Normal 0 21 Makaron świderki – 400g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 4 szt Skrawki wędlin – 50 dag Oliwa Koncentrat pomidorowy- 1 łyżka Bulion – ½ szkl Sól Pieprz Maggi Papryka słodka Zioła prowansalskie Czosnek Normal 0 21 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać wodą, odsączyć. Paprykę i cebulę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić , poddusić na oliwie, doprawić do smaku solą(...)pieprzem, czosnkiem, papryką, dodać pokrojone skrawki wędlin, podsmażyć chwile i dodać koncentrat wymieszany w pół szklance bulionu, i poddusić razem, wsypać makaron i wymieszać razem, przez chwile dusić razem, doprawić do smaku np. maggi i wyłączyć gaz, Danie pozostawić pod przykryciem na 10 minut
Camilla w kuchniplasterków do szaszłyków) 2 łyżki soku z ananasa 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2-1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 1 papryka czerwona 1 cebula 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki mielonego jałowca 3 łyżki oliwy Wykonanie: Jeśli używacie całych surowych krewetek (mrożone trzeba rozmrozić oczywiście(...)oraz resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Do większego naczynia wrzucamy przygotowane krewetki. Cebulę przekrawamy na pół, i dalej na 3 części (wzdłuż). Podobnie z ananasem (każdy plaster na 6 kawałków). Paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do krewetek i zalewamy marynatą. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawiamy na kilka godzin. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy po kolei cebulę, paprykę, krewetkę
Pociąg Do Kuchniniepowtarzalny smak i podany z kaszą wszystkim nam bardzo smakuje. Składniki: wyluzo wane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać) 1 czerwona mała papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra czerwona papryka tymianek przyprawa do kurczaka sól olej do smażenia 1 łyżka mąki koperek Wykonanie: Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami(...)mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy
Walijskie Pichcenieminut. Nie ma wymówek - taki makaron po prostu trzeba zrobić! Składniki na 2-3 porcje: 6 gniazdek makaronu pappardelle Barilla 4 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka (duża) 1 żółta papryka (duża) 1 cukinia 2 nieduże lub 1 większa cebula czerwona 1 łyżeczka świeżych listów tymianku 1 łyżeczka chili w płatkach (może tez być świeża papryczka) parmezan(...)osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje robimy sos. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostki papryki oraz poszatkowaną w półplasterki cukinię. Smażymy wszystko kilka minut, należy kontrolować, aby nie przegotować warzyw, powinny być jędrne. Doprawiamy solą, papryką chili oraz listkami tymianku. Na patelnię z warzywami wrzucamy
Kulinarne Inspiracjepyszności! Zobaczcie pomysły na weekend: 35 pomysłów na weekendowe śniadanie 8 przepisów na tosty i grzanki 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki: 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 czerwona papryka 1/2 małej cukinii 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych 1/2 pęczka natki(...)pietruszki sól Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym. Oczyszczoną z gniazd paprykę kroimy w kostkę razem z kolorowymi pomidorkami i układamy na ziemniakach. Cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski, układamy na pozostałych warzywach. Doprawiamy do smaku i oprószamy posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaLato powoli się kończy, teraz najpyszniejsze i najtańsze są pomidory i papryk, a jeśli ktoś ma swój ogród (jak ja) jest wielkim szczęściarzem bo wie skąd pochodzą warzywa. Teraz jest czas na robienie przetworów (jeszcze nie zaczęłam) z pomidorów i ogórków. Ja nie tylko zamykam letnie smaki w słoiczkach ale również ich nadmiar przerabiam w najprostszy sposób, czyli mrożę. Wydawało(...)się, że to znany każdemu sposób, ale okazuje się, że nie, dlatego chciałam się z Wami nim podzielić. Składniki: - dowolna ilość papryk (najlepiej o różnych kolorach) i/lub - dowolna ilość pomidorów (najlepiej o różnych kolorach). Wykonanie: Warzywa myjemy, odcinamy niepotrzebne części (ogonki papryk, gniazda nasienne, zielone części pomidorów). Kroimy warzywa na kawałki, wrzucamy do torebki strunowej (można kupić w Tesco
Co na wege obiad?tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :) Kotlety mielone z zielonej soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli 1 garści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki 1 łyżkę bułki tartej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki sezamu(...)łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej papryki chilli 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka zmielonej białej gorczycy 1 łyka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek zielonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero teraz gotujemy
Bananowe Polewypróbują potrawę z luzowanego kurczaka, nadzianego gryczaną kaszą i warzywami. składniki dla czterech osób kurczak 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 2 papryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego przepisu, następnie Mięso solimy(...)oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n a patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim przez kilka minut warzywa. Na koniec dokładamy ugotowaną gryczaną kaszę. Całość lekko solimy, pieprzymy, oraz dodajemy resztę lubczyku, smażymy jeszcze minutę, następnie zdejmujemy z palnika
Miód i pieprzjednym garnku. Użyjcie do tego dużego płaskiego rondla lub głębokiej patelni z odpinaną rączką, jeśli chcecie potrawę zapiec w piekarniku. Przyszykujcie wszystkie potrzebne składniki. Drobno kroimy cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w centymetrowe kawałki. Bakłażana w kostkę, około centymetrową. Szpinak kroimy na drobniejsze, 2 cm kawałki, bez łodyżek. W mniejsze kawałki kroimy wędlinę, boczek, a jeśli używacie kiełbasy – pokrójcie(...)półcentymetrowe plasterki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy wędliny, czekamy chwilę mieszając, aż zdążą się lekko podrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy bakłażana, surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut
Karo in the Kitchenniż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Szczypior i kolendrę oraz trawę cytrynową drobno kroimy. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Liście limonki(...)olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody
Karo in the Kitchencebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku •1 łyżka oliwy z oliwek •1 czerwona papryka •3 ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę. Nastepnie kroimy ke w paseczki. Cebulę(...)podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 torebki ryżu 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy sól pieprz mielona czerwona papryka pieprz cayenne majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 plastrów schabu, przyprawa meksykańska, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół słoika papryki konserwowej, puszka czerwonej fasoli, 5 dużych ogórków konserwowych, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszka ananasa, 1 duża cebula, 0,5 l. bulionu warzywnego, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy na patelni(...)czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy do mięsa, dodajemy 3 łyżki koncentratu i sok z ananasa
Pobite gary BarbarySkładniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera.; sos: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach(...)Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i czosnkiem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy ze składnikami sałatki
Pobite gary Barbary