Krokiety ze szpinakiem Krokiety szpinakowe – czyli pyszne, chrupiące naleśniki w panierce :) Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 krokietów z naleśników o średnicy 28cm. Polecam również przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy : Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię dodać łyżkę
Kulinarne PrzebojeDelikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu. Świetnie nadają na obiad dla dzieci. Aby były mniej tłuste, można je chwilkę podsmażyć na patelni, a następnie włożyć do piekarnika - wtedy mniej nasiąkną tłuszczem. Mogą być serwowane w formie obiadu, np. z ziemniakami i surówką lub w formie burgera w bułce(...)przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony po około 6-7 min., aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w bułce. Rada: Aby były mniej tłuste, można
Kuchnia MagdaLenyfarszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem(...)wymieszać. 3. Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje(...)filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka
codojedzeniaKotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką. Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3 @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony – do smaku Nadzienie: ok. 100g masła miękkiego ok. 200g żółtego sera Panierka: mąka pszenna 1-2 jajka bułka tarta Dodatkowo: wiórki masła olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych
Kulinarne Przebojepatelnię, na którą wrzucamy burgery – smażymy je po ok. 4-5 minut z każdej strony. Patelnię czyścimy po burgerach i zalewamy ją olejem tak by nasz ser w panierce był w połowie w nim zanurzony. Smażymy go do uzyskania brązowej skorupki. Ser wrzucamy na ręcznik papierowy. Teraz formujemy kanapkę. Rozkładamy na dolną część bułki sałatę, ser w panierce, boczek
Kuchennyviral.plsłodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 400g marchewki 100g por 1 ząbek czosnku sól pieprz olej Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą(...)wymieszać. 3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na kotlety schabowe w panierce z siemieniem lnianym i ziarnami sezamu. Smażone na oleju kokosowym wyszły bardzo chrupiące. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy rafinowany do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe(...)sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
słodkie i nie tylko historie kulinarneświętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka
Monia miesza i gotujekuchence, bądź w mikrofali. Do rozpuszczonego mleka dodajemy sok z całej limonki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Całość dokładnie musimy wymieszać. To jest nasza marynata. Teraz zabieramy się za panierkę. Bułkę tartą łączymy z tartym parmezanem. Do nich dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Obficie solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Piersi z kurczak moczymy chwilę w marynacie, a następnie przekładamy(...)panierki i obtaczamy nią nasze mięso. Piersi z kurczaka pieczemy 40 minut, będą soczyste w 180 st. C. Jeśli chcemy bardziej chrupiącą skorupkę z parmezanu polecam wam przełączyć piekarnik w na ostatnie 10 minut na termoobieg i podkręcić temperaturę do 200 st. Gotowe. Można jeść. Pierś można podawać z warzywami na parze, czy też frytkami. Kto co woli. Koszt
Kuchennyviral.plskórę i wymieszana jest z różnymi dodatkami, jak: skrobia modyfikowana, bułka tarta, wzmacniacze smaku i inne. W niektórych paluszkach nawet nie ma 50% ryby, a większość to gruba panierka, która z łatwością wchłania tłuszcz. A przecież bez problemu takie paluszki rybne możemy wykonać w domu. Przede wszystkim są one zdrowsze bo wykonane z całego fileta i bez zbędnych dodatków(...)poza tym są dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut! Składniki: ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy
Kuchnia MagdaLenyWyglądem przypominają schabowe, ale pod panierką jest soczysta i delikatna pierś kurczaka. Kotleciki są dziś u mnie nieco grubsze niż zwykle i w klasycznej panierce. Nie ośmieliłam się podać ich z niczym innym jak tradycyjnymi ziemniakami z koperkiem, najlepiej puree z dodatkiem śmietan i masła lub mleka. Następnego dnia smakują z ryżem maślanym i natką pietruszki, taki lubię najbardziej
Zasmakuj Kuchnicamembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal można go tam zjeść?). Jego zrobienie w domu jest dość proste, wystarczy panierka podobna do tej kotletowej, smażenie i gotowe. No i do tego koniecznie żurawina Camembert możecie usmażyć w całości tak jak ja, lub pokroić go na mniejsze trójkąty, które panieruje się(...)najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie
nietylkopasta.plkażdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 2 łyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki(...)małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. Farsz – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dusić na słabym ogniu do zeszklenia
To co kocham