takie śledzie ..znalazłam tutaj . 6 filetów ze śledzia 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) mały słoik papryki konserwowej (ok 300g) 1 łyżeczka miodu słodka papryka Rafex szczypta pieprzu olej do podsmażenia Filety śledziowe w razie potrzeby wymoczyć. Następnie pokroić w paski. Cebulę kroimy(...)paski i usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażyć całość około 5 minut. Doprawić do smaku i ostudzić. Zimną zalewę wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków
Moje domowe kucharzenieprzygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami, ale Wy możecie dodać szparagi, paprykę lub korniszony w całości. Dla wielbicieli pikantnych smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki wieprzowej(...)ząbków czosnku 2 cebule 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5 łyżki
Apetyczna babeczkawyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania. Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g sera białego 1 mała papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie łyżka oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Przygotowanie: Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia. W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki
Symfonia smakowakurczakiem przygotowywane na patelni… Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii. 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 400 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 100 g ryżu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Bazylia Czarne oliwki Olej do smażenia Filet(...)plastry, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na rozgrzanej patelni, zdejmujemy mięso na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kółka. Podsmażamy na patelni po mięsie, dodajemy mieszankę warzyw z papryką i ziołami, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy bulion i wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy
VioletoweKucharzeniezasmakuje! Składniki 500 g mielonej wołowiny 500 g słodkich pomidorów bez skórki (zimą koniecznie z puszki, bo inne są zbyt kwaśne) 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku papryka słodka papryczka chili kukurydza z puszki czerwona fasolka z puszki natka kolendry 4 suszone pomidory łyżeczka kminku mielonego łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka cynamonu łyżczka słodkiej papryki sól, pieprz kieliszek czerwonego(...)oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili (ilość zgodnie z upodobaniem, danie powinno być ostre) i pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać przyprawy: kminek, kolendrę, cynamon i paprykę w proszku - chwilkę smażyć wszystko razem. Dodać mieloną wołowinę, krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, odsączoną fasolkę
Kulinarne Inspiracjeprzygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować! Składniki: 250 g makaronowych muszli - ok 30 szt. (można użyć także canelloni) pierś kurczaka (nieduża(...)zmielona jajko łyżeczka oliwy z oliwek ząbek czosnku pół papryki czerwonej pół papryki pomarańczowej papryczka chili do smaku gałązka selera naciowego łyżka posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut w osolonej wodzie. Powinny
Kulinarne InspiracjePolecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :) Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone(...)połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje. Składniki gulasz: 1 puszka soczewicy 1 młoda cukinia 1/2 papryki czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia
vegetaniePodana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki(...)kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodajemy warzywa
Bullioramach odpoczynku od topinambura w weekend zdecydowałam się na domowe burgery. Potrzebny był mi jednak sos a ponieważ lubię paprykę w każdym wydaniu zdecydowałam się na ajvar. Jest to obok sosu z czosnkem pieczonym jeden z moich ulubionych sosów. Wymysł kuchni serbskiej popularny na bałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc(...)pasuje do wszystkiego :) Składniki: 1 mały bakłażan 4 duże papryki 2 pomidory 2 ząbki czosnku ocet winny sól, pieprz i czosnek niedzwiedzi (orginalnie nie ma ale ja zawsze daję) do smaku. Wykonanie: Bakłażana i papryki kroimy na pól. Wszystkie warzywa oprócz czosnku wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 i pieczemy: bakłażan, papryka 45 minut pomidory 30 minut Po upieczeniu
Lubczyk i Waniliaryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała nie przepada(...)pęczek sól pieprz do smaku pól szklanki pulpy kokosowej odsączonej (opcja - jak robię mleko to szkoda mi wywalać) około pól szklanki mleka kokosowego 2 duże pomidory Wykonanie Podsmażamy pokrojone: paprykę , cebulę i pora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry, utarty imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pulpę kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane
Lubczyk i Waniliazestawienie dobre zarówno na szybki sobotni obiad jak i romantyczną kolację. Danie jest dość ostre więc dobrze mieć coś zimnego do popicia ;P Składniki: 1 marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól pęczka sos sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej(...)przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Grzyby moon zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na poł godziny. Warzywa kroimy w słupki a mięso w paski (ja pora przeważnie kroję tak że zielona część idzie w słupki a biała w plasterki). Mięso pieprzymy i posypujemy ostrą papryką
Lubczyk i Waniliawyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane), świeży tymianek, 1 płaska łyżka masła klarownego. Przygotowanie: Polędwiczki myjemy(...)oczyszczamy z błonek i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert
Moniki SmakołykiDziś przedstawię Wam moją wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję(...)desce nakładając, częściowo, jeden plaster na drugi, posypuję solą i pieprzem oraz smaruję musztardą. Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję przygotowane mięso. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso
Bea(u)ty kitchenmoże zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie schab przekładamy do szynkowaru, zalewamy około 100-125 ml wody i zakręcamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiselera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę szalotki, seler naciowy, patisony i ogórka(...)Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy czarną fasolę, fasolę czerwoną i ciecierzycę. Chwilę
vegetanie