którym na obcą patelnię nie spojrzy. Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy na czarno(...)piekarniku, zamykamy w torebce foliowej i obieramy ze skóry. Można ten etap pominąć i pokroić drobno świeżą paprykę, ale moim zdaniem taka pieczona daje dodatkowy aromat. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kmin i cynamon podprażamy lekko na patelni i rozcieramy w moździerzu. Na dość dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, cebulę i przyprawy. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory
ladykitchenSkładniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1 duża, papryczka chilli 1 średnia, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew(...)paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę, ostrą papryczkę chilli z marynaty pokroić przed dodaniem na patelnię filety śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję, ale można kupić same filety obsypane mąką filety smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba
W Mojej Kuchni LubięPotrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone 2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki(...)miseczki dodać jogurt grecki i starty na tarce ogórek świeży i wymieszać wszystko. 4. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć dodając przyprawę do gyrosa, papryki słodkiej, soli i pieprzu. 5. Pekińska umyć, pokroić na połowę z połowy i pokroić w talarki do jednej większej miski, pokroić pomidora, ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę
pichcisztoAromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros(...)Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić
Kuchcik gotujeNajwyższa pora pomyśleć o buraczkach na zimę. W moim domu od dawna przygotowuję na zimę BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ. Wszyscy je bardzo lubimy, a i goście gustują w ich smaku. BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ SKŁADNIKI: 6kg. buraczków 6 szt. papryki czerwona lub żółta 4-6 średnich cebul ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku(...)Zalewę zagotować. WYKONANIE: Buraczki zetrzeć na grubych oczkach, dodać pokrojoną w kostkę paprykę(niezbyt drobną/ mogą być paski wg. upodobań) i cebulę. Zalać zalewą, wymieszać i odstawić na 1h. Następnie włożyć do słloików, gotować 30 min. Przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu. Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej
Kuchnia BeatyDziś przepis na pożywną, rozgrzewającą ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)kostkę, usmażyć z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki) z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela, dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy
Kuchnia Beatyliści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy(...)Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy na podobne paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi
Bon Appetit Małgorzatymakaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło(...)podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota. Podawać ma gorąco
O kuchni z uczuciemgulaszem. Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule ok. 30 dag mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się(...)robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę Wszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comstonoga z ciemnego pieczywa z twarożkiem. Oczywiście można ciemne pieczywo zastąpić jasnym, jeśli dziecku bardziej takie smakuje. Składniki: kilka kromek pieczywa 1 twarożek kanapkowy (typu Ostrowia) szczypiorek lub dymka papryka czerwona 1 swieży, nieduży ogórek 1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych 1 rzodkiewka kilka listków natki pietruszki Z chleba wyciąć małą szklanką okrągłe kromki (ja to robiłam wąskim kieliszkiem) Zrobić(...)kilka zawijasów (jak na zdjęciu - chodzi o to, żeby stonoga nie była prosta, tylko wyglądała na wijącą się) Pierwszą kanpkę-buzię posmarować twarożkiem, zrobić z rzodkiewki oczy, a z papryki uśmiechnięte usta. Nos może być z kawałka chleba (u mnie to był kawałek żółtej papryki) Posiekać natkę pietruszki i zrobić z niej czuprynę:) Ogórka obrać i obieraczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDanie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów(...)pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combrata :) - dostałam na urodziny - będę sama robić :) Mam jeszcze w planach własną, domową Vegetę! I jeszcze chipsy jabłkowe... I jeszcze... Dużo pomysłów mam :) Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 papryka czerwona - można pominąć, ja dałam 1 torebka ziół prowansalskich sok z jednej cytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek sól morska(...)Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkomponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami . SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY 1-2 duże mango 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1/2 szklanki cukru ostra papryka w proszku 2cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie w proszku) kurkuma czosnek granulowany kilka goździków szczypta soli WYKONANIE Mango obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i gotujemy wraz(...)cukrem. Co do ilości cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. Po chwili dodajemy posiekany imbir, goździki, ostrą paprykę, czosnek, kurkumę i szczyptę soli. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż chutney zgęstnieje dzięki odparowaniu płynów. Ostudzone chutney przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. SUGESTIA
Zofianaręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki 40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczka chili(...)czym odstawiam do wystudzenia. Przestudzoną kukurydzę miksuję na krem. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki
Magiczna kuchnia Dariisałatka na imprezę SKŁADNIKI: 200 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 150 g mini kulek mozzarelli z ziołami 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki koperek zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz 1 opakowanie mini bruschette PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozkładamy liście rukoli. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy(...)rukoli na zmianę z kulkami serka mozzarella Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na paseczki. Udko z kurczaka obieramy od kości i ściągamy skórę, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy w dowolny sposób kawałki kurczaka i paski papryk. Naokoło warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę. Posypujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki