pieprz
kasza jaglana 135

jaglana z warzywami Połączenie kaszy i warzyw, a wszystko to w aromatycznym towarzystwie naci pietruszki daje gwarancje udanego posiłku. Składniki  dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 1 papryka czerwona 1 papryka biała 1 cebula 1 niewielka cukinia garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny  natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania(...)proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody,lekko solimy i gotujemy aż kasza wchłonie  całą wodę (ok 15 minut). Myjemy warzywa, siekamy cebulę w krążki, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski, cukinię kroimy wzdłuż a następnie każdą z części dzielimy nożem na centymetrowej grubości plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę na nią wrzucamy cebulę smażąc

Miód i pieprz
Piknikowe bułeczki z mozzarellą 105

kajzerki, 1 czerwona papryka, 1 kulka mozzarelli (125 g), 2 czubate łyżeczki pesto, 4 połówki suszonych pomidorów, 1 łyżka oliwy z bazylią, 1 łyżka oliwy z chili, 3 łyżeczki kaparów, Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę(...)miąższu wraz z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą zmiksować. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….) Paprykę opalić na gazie, włożyć do torebki (zaparzy się i łatwiej będzie zdjąć skórkę) i odstawić na 5 minut. Następnie obrać ją ze skórki i wyjąć pestki. Mozzarellę pokroić w poprzek na 4 plastry. Wnętrze bułki wysmarować 1/4 masy

królestwo garów
Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty 168

Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren. Polenta: 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki zimnej wody 0,5 łyżeczki  soli 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty(...)kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut. Salsa: Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania